«Η λύση δεν είναι να κάνεις πως αντιστέκεσαι στο εσωτερικό και να υπογράφεις ότι σου δίνουν στο εξωτερικό. Η λύση είναι η παραγωγή και η ανάπτυξη, αλλά αυτά είναι «ξένο γήπεδο» για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ευρυτανικός Παλμός.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, σημείωσε ως προς τα μέτρα που ψήφισαν οι 153 ότι: «Το πολυνομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα μιας ακόμη αποτυχημένης "διαπραγμάτευσης" των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τα ίδια έκαναν και το '15! Ο λογαριασμός της αποτυχίας τους είναι πολύ μεγάλος. Τους είχαμε προειδοποιήσει να μην μπούμε στην προεκλογική περίοδο της Γερμανίας, γιατί η στάση των Γερμανών θα γίνει ακόμη πιο σκληρή. Αυτοί έκαναν το αντίθετο και τελικά υποχρεώθηκαν να υπογράψουν όλες τις απαιτήσεις των δανειστών».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας για τις βασικές προτεραιότητες του Ποταμιού -τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και τη «διάλυση του κομματικού κράτους που στοιχίζει πολύ στον ελληνικό λαό»- επεσήμανε ότι: «τα παιδιά 25-30 ετών ζουν ένα νέο διωγμό. Πουθενά καμία ευκαιρία. Πρέπει να αποφασίσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Για όλα αυτά το Ποτάμι έχει απαντήσεις αλλά χρειαζόμαστε μια εθνική πολιτική και αυτή δεν υπάρχει».
Ως προς τις στρατιές κομματικών συμβούλων που προσλαμβάνουν διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στο πρόσφατο παράδειγμα της Γαλλίας. «Το πρώτο διάταγμα που εισήγαγε ο Macron περιορίζει σε δέκα τους συμβούλους υπουργών και εδώ συντηρούμε στρατιές κομματικών συμβούλων» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι εδώ: «Ο πρωθυπουργός άνοιξε γραφείο και στη Θεσσαλονίκη λες και είμαστε στην εποχή του αραμπά. Τα υπουργεία νοικιάζουν παντού υποκαταστήματα όταν μεγάλα κτήρια του δημοσίου ρημάζουν. Όλα αυτά έχουν ένα τίτλο: "σπατάλες για τους κομματικούς μας". Και εμείς αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το διαλύσουμε».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα φαινόμενα βίας του τελευταίου διαστήματος υπογράμμισε ότι: «Ανεχόμαστε όλες τις απόψεις, ακόμη και τις πιο ακραίες, αλλά δεν ανεχόμαστε τις ακραίες πράξεις». Για το ζήτημα της διχαστικής ρητορικής που επικρατεί τα χρόνια της κρίσης τόνισε ότι: «Το μίσος δυστυχώς έχει καλλιεργηθεί και από πολιτικούς και από δημοσιογράφους. Πολλοί στην Ελλάδα έκαναν καριέρα πάνω στο μίσος. Αντί να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα, κάνουν σκληρές προσωπικές επιθέσεις. Αυτός ο δρόμος όμως είναι αδιέξοδος και επικίνδυνος».
Τέλος, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση σημείωσε ότι: «Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Να βλέπει ο πολίτης ότι ο φόρος του πιάνει τόπο στον τόπο του. Η αποκέντρωση είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε σωστότερες αποφάσεις. Λεφτά λοιπόν στους Δήμους, μαζί με ευθύνες και ελέγχους. Να μην αποκεντρώσουμε δηλαδή τη διαφθορά, αλλά τα κέντρα αποφάσεων».
Φωτογραφία SOOC