Αύριο, το πολύ μεθαύριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ πρόσθεσε ότι το χορηγούμενο ποσό ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με ό, τι αναφέρεται στον Τύπο.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι σε αυτούς που θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα συμπεριλαμβάνονται όσες οικογένειες έχουν άτομα με προβλήματα αναπηρίας, καθώς και οι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ για τις σχετικές ανακοινώσεις, διευκρίνισε πως αυτές θα λάβουν χώρα μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «όσο περνούν οι μέρες, μπορεί και να ανέβουν τα νούμερα και να είναι παραπάνω το ποσό από αυτό που γράφουν οι εφημερίδες». Επίσης, ο κ. Πέτσας συμπλήρωσε ότι το οικονομικό επιτελείο θα οριστικοποιήσει την εισήγησή του, σημειώνοντας ότι όσο περνούν οι μέρες, μπορεί να αυξάνονται και τα περιθώρια.
«Μακάρι το οικονομικό επιτελείο να έχει το περιθώριο για μια καλύτερη εισήγηση», ευχήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, με την ταυτόχρονη υπόμνηση ότι η κυβέρνηση δεν έχει πει πόσα χρήματα θα διαθέσει, αντιθέτως έχει γνωστοποιήσει πόσοι περίπου, θα είναι οι δικαιούχοι του μερίσματος.
Επίσης, αναφερόμενος στο επίδομα ανεργίας, ο κ. Πέτσας είπε πως «θα διευρύνουμε τα κριτήρια, ώστε να μπορούν περισσότεροι άνεργοι».
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην κρίσιμη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξήγησε ότι ήταν η πολιτική της Ελλάδας που οδήγησε την Άγκυρα να ζητήσει τη συνάντηση. «Προσπαθήσαμε σε όλες τις πολιτικές επαφές μας να αναδείξουμε ότι η άκυρη συμφωνία».
Σχετικά με την ατζέντα της συνάντησης, αναφέρθηκε στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στην Νέα Υόρκη, κατά την οποία είχε θετική έκβαση το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ έμειναν ανοιχτά τα άλλα δύο, το μεταναστευτικό και η ανατολική Μεσόγειος, «στα οποία είχαμε κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση».
Όπως είπε, «το στοίχημα της σημερινής συνάντησης είναι να εξομαλύνουμε το κλίμα» και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι, «η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη» λόγω της βεβαιότητας ότι, «έχουν απαντηθεί όλα και δε γίνεται να εξαφανίσει έτσι να νησιά από τον χάρτη».
«Το θέμα είναι αν θα απομονωθεί η Τουρκία», τόνισε και συμπλήρωσε πως «το ζήτημα είναι τι αξιώνει παράνομα μια περιοχή και πώς αντιδρούν οι υπόλοιπες χώρες».
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ξεκαθάρισε πως δε θέλει να κάνει εικασίες και υπογράμμισε ότι, «είμαστε ψύχραιμοι και έχουμε το Δίκαιο με το μέρος μας». «Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα την εθνική μας κυριαρχία», σημείωσε.
Για τις αντιδράσεις της διεθνούς πολιτικής σκηνής στην τουρκική προκλητικότητα, είπε ότι είναι «δεδομένη η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας».
Όσον αφορά στο αίτημα της αντιπολίτευσης για σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ή και Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι, «αν χρειαστεί, θα γίνει», σημειώνοντας πως «συγκλήσεις συνδέονται με δραματοποίηση» και διαβεβαίωσε πως «αν υπάρξει κάτι καινούριο για να προσθέσουμε σε αυτά που ήδη ξέρουμε», θα γίνει ανάλογη ενημέρωση.
«Θα υπάρξει συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα ενημέρωση, σε όποιο επίπεδο κριθεί απαραίτητο», είπε σχετικά.
Τέλος, αναφερόμενος στα σενάρια και τις προτάσεις που ακούγονται για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, ο Στέλιος Πέτσας είπε πως «ήταν σαφές από το καλοκαίρι ότι πάμε σε αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου» και εξήγησε ότι, «μέχρι να φτάσουμε κάπου, υπάρχουν προτάσεις που μπορεί να τροποποιηθούν».
«Είναι χρονοβόρα διαδικασία, γι'αυτό έχουμε βάλει το δικό μας χρονοδιάγραμμα για το θέμα», είπε, μιλώντας για τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση.