«Νομίζω ότι η ρουτίνα της παλιάς πολιτικής επιβραδύνει το βήμα της Ελλάδας. Όλη μέρα, κάθε μέρα κάνουμε περίπου την ίδια δημόσια συζήτηση: για την ημερομηνία των εκλογών, για τις συντάξεις που δεν θέλουμε να κοπούν αλλά θα κοπούν, για τις χουλιγκανικές επιδόσεις στα Εξάρχεια, για τη γραφειοκρατία της Διοίκησης, για τη δικαιοσύνη που είναι αργή κλπ».
Με την φράση αυτή ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε την ομιλία του κατά τη διάρκεια της επίκαιρης επερώτησης του Ποταμιού για την χρήση των πλαστικών, ψέγοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν κινείται προοδευτικά.
Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «συνεχή επανάληψη των ίδιων και των ίδιων προβλημάτων χωρίς λύσεις, οι οποίες θα μας επέτρεπαν να δώσουμε χώρο και θα μας επέτρεπαν να δώσουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο».
Αναφερόμενος στην χρήση των πλαστικών ο επικεφαλής του Ποταμιού κατέθεσε αποκαρδιωτικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. «Δέκα προϊόντα καθημερινής χρήσης από πλαστικά μπουκάλια μέχρι καλαμάκια, μαζί με τα αλιευτικά εργαλεία που εγκαταλείπονται στη θάλασσα, είναι το 70% των θαλάσσιων απορριμάτων. Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σε κάθε 100 μέτρα παραλίας στη Μεσόγειο, θα βρει κάποιος 110 πλαστικά ποτήρια, 90 πλαστικά μπουκάλια και 130 καλαμάκια. Για να το πω διαφορετικά, κάθε βήμα στην ακτή της Μεσογείου σημαίνει ότι συναντάς στην άμμο δύο ποτήρια, ένα πλαστικό μπουκάλι και τρία καλαμάκια. Η συζήτηση για τα πλαστικά θα έπρεπε κυρίες και κύριοι να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των κομμάτων – όλων των Μέσων», είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθύμισε, δε, ότι ήδη έχει προτείνει στον Ν. Βούτση να καταργηθούν τα πλαστικά από τη βουλή, αλλά ακόμα απάντηση δεν έχει λάβει. «Όπως προτείναμε, αναφέραμε μάλλον, μια πρόταση που είχαμε κάνει από την αρχή με τον Γιώργο Αμυρά, να τοποθετηθούν επιτέλους κάδοι ανακύκλωσης σε όλους τους χώρους τόσο του κεντρικού μεγάρου όσο και των άλλων χώρων. Και δεν εννοώ μόνο χαρτί, εννοώ όλη τη σύγχρονη ανακύκλωση. Δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση ούτε από το Προεδρείο της Βουλής, ούτε από τον Πρόεδρο. Γενικά δεν είδαμε να υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από όλους όσοι θα έπρεπε να είχαν λόγο και άποψη. Γιατί ξέρετε πολλές φορές η συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα είναι μια συζήτηση περιττή. Όμως εμείς πιστεύουμε ότι είναι μια στιγμή όπου θα πρέπει να υπάρξει μια εθνική στρατηγική απεξάρτησης από τα πλαστικά και αυτό θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα μας», τόνισε.
Αλ. Διαμάντης