Κουβέντα δεν λέει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς σχετικά με το γεγονός ότι προχώρησε σε απευθείας ανάθεση της σχετική μελέτης για τις άδειες των ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή και αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.
Να θυμίσουμε, ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για να ανατεθεί οποιοδήποτε έργο σε οποιονδήποτε, όταν το κόστος υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ (έως και 45.000) απαιτείται η διεξαγωγή «πρόχειρου διαγωνισμού», βάσει συγκεκριμένων τεχνικών και οικονομικών προδιαγραφών. Το μόνο που υποστηρίζει είναι ότι στην χώρα μας «δεν υπάρχει φορέας που να μπορεί να έχει προηγούμενη εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα», ενώ υπογραμμίζει ότι Έλληνες ερευνητές θα ήταν αμερόληπτοι.
Αντιθέτως, αρκείται να αναφέρει ότι το εν λόγω Πανεπιστήμιο είναι «ένα κορυφαίο διεθνές πανεπιστημιακό ίδρυμα διδακτορικού και μεταδιδακτορικού επιπέδου» και πως επειδή «συμμετέχουν σε αυτό κράτη – μέλη της Ε.Ε. θεωρείται το κατ' εξοχήν Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο και παράγει έρευνα αιχμής σε όλο το φάσμα των οικονομικών, νομικών και πολιτικών επιστημών».
Επιβεβαιώνει, παράλληλα, και σχετικό δημοσίευμα του liberal.gr σχετικά με το κόστος της μελέτης, αναφέροντας ότι κόστισε 20.000 ευρώ, ωστόσο σπεύδει να τονίσει ότι «για όσους ανησυχούν για την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, τους ενημερώνουμε ότι έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση δαπανών στην Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα οι αρχικές πιστώσεις για το έτος 2016 είναι μειωμένες κατά 4.117.000 ευρώ ή 11,03% από τις αρχικές πιστώσεις του 2015».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παππάς υπογραμμίζει ότι το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας «εκπαιδεύει στελέχη των Ρυθμιστικών Αρχών όλης της Ευρώπης καθώς και άλλων φορέων της αγοράς των τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Σώμα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC)».
Και συνεχίζει: «Μεταξύ άλλων το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας:
- διεξήγαγε το σεμινάριο για λογαριασμό της Κομισιόν για τη νομοθεσία τηλεπικοινωνιών για δικαστές και μέλη ρυθμιστικών αρχών από όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.
- έχει εκδώσει πάνω από 25 επιστημονικά πορίσματα για θέματα ΜΜΕ.
- διενήργησε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια και executive seminars για μέλη ρυθμιστικών αρχών και της αγοράς τηλεπικοινωνιών.
- εκπόνησε ανεξάρτητη έρευνα για λογαριασμό του Independent Regulators Groups, με τίτλο “Broadband Diffusion: Drivers and Policies”.
- συνεργάζεται με θεσμικούς φορείς (DG Connect. IRG), αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις (Google, Wind, Sky, Orange, Alcatel κ.α.) στην κατεύθυνση εξεύρεσης και υιοθέτησης των βέλτιστων πρακτικών ρύθμισης του τηλεπικοινωνιακού τοπίου.
Αλέξανδρος Διαμάντης