Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πιο «γρήγορη και πιο επιθετική» μείωση της φορολογίας τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις, εφόσον έχει επιτευχθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha o Στέλιος Πέτσας ανέφερε ο πρωθυπουργός έχει φροντίσει τους προηγούμενους δύο μήνες δεσμεύσεις όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ η άρση των capital controls να γίνουν νωρίτερα απ'' ότι αναμενόταν. «Είμαστε σε μια διαρκή προσπάθεια, πράγματα τα οποία θα κάνουμε να τα κάνουμε γρηγορότερα. Για να κάνουμε όμως γρηγορότερα μειώσεις φόρων πρέπει να έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο. Εκτιμούμε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 πηγαίνει καλά. Θα πιάσουμε τους στόχους εκεί που κάποιοι, πριν από λίγο μήνες έλεγαν ότι θα έχουμε 2 δις. ευρώ δημοσιονομικό κενό. Θα "χτίσουμε" και ένα καλό 2020, ώστε οι μειώσεις φόρων στα φυσικά πρόσωπα να έρθουν μάλλον γρηγορότερα και όχι αργότερα.
Εμείς πάντα λέγαμε -και εξακολουθούμε να λέμε- ότι είναι η αλλαγή του μείγματος πολιτικής που δίνει ώθηση στην ανάπτυξη. Τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργείται, θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε στο μεγαλύτερο μέρος για μείωση φόρων που θα δίνει αναπτυξιακή δυναμική. Η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις de facto ενισχύει τα κίνητρά τους να κάνουν επενδύσεις και να προσλάβουν νέο κόσμο. Κίνητρα προωθούμε και για την ανάπτυξη της αγοράς κατοικίας. Πριν την κρίση είχαμε περίπου 10-12% του ΑΕΠ κάθε χρόνο επενδύσεις στην αγορά κατοικίας. Τώρα έχουν καταρρεύσει περίπου στο 1 – 2% του ΑΕΠ. Άρα η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η έκπτωση φόρου για ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων, η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τα τρία χρόνια, η αναστολή στην εφαρμογή του φόρου υπεραξίας, είναι κίνητρα που δίνουν ώθηση στην αγορά κατοικίας με αναπτυξιακό προφίλ. Όλα αυτά, λοιπόν, θα τα χρησιμοποιήσουμε. Εφόσον έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο θα γίνουν πιο γρήγορα και πιο επιθετικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η μείωση τους σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα είναι απαραίτητη για να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και συμπλήρωσε ότι οι περισσότερες πρωτεύουσες στην Ευρώπη, αυτό το διάστημα, ενστερνίζονται την προτεραιότητα που πρέπει να έχει μια φιλοαναπτυξιακή πολιτική για να αποφύγουμε υφεσιακές αναταράξεις, που φαίνεται να υπάρχουν στον ορίζοντα στην παγκόσμια οικονομία. «Αν μπορεί, λοιπόν, να γίνει η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων πιο γρήγορα εμείς το ευχόμαστε και δουλεύουμε για αυτό. Αλλά δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή αν μπορεί να γίνει το 2020 ή το 2021», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ επεσήμανε ότι ενώ τελευταία χρόνια η Έκθεση είχε συνδεθεί με ένα καλάθι παροχολογίας από τον εκάστοτε Πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να το αλλάξει αυτό. «Από φέτος θα αλλάξει το αφήγημα της Δ.Ε.Θ. σε κάτι το οποίο έχει να κάνει με έναν δωδεκάμηνο προγραμματισμό. Έτσι ώστε η Δ.Ε.Θ. να είναι και ένα φόρουμ λογοδοσίας. Για αυτό θα αναφερθεί στο αναπτυξιακό του σχέδιο, τις μειώσεις φόρων, που είναι το βασικό στοιχείο της αλλαγής του μείγματος πολιτικής και στην ασφάλεια που απασχολεί πάρα πολύ τους πολίτες. Θα μιλήσει με συγκεκριμένα παραδείγματα πως εννοεί την ανάπτυξη, τις μειώσεις φόρων και την ασφάλεια», κατέληξε ο κ. Πέτσας.
Τέλος επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνηση είναι δύο φορολογικοί συντελεστές στον ΦΠΑ, ο ένας 11% και ο άλλος 22%, από 13 και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6% που είναι για τα φάρμακα και άλλες ευαίσθητες κατηγορίες.