Σταϊκούρας προς ΣΥΡΙΖΑ: Στο Eurogroup θα δούμε εάν υπάρχουν επιτυχίες στη χώρα

Σταϊκούρας προς ΣΥΡΙΖΑ: Στο Eurogroup θα δούμε εάν υπάρχουν επιτυχίες στη χώρα

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε και κατά την δεύτερη ανάγνωση» στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 - Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία - Επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις - Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων - Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις». 

   Υπέρ του σχεδίου νόμου και κατά την δεύτερη ανάγνωσή του ψήφισε η ΝΔ. Επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

   Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο είναι «συρραφή διατάξεων από διάφορα υπουργεία» προκαλώντας την εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους ειδικούς αγορητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Να μου πείτε σε ποια διάταξη αναφέρεστε συγκριμένα και ποιου υπουργείου είναι αυτή».

Επισήμανε πως το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι για θέματα εκτός του νομοσχεδίου, αυτό «είναι πρόδηλο της σοβαρότητας του νομοσχεδίου και της προετοιμασίας του και της έλλειψης επιχειρημάτων που έχουν». Κάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποφεύγουν ρήματα του τύπου «τελειώσατε» γιατί τα είχαν επαναλάβει και στο παρελθόν και διαψεύστηκαν.

Παρατήρησε πως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτρέπουν εδώ και 7 μήνες την κυβέρνηση να μην λύνει σοβαρά θέματα και να τα αφήσει να τα δούμε μετά τις εκλογές.

Αυτό, είπε ο κ. Σταϊκούρας, «το έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, γι' αυτό και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ήξερε όταν ανέλαβε τι να πρωτολύσουμε γιατί τα είχατε αφήσει όλα, εκτός από τις αυξήσεις σε φόρους». Η θέση της κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι πως «οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστεύτηκαν για να λύσουμε θέματα και όχι για να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί».

   Απαντώντας στα σχόλια αμφισβήτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας προέτρεψε να περιμένουν «να δούμε τη Δευτέρα στο Eurogroup τι θα πουν οι εταίροι. Θα υπάρχει αναφορά στην πρώτη μεταπρογραμματική Έκθεση της χώρας. Και θα δούμε εάν είναι θετική ή αρνητική και εάν οι εταίροι πράγματι θεωρούν ότι υπάρχουν επιτυχίες στη χώρα ή όχι».

   Σχετικά με τον πληθωρισμό, ανέφερε πως η Ελλάδα πράγματι και δυστυχώς, έχει έναν υψηλό πληθωρισμού του 9%, αλλά είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, καθώς μόλις πέντε χώρες έχουν χαμηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα. Οι άλλες δεκατέσσερις έχουν υψηλότερο (το Βέλγιο 10,5%, η Γερμανία 11,3%, η Εσθονία 21,4%, η Ιταλία 12,5%, η Λετονία 21,7%, η Λιθουανία 21,4%, η Ολλανδία 11,2%, η Αυστρία 11,1%, η Πορτογαλία 10,3%, η Σλοβενία 10,8%, η Σλοβακία 15,1% και η Ιρλανδία και η Φινλανδία 9%, όπως και εμείς).

 Στην κριτική που άσκησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ περί «σκανδαλώδους ρύθμισης» για την τροποποίηση του Συνυποσχετικού με την Ένωση Εφοπλιστών, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν επί μια εβδομάδα που έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση περί του «σκανδάλου», όπως και ότι προχθές και χθες η ίδια η εισηγήτρια όχι μόνο δεν έκανε καμία αναφορά αλλά και δεν υπέβαλε ούτε μια ερώτηση στην εκπρόσωπο της Ένωσης Εφοπλιστών που συμμετείχε στην ακρόαση φορέων.

 Επί της ουσίας της τροποποίησης του Συνυποσχετικού, ο υπουργός ανέφερε πως με την διαπραγμάτευση που έγινε, υπάρχει μια αύξηση των εσόδων κατά 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από τη ναυτιλιακή κοινότητα, από ότι προέβλεπε το Συνυποσχετικό που είχε συνάψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμανε πως με το νόμο 4916/2022 της κυβέρνησης της ΝΔ, διασφαλίστηκε η είσπραξη του ελλείμματος που προέκυψε από το Συνυποσχετικό του ΣΥΡΙΖΑ και δεν προβλεπόταν ο τρόπος είσπραξής του.

Ο συντελεστής του 10% του Συνυποσχετικού του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόνο επί των εισαγόμενων μερισμάτων για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος τελικούς δικαιούχους και μετόχους των πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία.

Ο συντελεστής του 5% που εισάγεται δεν αφορά μόνο στα εισαγόμενα μερίσματα, αλλά και στην υπεραξία από την πώληση μετοχών πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία, έως το επίπεδο φυσικών προσώπων, καθώς και σε υπεραξία που προκύπτει από την πώληση μετοχών των εν λόγω εταιρειών, καθώς και στους τελικούς μετόχους ναυλωτριών εταιρειών πλοίων και μισθωτριών εταιρειών πλοίων υπό χρηματοδοτική μίσθωση. '

Άρα, τόνισε ο υπουργός, διευρύνουμε και τα ποσά και το πεδίο και διασφαλίζουμε ότι θα τα εισπράξουμε. Και θα το πληρώνουν όλοι.

Ο εισηγητής της ΝΔ

Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κοντογεώργης, σχολίασε πως είναι πολύ θετικό πως σε μεγάλο ποσοστό επί των διατάξεων του νομοσχεδίου υπάρχει συμφωνία, καθώς αποτελούν παροχές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες.

Επισήμανε πως δεν υπάρχει νομοσχέδιο που ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και τρεισήμισι χρόνια, δεν το έχει καταγγείλει ως «πρόχειρο, συρραφή, ατελές και προεκλογικό…». Σχολίασε, πως «ναι, μυρίζει εκλογές, γιατί συνταγματικά λήγει η θητεία της κυβέρνησης, αλλά μην βιάζεστε θα βγει ο χειμώνας, θα μπούμε στην άνοιξη και πλησιάζοντας το καλοκαίρι, θα δούμε…».

Η κυβέρνηση, είπε ο βουλευτής, «σε ένα περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων, νομοθετεί, όπως και σήμερα, προσεκτικά για να βοηθήσει τους πολίτες, έχοντας παράλληλα γνώση και ευθύνη στο κοινωνικό σύνολο».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των τουριστικών λεωφορείων σε ορισμένες περιοχές της χώρας, είπε ότι δεν μπορεί αυτό να ανάγεται σε μια αφήγηση της αντιπολίτευσης πως «καταρρέει ο τουρισμός».

Απαντώντας στις γενικότερες αναφορές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στις προηγούμενες συνεδριάσεις, για τους πλειστηριασμούς από κόκκινα δάνεια, τους ζήτησε να θυμηθούν πως «επί ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κυνηγούσατε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους ακτιβιστές στα στενά του Κολωνακίου και των Εξαρχείων που προσπαθούσε να σταματήσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μάλιστα με νόμο περί εσχάτης προδοσίας».