"Οι τελευταίες αποφάσεις του κ. Γαβρόγλου μαρτυρούν προχειρότητα. Δεν δίνουν ένα πλαίσιο σιγουριάς για τους γονείς και για τα παιδιά. Η παιδεία όμως δεν μπορεί να κινείται μέσα σε ιδεοληψίες, θέλει στέρεες αποφάσεις και αυτές αναζητούμε".
Αυτό τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε δηλώσεις στο περιθώριο της 90ής Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των ελληνικών πανεπιστημίων στο Ηράκλειο.
«Η χώρα έχει ανάγκη από νέους μεγάλους εθνικούς στόχους. Και αυτοί δεν μπορεί να είναι μόνο η προστασία των συνταξιούχων» τόνισε και προσέθεσε «πρέπει μέχρι το 2021 να έχουμε 6 πανεπιστήμια στα πρώτα 400 και 2 από αυτά στα 200 πρώτα. Αυτός θα πρέπει να είναι ο νέος εθνικός στόχος». «Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Με νέα πεδία έρευνας και σπουδών συγχρονισμένα με τις διεθνείς εξελίξεις», επισήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Επιπλέον, τόνισε ότι τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να έχουν αυτοτέλεια με οικονομική αυτοδυναμία, εξηγώντας ότι η εισαγωγή των φοιτητών στα πανεπιστήμια πρέπει να γίνεται με αποφάσεις των ίδιων των ιδρυμάτων και να μην αποφασίζουν αυθαίρετα οι υπουργοί τα κριτήρια και τον αριθμό των εισακτέων.
Στηλίτευσε, δε, τον κομματισμό που επικρατεί και στα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες στον χώρο της παιδείας. «Θα απελευθερώσουμε τα πανεπιστήμια από τα δεσμά των κομμάτων, της γραφειοκρατίας, της δημόσιας διοίκησης, των γραφείων των υπουργών;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού και κατέληξε επισημαίνοντας πως «όλοι θέλουμε την Ελλάδα αλλιώς! Αλλά δεν είμαστε όλοι αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι πρέπει για να δούμε την Ελλάδα αλλιώς!».