Σε σκληρή γραμμή απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν θα κινηθεί η Ελλάδα σε σχέση με την προκλητική στάση που έχει υιοθετήσει η Άγκυρα για το μεταναστευτικό. Μετά το πρόσφατο κρεσέντο παραπληροφόρησης και προπαγάνδας της Τουρκίας για το δήθεν βασανισμό μεταναστών από τις ελληνικές αρχές, το Μέγαρο Μαξίμου μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να σηκώσει τους τόνους και να διεθνοποιήσει εκ νέου το «καυτό» αυτό θέμα που απασχολεί το σύνολο των χωρών της Μεσογείου.
Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 17 Φεβρουαρίου θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης.
Στη συγκεκριμένη σύνοδο το προσφυγικό μεταναστευτικό θα αποτελέσει τμήμα της ατζέντας των ηγετών, στοιχείο που προφανώς και διευκολύνει την Αθήνα, η οποία αναζητά κάθε αφορμή προκειμένου να καταγγείλει τη στάση της Άγκυρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα και στην παρέμβαση του θα κινηθεί πάνω σε τρεις άξονες:
- Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, με έμφαση στην πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών.
- Αντιμετώπιση των όσων «σπρώχνουν» τους ανθρώπους αυτούς να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή από την Αφρική στην Ευρώπη,
- Τη δημιουργία νέων οδών μετανάστευσης που θα διασφαλίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Σχεδόν είκοσι μέρες μετά ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στο Παρίσι για την έκτακτη σύνοδο κορυφής που διοργανώνει η γαλλική προεδρία. Επισήμως το θέμα θα είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ευρώπης, όμως θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει το μεταναστευτικό στο περιθώριο και αυτής της συνόδου.
Στο σημείο αυτό «κρύβεται» μια σημαντική λεπτομέρεια : Η σύνοδος των Παρισίων θα πραγματοποιηθεί έναν μήνα πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές όπου το προσφυγικό αποτελεί τμήμα της προεκλογικής συζήτησης. Με άλλα λόγια η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να "εκμεταλλευθεί" το γεγονός ότι ένα ζήτημα που τη "βασανίζει", συζητείται στην Ευρώπη και μάλιστα στο πλευρό της έχει έναν δυνατό σύμμαχο όπως τη Γαλλία.