Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδας έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με τον αρθρογράφο της εφημερίδας «New York Times» Roger Cohen, στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy Forum.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε λάθος την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία. «Κάθε παρέμβαση σε μια ασταθή χώρα χωρίς την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών είναι λάθος», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενείς αναφορές στη γειτονική χώρα σε μία περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ. «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Χρειάζεται δύο για να το κάνουμε αυτό. Το είπα στον κ. Ερντογάν. Το να χρησιμοποιείς το μεταναστευτικό και τους πρόσφυγες για να πιέσεις την Ευρώπη δεν είναι σωστό. Στην Κύπρο έχουμε καθαρή παραβίαση των δικαιωμάτων της. Θα υπάρξει αντίδραση της ΕΕ σύντομα», τόνισε.
«Αποδείξαμε πως είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ανθρώπινη κακουχία. Αυτό όμως δεν μπορεί να εκληφθεί ως αδυναμία του ελληνικού κράτους να περιφρουρήσει τη χώρα. Δώσαμε λάθος μηνύματα στο παρελθόν. Πρέπει να διαχειριστούμε ένα θέμα που είναι μεταναστευτικό», ήταν το μήνυμα που έστειλε σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές. «Αισθάνομαι οργή όταν βλέπω χώρες να μην δέχονται μετανάστες. Είναι εξοργιστικό, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η ΕΕ έχει να κάνει με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Μπορείς να είσαι ανθρώπινος αλλά και σοβαρός. Η Ελλάδα έχει πολιτική ασύλου. Παρέχουμε ανθρώπινες συνθήκες σε όσους ζητούν άσυλο. Δεν θα δεχτώ πρόσφυγες να χειραγωγούνται από ομάδες που τους βάζουν σε κτίρια υπό κατάληψη υπό άθλιες συνθήκες. Οι διαδικασίες ασύλου θα επιταχυνθούν. Κάθε αίτηση εξετάζεται διαφορετικά. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να προστατεύσει τους πρόσφυγες και να τους παρέχει ανθρώπινες συνθήκες. Αλλά η χώρα δεν μπορεί να δέχεται 500 άτομα κάθε μέρα. Αν δικαιούσαι προστασία θα τη λάβεις και συντομότερα. Αν θες καλύτερες συνθήκες ζωής δεν θα τις λάβεις», ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού.
Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των ασθενέστερων. «Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση υπήρχε δημοσιονομικό κενό για το 2019, τώρα είναι πιθανό να υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα».
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός τόνισε το γεγονός πως η Ελλάδα δανείστηκε χθες με αρνητικό επιτόκιο, «κάτι ασύλληπτο μόλις πριν από έναν χρόνο», και στάθηκε ιδιαίτερα στο ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων όπως αυτή του Ελληνικού.
«Η μείωση της φορολογίας ήταν οριζόντια και το κάναμε για όλους. Οι αδύνατοι κέρδισαν περισσότερο. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ. Μειώνουμε φόρους σε επιχειρήσεις και μερίσματα. Θα πετύχουμε και ίσως ξεπεράσουμε τον στόχο μας. Όταν αναλάβαμε για το 2019 υπήρχε κενό. Τώρα θα έχουμε πλεόνασμα που θα πάει σε νέα μείωση φορολογίας. Το 2020 θέλουμε να έχουμε συζήτηση με τους εταίρους για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων», είπε επίσης.