Αντιμέτωπος με ένα νέο κατηγορητήριο θα βρεθεί σήμερα κατά την συζήτηση στην Βουλή ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Η σχετική πρόταση είχε κατατεθεί στις αρχές Μαΐου από 30 βουλευτές της ΝΔ και περιλαμβάνει τα αδικήματα της εκβίασης, της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, της δωροληψίας υπαλλήλου και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.
Η ψηφοφορία, μάλιστα, αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, με δεδομένο ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστάζουν να μην υπάρχει συγχρωτισμός στην Ολομέλεια, συνεπώς οι βουλευτές θα ψηφίζουν κατά ομάδες, κάτι που θα απαιτήσει χρόνο.
Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός θα κληθεί να «δικαιολογήσει» τις αντιθεσμικές πράξεις και παρεμβάσεις του, όπως αυτές αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ακροάσεων. Τέτοια ήταν η περίπτωση του Σ. Μιωνή ο οποίος είχε καταθέσει για τα περιβόητα ραντεβού με τον Ν. Παππά και τον Δ. Παπαγγελόπουλο στο γραφείο του πρώτου τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, για τα «μάτια» του εκδότη Γ. Φιλιππάκη.
Συνοπτικά στην πρόταση που έχουν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ ο κ. Παπαγγελόπουλος ενδέχεται συνολικά να τέλεσε τα ακόλουθα αδικήματα:
* Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος (άρθρο 186 παρ.1 ΠΚ)
* Εκβίαση (αρ. 385 παρ.1 περ. Γ΄ παλαιού ΠΚ)
* Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού ΠΚ),
* Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ),
* Ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ.1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ),
* Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ.1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 και ΠΚ 259 αυτοτελώς),
* Εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας Αρ. 187 παρ.3 (παλαιό αρ. 187 παρ.5), σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση
Στοιχεία
Σύμφωνα με την πρόταση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, εκτός από την ήδη διερευνώμενη υπόθεση προκύπτει πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος επηρέαζε εισαγγελικούς λειτουργούς και δημοσιογράφους προκειμένου να διαπράττονται αξιόποινες πράξεις. Φέρεται, σύμφωνα με τους γαλάζιους βουλευτές, να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος φυσικών προσώπων τα οποία ήθελε να στοχοποιήσει και εν συνεχεία χρησιμοποιούσε αυτά τα ίδια δημοσιεύματα, αποστέλλοντας τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς προκειμένου να διενεργούνται σε βάρος των ατόμων που στοχοποιούσε προκαταρκτικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με την πρόταση των 30 βουλευτών, η συγκεκριμένη τακτική είχε καταγγελθεί τόσο από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή, όσο και την Αντιεισαγγελέα Εφετών κα Ράικου για την υπόθεση της Novartis, αλλά διαφαίνεται ότι επεκτάθηκε και σε άλλες υποθέσεις.
Στην ίδια πρόταση παρατίθενται και όσα επιβαρυντικά κατέθεσε ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής. Και επισημαίνεται ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος "τέλεσε ενδεχομένως τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης εις βάρος του κ. Σαμπί Μιωνή, εκφέροντας το συμπερασματικώς συναγόμενο απειλητικό και επιβλαβές γεγονός της μη απόσυρσης ενταλμάτων σύλληψης, αν ο τελευταίος δεν κατέβαλε χρηματικό ποσό ύψους 350.000 ευρώ σε τρίτο, το οποίο όμως φέρεται ότι δεν οφείλετο από κάποια νόμιμη αιτία, καθώς και το αδίκημα της δωροληψίας υπαλλήλου και δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου".
Την ίδια ώρα, από την κατάθεση του αντιεισαγγελέα κ. Αθανασίου, προκύπτει ότι υπάρχουν ενδείξεις, πως ο κ. Παπαγγελόπουλος άσκησε πίεση σε βάρος του συγκεκριμένου εισαγγελικού λειτουργού όταν εκείνος είχε χρέη Οικονομικού Εισαγγελέα σε μια σειρά από υποθέσεις που χειριζόταν και δη:
α) υπόθεση για λίστα Λαγκάρντ
β) υπόθεση κακουργηματικών διώξεων σε βάρος τραπεζικών στελέχων
γ) υπόθεση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτητών ΜΜΕ και ιδίως του κ. Αλαφούζου
δ) υπόθεση σε βάρος του κ. Παπαχρήστου
ε) υπόθεση Βγενόπουλου
Δείτε live τη συνεδρίαση:
Διαβάστε ακόμα:
- Θ. Πλεύρης: Αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίσουν, τον καλύπτουν ή φοβούνται
- Σπ. Λάππας: Υπάλληλοι της Novartis oι «κουκουλοφόροι» - Άκυρη η διαδικασία
- Β. Κεγκέρογλου: Θα ψηφίσουμε υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου