Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Προφανώς και σκάνδαλο NOVARTIS υπάρχει, αφού έχει αποδειχθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Προφανώς και στη χώρα μας χρήζει ή μάλλον απαιτείται η πλήρης διαλεύκανση τυχόν παρανομιών. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι το να «στιγματίζονται» πολιτικά πρόσωπα και να εργαλειοποιείται η όλη διαδικασία χάριν κομματικών επιδιώξεων απέχει και μάλιστα πολύ.
Τα τελευταία 24ωρα μοιάζουν να περνούν με ιδιαίτερη νευρικότητα για το Μέγαρο Μαξίμου, αφού οι εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα κάθε άλλο παρά δείχνουν να ευνοούν το κυβερνητικό αφήγημα, στο οποίο έχει στηρίξει πολλά ο κ. Τσίπρας.
Η κατάθεση του πρώτου προστατευόμενου μάρτυρα χαρακτηρίζεται πλέον ως μη γενόμενη, αφότου κρίθηκε κατηγορούμενος, στοιχείο που ήδη βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας παραδέχονται. Επιπλέον, ο δεύτερος φερόμενος ως προστατευόμενος μάρτυρας δήλωσε άγνοια και αδυναμία να αποδείξει αν έχουν χρηματιστεί πολιτικοί, σε συνέντευξή του στο Newpost.
Με βάση τα παραπάνω δύο δεδομένα, το "μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους" στηρίζεται λοιπόν αποκλειστικά στην εναπομείνασα "προστατευόμενη" κατάθεση η οποία έστειλε στη βουλή ως απολογούμενους δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που κυριαρχεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, στην οποία μιλούν ανοιχτά μάλιστα για κυβερνητική επιχείρηση δημιουργίας ενός παραδικαστικού κυκλώματος, με στόχο την χειραγώγηση συγκεκριμένων δικαστικών αποφάσεων.
Στελέχη μάλιστα κοντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραθέτουν μία σειρά χαρακτηριστικών, όπως τις ονομάζουν, περιπτώσεων παρέμβασης της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη:
- Το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2015, λίγες ώρες μετά από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, επιλέγει για Πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Βασιλική Θάνου, παρακάμπτοντας τρεις αρχαιότερους αντιπροέδρους. Σύμφωνα με την ΝΔ, πίσω από την συγκεκριμένη επιλογή κρυβόταν η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να ελέγξει τις σχετικές με το δημοψήφισμα διαδικασίες και αφετέρου να γίνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός. Μετά τη συνταξιοδότησή της διορίστηκε προϊσταμένη του νομικού γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και τώρα επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής.
-Υπόθεση παρέμβασης στη Δικαιοσύνη προέκυψε όταν η εισαγγελέας Εφετών κυρία Γεωργία Τσατάνη, με αναφορά της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υποστήριξε πως ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος άσκησε πιέσεις σε εκείνη, εκτοξεύοντας και απειλές, προκειμένου να επιστρέψει υπόθεση που αφορούσε στον Ανδρέα Βγενόπουλο.
- Τον Οκτώβριο του 2016 ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος διατάσσει τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου κατά του αντιπροέδρου του ΣτΕ κ. Α. Ράντου, ο οποίος μετέχει στη σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ που κρίνει την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Κατά το ίδιο διάστημα ο συγκεκριμένος αντιπρόεδρος του ΣτΕ διασύρεται από δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Τον Ιούνιο του 2017 κρίνεται ομόφωνα αθώος.
- Με απόφασή του το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο υπό την Προεδρία της κ. Θάνου αντικατέστησε (Μάιος 2017) τον Πρόεδρο της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικού Χρήματος κ.Παντελή, που λίγες ημέρες πριν, είχε ζητήσει από τον Θεόδωρο Κιτσάκο, που σήμερα διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, στοιχεία για τις οικονομικές σχέσεις ΔΕΠΑ - Λαυρεντιάδη.
- Ο Πρωθυπουργός αποκαλεί τον Ιούνιο του 2017 δημόσια τη Δικαιοσύνη «θεσμικό εμπόδιο».
- Τον Οκτώβριο του 2018 κύκλοι της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς και νυν Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών, καταγγέλλουν παρεμβάσεις στο έργο της και εξαπολύουν βαριές κατηγορίες για πολιτικό –που τον αποκαλούν “Ρασπούτιν”– ο οποίος απαιτούσε «την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση δικογραφιών» ή αξίωνε συγκεκριμένες διώξεις «και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν».
Διαβάστε ακόμα: Εκτός κυβέρνησης την Τετάρτη ο Πάνος Καμμένος;