Του Γιάννη Κουτσομύτη
Μαζική υπήρξε η κάλυψη της δίωξης των δημοσιογράφων του Φιλελεύθερου από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και συνέπεσε με τα σοκαριστικά ρεπορτάζ από τη Μόρια διεθνών τηλεοπτικών δικτύων όπως το BBC και το Al Jazeera.
Πέρα από την έρευνα που είχε ήδη δρομολογηθεί από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), το γεγονός το θέμα αναδείχθηκε από τον διεθνή Τύπο, όπως μεταξύ άλλων οι New York Times, η Washington Post και o Guardian, τη Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων αλλά από τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ και των Φιλελευθέρων Γκυ Φερχόφστατ, σημαίνει ότι το ζήτημα της διαχείρισης των κονδυλίων του προσφυγικού στο Αιγαίο εισέρχεται σε εντελώς νέα βάση.
Ο τρόπος διάθεσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αρωγή των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου υπήρξε για τα προηγούμενα δυο χρόνια μια διαδικασία χωρίς την πρέπουσα διαφάνεια και λογοδοσία. Το επιχείρημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έκανε δυο επιτόπιους ελέγχους και δεν βρήκε παρατυπίες δεν είναι αρκετό για να δικαιολογήσει επαρκώς τη διαχείριση 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ηθική και νομική υποχρέωση να φροντίσει για την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων που καταφθάνουν κατατρεγμένοι στα σύνορά της ζητώντας άσυλο. Η πράξη όμως μας δείχνει ότι στα νησιά του Αιγαίου δεν τηρούνται οι ελάχιστοι όροι αξιοπρεπούς διαβίωσης, παρότι διατίθενται πολύ μεγάλα ποσά.
Είναι υποχρέωση των αρμοδίων φορέων να παράσχουν τις αρμόζουσες απαντήσεις για τη διαχείριση τόσο μεγάλων ποσών, να δώσουν τις απαραίτητες διευκρινήσεις ανεξάρτητα από το ποιος θέτει τις ερωτήσεις που πλέον έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο και σε ότι αφορά τον διεθνή Τύπο όσο και θεσμικά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κομισιόν
Η ανταπόκριση των διεθνών μέσων ενημέρωσης σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, με αφορμή και τα δημοσιεύματα του Φιλελεύθερου, δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα έχει σοβαρό ενδιαφέρον για τη θλιβερή υπόθεση της διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου. Όταν η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί σκηνές όπως αυτές που είδε πρόσφατα από το BBC και το Al Jazeera και όταν διαβάζει ότι διώκονται ποινικά δημοσιογράφοι επειδή έθεσαν αυτονότητα ερωτήματα, τότε κανείς δεν μπορεί να σιωπήσει.
Τα μάτια όλων είναι πλέον στραμμένα στην πλευρά της Ελλάδας τόσο σχετικά με τη διαβίωση των προσφύγων όσο και με τις διαδικασίες που αφορούν στη διαχείριση των κονδυλίων που δίνονται ακριβώς γι αυτό το σκοπό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ερευνήσει τα δεδομένα που έχουν τεθεί. Η OLAF με την έρευνά της θα καταλήξει σε συμπεράσματα. Και πρέπει να διευκρινιστεί πως η Αρχή Καταπολέμησης της Απάτης και της Διαφθοράς δεν παρεμβαίνει με κάθε απλή καταγγελία
Εκ της συστάσεώς της προβλέπεται πως για να ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα προηγείται μια εισήγηση από στελέχη της που εξετάζουν κατά πόσο μια καταγγελία έχει τα συστατικά εκείνα που απαιτούνται προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός.