Αντί του συνθήματος «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε «δουλειές, παιδεία και αξιοκρατία». Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισε ότι «το πολυτεχνείο δεν είναι μολότοφ και θρύψαλα, αλλά να απαντήσουμε στα αιτήματα της νεολαίας, ψωμί – παιδεία – ελευθερία ήταν τότε, δουλειές παιδεία αξιοκρατία είναι σήμερα».
Όπως εξήγησε η Ελλάδα είναι μια χώρα παραδοσιακά με «πιασμένες καρέκλες», αφού ανίατη ασθένειά της είναι η διαφθορά όπως και ο κομματισμός. «Δείτε ποιους συνεχίζουν να διορίζουν οι σημερινοί υπουργοί να βγάλετε συμπέρασμα», τόνισε και προσέθεσε από 2008 έως 2016 έφυγαν 430.000 νέοι άνθρωποι, «οι περισσότεροι από αυτούς εμπίπτουν στην κατηγορία brain drain». Κυριότερο εξαγωγικό προϊόν είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού και συμπλήρωσε ότι όλοι όσοι έφυγαν παράγουν έξω 12 δις ΑΕΠ, την ώρα που «εμείς δαπανήσαμε δις να τους σπουδάσουμε».
«Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι τέτοιες μέρες της εξέγερσης ότι δεν αλλάζει η χώρα αλλάζοντας κυβερνήσεις, πρέπει να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα αυτή είναι η δική μας προσπάθεια κ η τιμή για το Πολυτεχνείο», είπε ακόμα ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό υπενθυμίζοντας ότι το 2012 ο σημερινός πρωθυπουργός στο πολυτεχνείο καλούσε νέους αντισταθούν στη νέα τυραννία σήμερα. «Όμως ένας στους 4 νέους είναι σε κατάσταση ακραίας φτώχειας τι πρέπει να πούμε», κατέληξε.
Αλέξανδρος Διαμάντης