Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel θα έχει σήμερα ξεχωριστές συναντήσεις με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, J. C. Juncker στο Βερολίνο.
Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ, στο οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ενώ σε -προ ημερών- τηλεφωνική τους συνομιλία, η κ. Lagarde φέρεται να υποσχέθηκε στήριξη προς την καγκελάριο, με συμμετοχή του Ταμείου στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Σε δηλώσεις του ο Steffen Seibert είπε χαρακτηριστικά για το ραντεβού Merkel – Lagarde ότι «πρόκειται για μία συνηθισμένη ανταλλαγή απόψεων με την κυρία Lagarde και το περιεχόμενό της είναι εμπιστευτικό. Θα εκτιμηθεί η κατάσταση μετά το Eurogroup. Οι θεσμοί αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και αποφάσισαν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις».
Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο νέος ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, με την Christine Lagarde, λίγες ώρες πριν τις επαφές της επικεφαλής του ΔΝΤ στο Βερολίνο.
Κι αυτό διότι ο κ. Mnuchin τον προηγούμενο μήνα, κατά την ακρόαση από επιτροπή της Αμερικανικής Γερουσίας πριν τον διορισμό του στη θέση του ΥΠΟΙΚ, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι "οι αμερικανικοί πόροι που κατευθύνονται προς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και αναπτυξιακές τράπεζες θα χρησιμοποιούνται ώστε να προωθούν πολιτικές οι οποίες βρίσκονται σε συμφωνία με τους στόχους των ΗΠΑ, στο μέγιστο δυνατό βαθμό”.
Παρά το γεγονός ότι δεν έγινε γνωστό αν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον κ. Mnuchin προς την κ. Lagarde, ενόψει των επαφών που θα έχει η επικεφαλής του ΔΝΤ με Merkel και Juncker, σε αυτό το στάδιο ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το πως οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την επιρροή τους πάνω στο ΔΝΤ σε θέματα όπως η διάσωση της Ελλάδας, κάτι που επισημαίνει και το πρακτορείο Reuters σε σημερινό του δημοσίευμα.
Τα βρίσκουν Merkel - Lagarde για την Ελλάδα;
«Επίκαιρα θέματα στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας στην ομάδα G20» θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση της Α. Merkel με την επικεφαλής του ΔΝΤ Ch. Lagarde, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίας. Αναμένεται πάντως ότι ένα από τα κύρια ζητήματα της ατζέντας θα είναι η ελληνική κρίση. Η συνάντηση θα γίνει το απόγευμα, ενώ στη συνέχεια η Angela Merkel θα παραθέσει δείπνο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J. C. Juncker. Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει και τριμερής συνάντηση Merkel-Lagarde-Juncker στη γερμανική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Merkel και Lagarde θα διευθετήσουν τις λεπτομέρειες για έναν διαφαινόμενο συμβιβασμό μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ο οποίος προβλέπει μία πιο "ευέλικτη ερμηνεία" για τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος, αλλά και ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα από την πλευρά της Αθήνας.
Προ ημερών, η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου υποστήριζε ότι Merkel και Lagarde είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία η επικεφαλής του ΔΝΤ υποσχέθηκε στήριξη προς την καγκελάριο, συμμετοχή του Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και τη διερεύνηση πιθανών διευκολύνσεων για το ελληνικό πρόγραμμα το νωρίτερο το 2018, δηλαδή έναν χρόνο μετά τις γερμανικές εκλογές.
"Αγοράζει χρόνο" το ΔΝΤ;
Κατ΄αυτόν τον τρόπο το ΔΝΤ φαίνεται να "αγοράζει χρόνο" για μία ακόμη φορά στο ελληνικό ζήτημα. Η Welt υπενθυμίζει ότι Merkel και Lagarde έχουν καλή "χημεία" και ότι η καγκελάριος είχε βοηθήσει τη Lagarde στην προσπάθειά της να επανεκλεγεί στην ηγεσία του ΔΝΤ. Επιπλέον, η Christine Lagarde φέρεται να θεωρεί τη Merkel ως μία από τις λίγες νησίδες σταθερότητας στη σημερινή εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας και γι'' αυτό δεν θα ήθελε «να είναι ένα από τα εμπόδια, στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η Merkel στον δρόμο για την επανεκλογή της στην καγκελαρία». Το ίδιο το ΔΝΤ δεν θέλησε να σχολιάσει το ρεπορτάζ της Welt.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, σε πρόσφατη δήλωσή του, ανέφερε ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία» για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Την αναγκαιότητα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα τονίζει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling σε συνέντευξή του στην Suddeutsche Zeitung. Ο Regling επισημαίνει ότι, ναι μεν στο μέλλον ο ESM θα μπορούσε να αναλάβει μόνος του τη διάσωση κρατών-μελών της ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας προβλέπεται κάτι διαφορετικό και η μη συμμετοχή του ΔΝΤ «δεν θα ανταποκρινόταν στις συμφωνίες που έχουν κάνει οι εθνικές κυβερνήσεις με τα κοινοβούλιά τους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- Τηλεφωνική επικοινωνία Mnuchin-Lagarde με επίκεντρο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες
- Χωρίς ΔΝΤ τέλος η στήριξη στην Ελλάδα, λέει βουλευτής - εταίρος της An. Merkel
- La Tribune: Το τρίτο μνημόνιο στην Ελλάδα δεν παύει να γίνεται πιο σκληρό
Φωτογραφία: SOOC