Τα συμπεράσματά του από την τριήμερη επίσκεψή του στο Στρασβούργο, όπου πραγματοποίησε σειρά από πολύ σημαντικές συναντήσεις με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, είχε την ευκαιρία να εκθέσει ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι σε όλες τις συναντήσεις του παρατήρησε τρία κοινά σημεία:
To πρώτο είναι ότι όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαπιστώνουν καθυστερήσεις και αναβλητικότητα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. «Υπάρχουν καθυστερήσεις είτε γιατί τα υπουργεία δεν είναι έτοιμα, είτε γιατί οι υπουργοί δεν είναι διατεθειμένοι να υλοποιήσουν αυτά τα οποία αποφασίζει η Βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά, και συνέχισε λέγοντας: «Γενικά πετάνε συχνά την μπάλα στην εξέδρα και καθυστερούν».
Το δεύτερο είναι η κοινή διαπίστωση όλων ότι το ΔΝΤ τραβάει τα πράγματα στα άκρα καθώς από τη μια παρουσιάζει στοιχεία που μειώνουν την προσπάθεια της Ελλάδας και από την άλλη δείχνει να έχει εμμονές σε σχέση με το χρέος και την λήψη προκαταβολικών μέτρων. «Είναι σημαντικό ότι οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. λένε πως το έχει παρακάνει το ΔΝΤ με τις απαιτήσεις του» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια μιλώντας για την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τόνισε: «Από τη στιγμή που το ΔΝΤ συμμετέχει στο Ελληνικό πρόγραμμα είναι δύσκολο να πειστούν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια ότι το πρόγραμμα μπορεί να συνεχίσει χωρίς αυτό. Αν γίνονταν τώρα το πρόγραμμα θα μπορούσε να μην συμμετέχει σ'' αυτό». Ο Σταύρος Θεοδωράκης επίσης ανέφερε ότι το ΔΝΤ πρέπει να περιορίσει τις απαιτήσεις του, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος στο ότι πρέπει να δούμε τα λάθη του ΔΝΤ αλλά και τον βαθμό συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το τρίτο κοινό σημείο των συναντήσεων -που διαπίστωσε προς έκπληξη του όπως σημείωσε- είναι ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν ένα παραθυράκι για το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. «Είμαι αιφνιδιασμένος και εγώ καθώς είναι Παρασκευή και πιστεύω ότι έχουμε ελάχιστα περιθώρια αλλά οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι γίνεται προσπάθεια, η οποία μπορεί να κρατήσει ζωντανή την υπόθεση μέχρι τη Δευτέρα» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με Ευρωπαίους Επίτροπους ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι τους έθεσε το θέμα του λάθους σχεδιασμού της διάθεσης της οικονομικής βοήθειας για το προσφυγικό - μεταναστευτικό. «Δεν είναι δυνατόν να μη χρηματοδοτούνται οι δήμοι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Οι κανονισμοί της Ε.Ε. δεν επιτρέπουν την απευθείας χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους εξηγήσαμε ότι αυτό είναι ένα λάθος» δήλωσε. Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης στάθηκε στην ανάγκη της άμεσης υλοποίησης των προγραμμάτων στέγασης και σίτισης των προσφύγων μέσω της απευθείας χρηματικής ενίσχυσής τους από την Ε.Ε. ώστε να ενισχυθούν και οι τοπικές οικονομίες καθώς οι πρόσφυγες δεν θα τρώνε σε συσσίτια, ούτε θα μένουν πλέον σε σκηνές.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ερωτώμενος για το αν το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές ανέφερε: «Είναι δεδομένο. Υπάρχει στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Εκτός εάν ευδοκιμήσει η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας χώρος ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις του κέντρου. Εκεί εντάσσεται και η συμμαχία με τους "τρεις", όπως και άλλες συμμαχίες. Αυτές οι πολιτικές συμμαχίες πρέπει να υπάρχουν και είναι χρήσιμο για τον εκσυγχρονιστικό και τον μεταρρυθμιστικό χώρο να υπάρχει αυτή η συνεννόηση».
Σε ό,τι αφορά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει στην συζήτηση αυτή ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Δικαίωμα του. Εμείς δεν μπορούμε παρά να λέμε ότι η απαίτηση της κοινωνίας είναι η δημιουργία ενός μεγάλου τρίτου πόλου. Εάν το ΠΑΣΟΚ ή κάποιος άλλος δεν θέλει, εάν δεν τους ενδιαφέρει αυτή η υπόθεση, να το πουν στην κοινωνία. Όλοι θα μπορούσαν να ενταχθούν σ' ένα κίνημα του κέντρου με διαδικασίες που έχουμε αναφέρει, ώστε να εκφράζεται το Κέντρο ως κύρια δύναμη και όχι ως συμπληρωματική».
Ερωτώμενος για την συζήτηση που διεξήχθη σήμερα στην Βουλή στην ώρα του Πρωθυπουργού σχετικά με ζητήματα εγκληματικότητας και προστασίας του πολίτη ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε: «Ο φόβος είναι κυρίαρχος σε πολλές γειτονιές άλλα αυτό δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Τα ίδια προβλήματα είχαμε και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχουν πολλές περιοχές στις οποίες κυριαρχεί η ανομία». Στη συνέχεια υπενθύμισε την πρόταση του Ποταμιού προς τον κ. Καμίνη να συγκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να υπάρξει ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην ανομία και να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμος, η αστυνομία και οι κοινωνικοί φορείς της περιοχής και να προχωρήσουν όλοι μαζί σε τολμηρές λύσεις. «Υπάρχουν και ακροαριστερές και ακροδεξιές δυνάμεις, που δημιουργούν προβλήματα ανάλογα με τις περιοχές που έχουν την κυριαρχία. Εάν πας σε περιοχές όπως ο Αγ. Παντελεήμονας κλπ., οι ακροδεξιοί κάνουν κάθε τόσο πάρτι, κυνηγούν μετανάστες, δημιουργούν προβλήματα. Αυτά δεν είναι μόνο αστυνομικά ζητήματα αλλά είναι κοινωνικά ζητήματα. Θα πρέπει να υπάρχει μέτωπο της κοινωνίας απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές. Τέλος της ανοχής» τόνισε χαρακτηριστικά.