Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Δε χαρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πάνο Καμμένο και τον «πλήρωσε» με το ίδιο νόμισμα. Εκείνο του «καραμανλισμού». Ο πρόεδρος της ΝΔ, έχοντας στο μυαλό του τα όσα λέγονται περί κινήσεων του υπουργού Άμυνας με «καραμανλικό περίβλημα», τόνισε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής ομάδας ότι στην εξωτερική πολιτική δε χρειάζονται ψευτοπαληκαρισμοί.
Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε μάλιστα μία φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Η υπεύθυνη εξωτερική πολιτική δεν ασκείται για εσωτερική κατανάλωση», στοχεύοντας δια της πλαγίως στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ενοχληθεί με τα όσα ακούγονται και γράφονται για προσπάθεια οικειοποίησης των ιδεών του Κωνσταντίνου Καραμανλή από τον Π. Καμμένο γι'' αυτό και δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να υπενθυμίσει πάνω από τρεις φορές τα επιτεύγματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και την πορεία της ΝΔ από το 1974 υπό την καθοδήγηση του ιδρυτή της.
O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινήθηκε όμως συντονισμένα και προς τους δύο πρώην πρωθυπουργούς του κόμματος. Σε μία σαφή κίνηση με ενωτικά χαρακτηριστικά έκανε ειδικές αναφορές τόσο στην κυβέρνηση Καραμανλή όσο και στην κυβέρνηση Σαμαρά.
«Το 2009 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προειδοποίησε έγκαιρα και έντιμα για τους κινδύνους που είχε για τη χώρα η διεθνής οικονομική κρίση. Και ότι το 2014, μια Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία ήταν έτοιμη να απαλλάξει τη χώρα από τα δεσμά των Μνημονίων, καθώς η συζήτηση για τον μηχανισμό προληπτικής στήριξης είχε ωριμάσει», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας άνοιγμα προς όλες τις «γαλάζιες φυλές».
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη το μεσημέρι της Δευτέρας, θέλοντας να δείξει ότι όλοι έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση εντός του κόμματος, θα πρέπει όμως να ακολουθήσουν τον οδικό χάρτη που εκείνος οριοθετεί.
«Όταν, πριν ενάμιση χρόνο, το καλοκαίρι του 2015, ο κ. Τσίπρας πήγε να τη ρίξει στα βράχια, εμείς κάναμε και πάλι το εθνικό καθήκον μας. Όχι για τον κ. Τσίπρα, αλλά για τη χώρα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζοντας ουσιαστικά την επιλογή Μεϊμαράκη να πει ναι στη συμφωνία που έφερε ο κ. Τσίπρας το καλοκαίρι του 2015.
Αν κάποιος εξαιρέσει το περιεχόμενο της ομιλίας Μητσοτάκη, δύσκολα θα βρει πολιτική είδηση στα όσα την ακολούθησαν. Η διαδικασία τοποθετήσεων των βουλευτών είχε έντονα τα στοιχεία της πολιτικής «ψυχοθεραπείας», η οποία λειτουργεί πάντοτε ευεργετικά για κάθε κομματικό σχηματισμό.
Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ πραγματοποιήθηκε για να «ακουστούν οι βουλευτές» και όντως έτσι έγινε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τον λόγο πήραν 14 γαλάζιοι βουλευτές, οι οποίοι μίλησαν για όλους και για όλα στην κυριολεξία.
Η Κατερίνα Παπακώστα ζήτησε να περιθωριοποιηθούν οι ακραίες φωνές εντός του κόμματος χωρίς πάντως να τις κατονομάσει. Από την τοποθέτησή της δεν έλειψαν και οι προσωπικές αναφορές. Εξέφρασε το παράπονό της για το γεγονός, όπως είπε, ότι κανείς από τη γαλάζια ηγεσία δεν την πήρε ένα τηλέφωνο για να της εκφράσει τα συλλυπητήριά του όταν «έχασε» τη μητέρα της.
Ο Γιώργος Κασαπίδης έδειξε να μην έχει αντιληφθεί ακόμα το λόγο για τον οποίο αντικαταστάθηκε από τη θέση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης. Παρότι κινήθηκε σε σαφώς χαμηλούς τόνους, μίλησε για ένα είδος «συνωμοσίας» μεταξύ της Ευρώπης και του Καναδά με θύμα τη φέτα.
Αυτό πάντως που φάνηκε να απασχολεί πολλούς βουλευτές της ΝΔ ήταν οι κινήσεις των υποψήφιων βουλευτών και πολιτευτών.
Ακούστηκαν παράπονα από βουλευτές πολλών περιφερειών ότι στελέχη που ενδιαφέρονται να μπουν στα γαλάζια ψηφοδέλτια αυτοπαρουσιάζονται ως υποψήφιοι βουλευτές με τις ευλογίες της ηγεσίας, όπως τόνισαν οι ίδιοι.
Τα παράπονα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε μία προσπάθεια ηθικής ανάταξης τους, ξεκαθάρισε ότι ουδείς έχει πάρει το πράσινο φως για ένταξη στα γαλάζια ψηφοδέλτια.
Την παράσταση έκλεψε για μία ακόμα φορά ο βουλευτής Ιωαννίνων, Κώστας Τασούλας, η τοποθέτηση του οποίου διανθίστηκε με μεγάλη δόση χιούμορ.
Η υπόθεση με το τρομο-πακέτο, η εμπλοκή του ονόματος του Άδωνι Γεωργιάδη και η στοχοποίηση του αντιπροέδρου της ΝΔ ήταν από τα κορυφαία θέματα στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής ομάδας με τον κ. Γεωργιάδη να βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος.