«Οι αντιπαραθέσεις πολλές φορές στη Βουλή, τα υπερβολικά σχήματα-λόγου που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί, δημιουργούν ένα υπόβαθρο στην κοινωνία να καλλιεργεί το μίσος. Δηλαδή, όταν μιλάς για κυβερνήσεις που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή και μιλάς για χούντα, θα υπάρξουν και κάποια παιδιά που θα σκεφτούν "Αφού είναι χούντα, θα πάω να ανατινάξω ένα αυτοκίνητο". Όταν οι πολιτικοί, για να κερδίσουν οι ίδιοι, μέσα από μια λαϊκίστικη ρητορική, χρησιμοποιούν υπερβολικά σχήματα – που μάλιστα δεν τα πιστεύουν – τότε υπάρχουν κάποιοι στην κοινωνία που θα τα πιστέψουν» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης κατά του Λουκά Παπαδήμου, στο ραδιόφωνο του Alpha 98.9.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπενθύμισε ότι: «Η υπόθεση Παπαδήμου στην πολιτική ζωή ήταν μια υπόθεση πέντε μηνών. Μετά από πρόσκληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της Βουλής κλήθηκε να παίξει έναν σταθεροποιητικό ρόλο, με μεγάλη τότε αποδοχή για ένα διάστημα. Κατηγορείς και στοχοποιείς λοιπόν αυτόν τον άνθρωπο για ποιο πράγμα; Βέβαια συνηθίζουμε σε αυτή τη χώρα να μην μιλάμε για την ουσία των πραγμάτων και των προσώπων αλλά να δημιουργούμε διάφορους δαίμονες» κατέληξε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι οι πολίτες είναι θυμωμένοι με την αναποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων επεσήμανε ότι: «Το ότι θυμώνει ο πολίτης από την αναποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων είναι σχήμα οξύμωρο γιατί ο πολίτης τους ξαναψηφίζει, άρα δεν θυμώνει και τόσο πολύ. Προφανώς η χώρα έχει πολιτικό πρόβλημα και τα προβλήματα διαιωνίζονται». Αλλά, όπως τόνισε, είναι ανάγκη η κουβέντα να περιοριστεί σε πολιτικό επίπεδο. «Αν αρχίσουμε να μιλάμε για σκοτεινές δυνάμεις, για προδότες, για ανθρώπους που εκτελούν σχέδια εις βάρος της χώρας τους, τότε η επόμενη σκέψη κάποιων ανόητων στην κοινωνία είναι ότι προφανώς αφού έχουμε προδότες, δωσίλογους, ανθρώπους που συνωμοτούν εναντίον της χώρας και εμείς θα αντιδράσουμε δυναμικά» σχολίασε.
Ως προς το ζήτημα του χρέους υπογράμμισε ότι το Ποτάμι από τον Σεπτέμβριο του 2015 καλεί τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν για το εθνικό αυτό ζήτημα, ενώ τόνισε την ανάγκη ύπαρξης μιας εθνικής γραμμής. Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι: «εμείς το είπαμε, το ξανάπαμε αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Επιμένω ότι έχουμε ακόμα το χρόνο να έχουμε μια συνεννόηση. Και αυτή είναι η διαφορετική, δική μας προσέγγιση στην πολιτική. Το μίσος, οι κραυγές, ο λαϊκισμός, δε βοηθούν τη χώρα. Σταράτες κουβέντες, συνεννόηση όπου μπορούμε, εποικοδομητικές συγκρούσεις για τα προβλήματα της χώρας, χωρίς αφορισμούς».