Σε βαρύ κλίμα, αρχίζουν στις 10.30 στο Μέγαρο Μαξίμου οι κατ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Πρώτη συνάντηση στις 10.30 με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, για την οποία είναι ήδη προδιαγραμμένη η εξέλιξη καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι προσέρχεται μόνο και μόνο για το θεσμικό της υπόθεσης. Και έχει ήδη κατηγορήσεις τον πρωθυπουργό για την τακτική του να απευθυνθεί στους πολιτικούς αρχηγούς κατόπιν εορτής.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
- Στις 10:30, με τον Κ. Μητσοτάκη, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας
- Στις 12:30, με την Φ. Γεννηματά, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
- Στις 13:30, με τον Δ. Κουτσούμπα, γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ
- Στις 15:00, με τον τον Στ. Θεοδωράκη, επικεφαλής του Ποταμιού και
- στις 17:30, με τον Β. Λεβέντη, πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων
"Λευκή επιταγή σε κανέναν. Η κυβέρνηση οφείλει να φέρει τη θέση της και θα αξιολογήσουμε τι θα κάνουμε", ανέφερε μιλώντας; στον ΣΚΑΙ ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου.
Χθες ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο και ενημέρωσε για όλα όσα έγιναν στο Νταβός της Ελβετίας αλλά και για τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.
Στις δηλώσεις τους ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών και αφού ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Είναι θέματα που "λιμνάζουν" εδώ και χρόνια στην εξωτερική μας πολιτική και επιδιώκουμε να τα λύσουμε. Αν δεν τα λύσουμε, ενδεχομένως να τα βρούμε μπροστά μας με πολύ πιο δύσκολο τρόπο».
Και συνέχισε: «Στο θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Στο θέμα της ΠΓΔΜ δεν είμαστε ακόμα εκεί, ωστόσο υπήρξε προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα -θετική, ως ένδειξη καλής θέλησης, είναι και η αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και στους δρόμους. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού».
Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε: «Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο, όταν η γραμμή μας ήταν αρραγής. Είναι πολύ σημαντική η εκταφή των οστών των πεσόντων μας στην Αλβανία».
«Η εξάλειψη του αλυτρωτισμού είναι ζήτημα που το θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο εμείς. Άρα, ο δρόμος των γειτόνων μας προς την ΕΕ περνάει μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων. Οι πρώτοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού ήταν ταυτόχρονα η Ελλάδα και οι ΗΠΑ. Εμείς έχουμε την καλή θέληση, αλλά υπερασπιζόμαστε την ιστορία, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κατεστημένο» υπογράμμισε επίσης.