«Είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί η χώρα τέτοια επιχειρήματα. Είναι αδιανόητο για μία κυβέρνηση και για μία χώρα να χρησιμοποιεί τέτοια επιχειρήματα προκειμένου να πείσει ότι ένα μέτρο δεν πρέπει να υλοποιηθεί», δήλωσε ο τομεάρχης οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας για τη δήλωση του υπουργού οικονομικών περί φυσικού τέλους των συνταξιούχων, μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών 90.1».
«Είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί η χώρα τέτοια επιχειρήματα. Είναι αδιανόητο για μία κυβέρνηση και για μία χώρα να χρησιμοποιεί τέτοια επιχειρήματα προκειμένου να πείσει ότι ένα μέτρο δεν πρέπει να υλοποιηθεί. Δεν μπορεί να πειστεί με αυτό το επιχείρημα κανένας, είναι απολύτως αυτονόητο ότι δεν πείθεις με τέτοια επιχειρήματα».
Και συμπλήρωσε: « Πείθεις μόνο όταν έχεις ακριβή στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και όταν μπορείς να πείσεις ότι η χώρα μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα από την ταχύτητα που εκτιμούν σήμερα οι θεσμοί. Τότε μπορείς να εξασφαλίσεις δημοσιονομικό χώρο και γι' αυτό το μετρό και για να μειώσει φόρους».
Ο κ. Σταϊκούρας έδωσε εξηγήσεις και για την πρόσφατη εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πείσει τους δανειστές για την ακύρωση της μείωση των συντάξεων, στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου θα περιλαμβάνεται και η διάταξη για την μείωση των συντάξεων.
Στο ερώτημα πως η Νέα Δημοκρατία θα πείσει τους δανειστές να αλλάξουν άποψη αφού στον Αλέξη Τσιπρα θα έχουν πει όχι ο κ. Σταϊκούρας απάντησε: «Με βάση τις εκτιμήσεις που γίνονται και με βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού της παρούσας χρονιάς υπάρχει ένας ισοδύναμος δημοσιονομικός χώρος ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Και παράλληλα με το σχέδιο μας για το ασφαλιστικό που εδράζεται σε τρεις πυλώνες, μαζί με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πακέτο αυτά τα τρία, μπορούμε να πείσουμε εταίρους και δανειστές ότι δεν χρειάζεται η περικοπή των συντάξεων.
«Εμείς προτείνουμε την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου διαφορετικά, ένα άλλο νόμο που εδράζεται σε τρεις πυλώνες, διαρθρωτική αλλαγή που θα καλύψει έτσι και ανησυχίες μέρους των θεσμών δηλαδή του ΔΝΤ και μείωση ασφαλιστικών εισφορών που θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα όπως κάναμε το 2014», συμπλήρωσε
Επισήμανε δε πως και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να συζητηθεί με τους Ευρωπαίους και να πάρει την έγκριση τους: «Η χώρα είναι σε μεταπρογραμματική περίοδο και όχι σε μεταμνημονιακή περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει βγει από τα προγράμματα, είναι μέσα στα μνημόνια και έξω από τις αγορές. Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας», υπενθύμισε.
Ωστόσο υπογράμμισε ότι η ΝΔ σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ έχει επιχειρήματα ακόμα και αν υπάρχουν κάποιες ενστάσεις από κάποιους θεσμούς μπορείς να υλοποιήσεις κάποιες ενέργειες γιατί έχεις αξιοπιστία και βαθμούς ελευθερίας». «Έτσι κάναμε το 2014 με την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τις ασφαλιστικές εισφορές. Και τότε δεν ήταν ενθουσιώδεις οι θεσμοί, το κάναμε όμως και δεν μας ζήτησαν ποτέ να το αντιστρέψουμε», κατέληξε.