Αρκετά καλή χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, έναν μήνα μετά την άρση του lockdown.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Πέτσας τόνισε πως ο δείκτης R0 είναι πολύ χαμηλότερος κι από όταν η κυβέρνηση ήρε το lockdown, ωστόσο, υπογράμμισε, «πρέπει να προσέχουμε τοπικές εστίες», προσθέτοντας ότι μπορεί να μην χρειαστεί καθολικό lockdown αλλά ένας περιορισμός κινήσεων εντός συγκεκριμένων γεωγραφικών ορίων. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι υπάρχουν κι άλλα μέτρα που μπορεί να ληφθούν, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Αναφερόμενος στον εξέλιξη της πανδημίας σχετικά με το κορονοιό είπε: «κατά τις τελευταίες αφίξεις μέχρι χθες, έγιναν περίπου 1.300 tests και βρέθηκαν 30 θετικά κρούσματα. Η μεγάλη πλειοψηφία- οι τέσσερις στους πέντε από τους ταξιδιώτες- ήταν Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό. Δεν έχουμε ακόμα δει αύξηση κρουσμάτων από τουριστικές ροές. Περιμένουμε από 15 Ιουνίου και μετά σταδιακά αύξηση των τουριστικών ροών και μεγάλη αύξηση από την 1η Ιουλίου. Γι’ αυτό θα παρουσιαστεί τα επόμενες μέρες από το Υπουργείο Υγείας και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η στρατηγική την οποία θέλουμε να εφαρμόσουμε για τα tests, ώστε να έχουμε μια πολύ μεγάλη κάλυψη. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι δεν θα είναι λίγοι.
Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη σημασία της χθεσινής συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ,σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ σημαντική, είναι η πρώτη που γίνεται με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που είναι πρόκριμα και για άλλες συμφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο.«Πάντα το βασικό ζήτημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ποιος είναι ο γείτονας, τόνισε. Εμείς αναγκαζόμαστε να έχουμε υψηλές αμυντικές δαπάνες, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., εδώ και δεκαετίες, γιατί στα ανατολικά μας έχουμε αυτούς τους γείτονες. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία οριοθέτησης, που υπογράφηκε χθες, είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι η πρώτη που γίνεται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay του 1982. Επιβεβαιώνει τη βασική αρχιτεκτονική της Συμφωνίας του 1977 περί μέσης γραμμής και φυσικά επιβεβαιώνει ότι τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα και Α.Ο.Ζ., έχουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή. Επομένως, είναι μία πολύ σημαντική συμφωνία ]Δεν ήρθε εύκολα. Υπήρξε μία εξαντλητική συζήτηση πάρα πολλών ετών και σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Το ίδιο γίνεται και με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα με την Αίγυπτο. Όταν είμαστε έτοιμοι για μία υπογραφή, τότε θα κάνουμε ανακοινώσεις.
Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την Αγιά Σοφιά, ο κ. Πέτσας σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι είναι «ένα τεράστιο ζήτημα που δεν είναι διμερές, είναι παγκόσμιο, γιατί είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» και πως «οποιαδήποτε κίνηση της τουρκικής ηγεσίας θα επιφέρει ένα ψυχικό χάσμα ανάμεσα στην Τουρκία και το χριστιανικό κόσμο».