Στ. Θεοδωράκης: Χρέη 60 εκατ. σε εκδότες συγγραμμάτων - κάπως έτσι γίνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα

Στ. Θεοδωράκης: Χρέη 60 εκατ. σε εκδότες συγγραμμάτων - κάπως έτσι γίνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα

Χρέη Δημοσίου 60 εκατ. σε εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Κάπως έτσι γίνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα, σημειώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο Twitter. 

Παράλληλα, με αφορμή την αναστολή της διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων που αποφάσισε η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ), το Ποτάμι σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πανηγυρίζει με υπερηφάνεια την αναστολή της μείωσης των δαπανών για την παιδεία και για τα μεγάλα επιτεύγματα της (sic) με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πρόσφατο νόμο Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

«Τα γεγονότα, όμως, για άλλη μια φορά τους διαψεύδουν, καθώς ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων αναστέλλει τη διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων προς τους φοιτητές για το τρέχον χειμερινό εξάμηνο, εξαιτίας της καθυστέρησης αποπληρωμής οφειλών του Υπουργείου Παιδείας που φθάνουν ως το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016. Φυσικά αυτή είναι μια γνώριμη τακτική του κρατικού μηχανισμού που αμελεί σκόπιμα να αποπληρώσει τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους, χτίζοντας έτσι στις πλάτες του ιδιωτικού τομέα το success story και την περίφημη υπεραπόδοση των εσόδων. Το πρόβλημα, όμως, εδώ είναι πως αυτό το success story χτίζεται στις πλάτες των χιλιάδων φοιτητών, οι οποίοι για ακόμη μια φορά βρίσκονται όμηροι της πλήρους αδυναμίας του Υπουργείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

«Ως Κοινότητα Παιδείας Νέων του Ποταμιού», συνεχίζει η ανακοίνωση, «καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και προσωπικά τον κ. Γαβρόγλου να διευθετήσουν το ζήτημα, ώστε να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο και να σταματήσει η υποβάθμιση της τριτοβάθμιας της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα.

Και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να γίνει επιτέλους αντιληπτό από την Κυβέρνηση ότι ο ιδιωτικός τομέας και οι άνθρωποι που εργάζονται για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς το κράτος, και εδώ μάλιστα μιλάμε για την πρόσβαση των νέων μας στη γνώση, δεν είναι οι χρήσιμοι "ηλίθιοι" αυτού του τόπου».