Την επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να δοθεί η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό από τη 1η Μαΐου ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους αρμόδιους υπουργούς, σημειώνοντας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ότι θα είναι σημαντική με πληροφορίες να κάνουν λόγο για αύξηση που θα κινηθεί στο 6% περίπου.
Παράλληλα στην ίδια συνέντευξη μιλά για νέο πακέτο στήριξης που θα ανακοινωθεί αύριο για εργαζόμενους και επιχειρήσεις στην εστίαση, τη διασκέδαση και τον πολιτισμό, που επλήγησαν από τα μέτρα που ελήφθησαν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ ξεκαθαρίζει πως τα πρόστιμα για όσους, άνω των 60, δεν έχουν εμβολιαστεί θα εφαρμοστούν κανονικά από Δευτέρα.
«Έχω ζητήσει από τον υπ Εργασίας η αύξηση στον κατώτατο μισθό να εφαρμοστεί από τη 1η Μαΐου. Εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική, πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2022», αναφέρει στη συνέντευξη του ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Στο μέτωπο των νέων μέτρων στήριξης που ανακοινώνουν αύριο οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, θα αφορά τόσο την εστίαση, όσο και τον πολιτισμό, επιχειρήσεις και εργαζομένους, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να διαρκέσουν πάνω από δύο εβδομάδες και ότι μεταξύ άλλων θα προβλέπεται καθεστώς αναστολής για το 25% των εργαζομένων.
Στη συνέντευξη ο πρωθυπουργός μιλά και για τον εμβολιασμό, ξεκαθαρίζοντας ότι τα πρόστιμα θα επιβάλλονται κανονικά από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού έως τότε. «Το μεγάλο πολιτικό κόστος το έχουμε ήδη αναλάβει, την Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα». υπογράμμισε.
«Υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό αυτό που έκαναν 9 στους 10, εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις, μου έκανε εντύπωση η συζήτηση περί δήθεν αναβολής της ημερομηνίας επιβολής του προστίμου, θα ήταν πάρα πολύ άδικο για αυτούς που το έκαναν το εμβόλιο με δυσκολία, με καχυποψία. Αλλά το έκαναν και σήμερα είναι διπλά ανακουφισμένοι, γιατί προστατευτήκαν και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο που ναι δεν είναι αμελητέο. Δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση., αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός μιλά για τον χρόνο των εθνικών εκλογών, τον ανασχηματισμό, καθώς επίσης για τις πρόσφατες καταλήψεις στα πανεπιστήμια και για την απόφαση της κυβέρνησης να τελειώνει με την ανομία και τη βία στους ακαδημαϊκούς χώρους.
Τα σενάρια μιλούν για κατώτατο μισθό στα 703 ευρώ έναντι των 663 ευρώ που θα είναι οι απολαβές όσων έχουν τις χαμηλότερες αποδοχές στα τέλη του μήνα, μετά την πρώτη για φέτος δρομολογημένη αύξηση 2%.
Στόχος είναι η συνολική αυτή αύξηση, η οποία με βάση πάντα τα σενάρια, μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του 8%, να γίνει αισθητή στα εισοδήματα μέσα στο καλοκαίρι, λειτουργώντας και ως ανάχωμα στην ακρίβεια, σε συνδυασμό με άλλα στοχευμένα μέτρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.
Στην κυβέρνηση είναι της άποψης ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δουν στην τσέπη τους το μέρισμα της ανάπτυξης, με τον υπ. Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να έχει κατ' επανάληψη αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα.
«Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης δημιουργούν προϋποθέσεις για να "φύγει η οικονομία μπροστά" και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα αντανακλάται και στον κατώτατο μισθό», όπως έχει δηλώσει ο κ. Χατζηδάκης.
Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 τέθηκε σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός. Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως. Όσο για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι υπάρχουν τα περιθώρια για να μπορέσει να σηκώσει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αφενός καθώς ακόμη και μέσα στην πανδημία δημιουργήθηκαν τεράστια αποθέματα ρευστότητας κάτι που αποτυπώθηκε και στην πορεία των καταθέσεων. Αφετέρου διότι οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν μέσα στο 2022 από τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη δρομολογηθεί: τη μείωση του συντελεστή φορολογίας στο 22%, τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, την επιδότηση της κιλοβατώρας ηλεκτρικού ρεύματος οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις αλλά και την αναστολή των πληρωμών για τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
Έτσι, η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι πρέπει να οι επιχειρήσεις να βάλουν «πλάτη» δεν ήρθε τυχαία, κάτι βέβαια, που μένει να αποδειχτεί από το κατά πόσον οι επιχειρήσεις - και ειδικά οι αλυσίδες supermarket - έχουν πραγματικά περιθώρια να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος από μεταφορές, πρώτες ύλες και ενέργεια έστω και εν μέρει.