Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει έτσι ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συγκυβέρνησης της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αν μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου, τα δύο κόμματα αριθμούν συνολικά περισσότερους από 151 βουλευτές.
Συγκεκριμένα, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 σημείωσε ότι «αποκλείουμε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ με τις σκληρές γραμμές που έχει χαράξει. Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης δεν δείχνει κανένα σεβασμό στην ψήφο των πολιτών και "κλείνει" κάθε πόρτα παραγωγικής συζήτησης όταν λέει πως δεν βλέπει για πρωθυπουργό σε κυβέρνηση συνεργασίας ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε τον Αλέξη Τσίπρα».
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο κύριος Ανδρουλάκης αυτή τη στιγμή παίρνει μια πολύ σκληρή θέση και λέει ότι δεν θέλει ως πρωθυπουργό ούτε τον αρχηγό του πρώτου κόμματος ούτε του δεύτερου κόμματος. Μας λέει ουσιαστικά ότι βλέπει μόνο τον εαυτό του ως πρωθυπουργό ή κάποιον άγνωστο Χ. Είναι μια απαράδεκτη θέση για τη Δημοκρατία, δεν δείχνει σεβασμό προς την ψήφο των πολιτών, κλείνει την πόρτα οποιασδήποτε παραγωγικής συζήτησης με τον κύριο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Αλλά και προγραμματικά. Το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί δυστυχώς και αυτό διγλωσσία. Η χώρα πρέπει να κάνει άλματα προς τα εμπρός, να ψηφίσει και να εφαρμόσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Η μεταρρύθμιση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών καταψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ. Η μεταρρύθμιση για την επιτάχυνση στην απονομή συντάξεων –ο νέος ΕΦΚΑ δίνει πλέον συντάξεις σε δύο μήνες αντί για δύο χρόνια- καταψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ. Σ’ ένα σενάριο συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα μαλώνουμε μεταξύ μας για τα αυτονόητα» ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος και συνέχισε: «Με τα σημερινά δεδομένα και τις σκληρές γραμμές που έχει θέσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αλλά και με τις θέσεις που έχει λάβει, η συζήτηση και η συνεργασία αυτή θα οδηγήσει σε επιβράδυνση αντί για επιτάχυνση. Η χώρα πρέπει να κάνει άλματα».
Η θέση αυτή του κ. Σκέρτσου, δίνει συνέχεια στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, το βράδυ της Πέμπτης, στη συνέντευξή του στο Star, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι «δείχνει να έχει μια προσωπική εμμονή μαζί μου». «Έχουμε μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη. Δεν χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα ασταθή κυβερνητικό σχηματισμό, χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση, μονοκομματική, όχι μονοχρωματική», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σκέρτσος δήλωσε ότι : «Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται με την ίδια ξαναζεσταμένη συνταγή ενός προγράμματος Θεσσαλονίκη 2, το οποίο δεν βγαίνει. Δημοσιονομικά μας εκτροχιάζει και βάζει τη χώρα σε νέες περιπέτειες τη στιγμή που είμαστε σε μονοπάτι κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, που σημαίνει περισσότερες επενδύσεις, καλύτερες δουλειές, καλύτερες αμοιβές και μία κοινωνία, η οποία μπορεί να είναι αισιόδοξη».
Όσο, για την “προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας” ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «(σε αυτή την περίπτωση) θα μπούμε σε αστάθεια διότι δεν υπάρχει καμία προγραμματική σύγκλιση (μεταξύ των πιθανών εταίρων). Ουσιαστικά υπάρχει ένας τρίτος παίκτης που τον κρύβει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπάρχει, είναι ο κύριος Βαρουφάκης.
«Δεν βγαίνουν τα νούμερα για πρώτο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο κόμμα ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι δεύτερο κόμμα. Το βασικό σενάριο είναι ότι έχουμε δεύτερο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο κόμμα ΠΑΣΟΚ, τέταρτο κόμμα ΚΚΕ ή Βαρουφάκη. Αυτό ουσιαστικά δημιουργεί ένα πλέγμα συμμαχιών που ανοίγουν την πόρτα του φρενοκομείου. Η χαλαρή ψήφος ή μια ψήφος διαμαρτυρίας μπορεί να δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα αστάθειας στη χώρα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, σχολίασε πως «τα εκλογο- μαγειρέματα δεν αφορούν τους πολίτες. Εσείς (σ.σ. Ο ΣΥΡΙΖΑ) θα θέλατε μία εγκληματική οργάνωση στη Βουλή; Ο ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα αυτό απάντησε με τη στάση του "Δεν ξέρουμε". Είναι στα λόγια και μόνο δημοκράτες», είπε ο κ. Σκέρτσος.
Τέλος για την έκθεση ΟΟΣΑ ο κ. Σκέρτσος είπε πως «συντάχθηκε το 2022 με εκτιμήσεις χωρίς να περιλαμβάνει στοιχεία όπως την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και τα έκτακτα επιδόματα».