Με γνώμονα την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και της κόπωσης των πολιτών αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας η κυβέρνηση καταρτίζει σχέδιο τριών σταδίων αρχής γενομένης από αυτό που αφορά τις επόμενες 90 ημέρες. Παράλληλα κινείται με βάση τον επόμενο ενάμιση χρόνο και την στήριξη της επιχειρηματικότητας και του χώρου εργασίας. Τελευταίο αλλά κυρίαρχο στάδιο το Ταμείο Ανάκαμψης και το σχέδιο Ελλάδα 2.0 που κινείται με γνώμονα το 2026 μέσα από ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα υποστήριξης της χώρας.
Η συνεχιζόμενη πανδημία και οι πολυεπίπεδες συνέπειες έχουν προκαλέσει πίεση στην κοινωνία και την οικονομία. Το παρατεταμένο lock down από τον περασμένο Μάρτιο, προκαλεί κόπωση αλλά και ένα σοβαρό δυσθεώρητο πλήγμα στην οικονομία.
Οι πολίτες έχουν αρχίσει να εκφράζουν την κούραση τους. Η ΝΔ μπορεί να διατηρεί σαφέστατο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις, οι συνέπειες όμως του κορονοϊού στην κοινωνία έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα ευρήματα των ερευνών κοινής γνώμης. Στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν παραβλέπουν την κόπωση και την εύλογη ανησυχία της πλειοψηφίας ων πολιτών γι αυτό και επικεντρώνουν όλες τους τις προσπάθειες στην επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας. Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι “ ο χρόνος τρέχει” αλλά και ότι οι πολίτες ζητούν απαντήσεις και τις ζητούν τώρα.
Σχέδιο 90 ημερών
Με βάση λοιπόν το παραπάνω σκεπτικό έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο 90 ημερών, η εφαρμογή του οποίου αρχίζει την Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του καλοκαιριού. Σε αυτούς τους τρεις μήνες θα πρέπει να έχουν λάβει τις απαραίτητες ανάσες τρεις βασικές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας. Τρεις ομάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά , οι οποίες θα “τραβήξουν” στη συνέχεια, ολόκληρη την κοινωνία προκειμένου η χώρα να γυρίσει σελίδα.
Οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, το οποίο ανοίγει πρώτο έστω και με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα. Θα αποτελέσει την πρώτη κομβική κίνηση βαρόμετρο, κατά την οποία θα αξιολογηθεί και η ατομική ευθύνη του πολίτη. Εάν η επιλογή αυτή εξελιχθεί ικανοποιητικά τότε η συνέχεια θα είναι πιο εύκολη.
Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στην εστίαση, που θα πάρουν την σκυτάλη μέσα στον Μάιο . Δύο βασικοί τομείς που θα δώσουν πνοή στη χώρα μας και θα παλέψουν να σβήσουν τις οδυνηρές συνέπειες του κορονοϊού.
Οι νέοι, οι οποίοι έχουν πιεστεί περισσότερο από όλους καθώς έχουν χάσει όλες τους τις κοινωνικές επαφές στην πιο ευαίσθητη καμπή της ζωής τους. Όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες τους προσθέτοντας βάρος στους νέους που προσπαθούν να βρουν διεξόδους.
Το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει ότι η επιχείρηση που θα διεξαχθεί μέσα στην καρδιά της άνοιξης δε θα είναι εύκολη, ενώ κρύβει και πολλές παγίδες. Όλα κρέμονται σε μία λεπτή γραμμή, με κυβερνητικά στελέχη να βασίζουν πολλά στα self test που έρχονται.
Οι πρώτες παρτίδες παρελήφθησαν την Παρασκευή, η επόμενη παρτίδα θα εισαχθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης. Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 7 Απριλίου, με στόχο τα αυτοδιαγνωστικά τεστ να διαθέτουν έως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας επαρκείς ποσότητες σε όλα τα φαρμακεία της χώρας για να προμηθεύσουν, σε πρώτη φάση, τους μαθητές λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.
Οι διαδικασίες για την προμήθειά τους προχώρησαν με ταχύτητα και απόλυτη διαφάνεια. Μέσα σε δυο εβδομάδες από τις 19 Μαρτίου, όταν και ανακοινώθηκε η κυβερνητική απόφαση για την ένταξή τους στην εθνική στρατηγική testing, έγινε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση για την προμήθεια 10 εκατ. τεμαχίων. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε με απόλυτη διαφάνεια και με την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε πέντε αναδόχους, που ανέλαβαν την προμήθεια των πρώτων τεστ.
Οι επόμενοι 18 μήνες
Επόμενο «κλειδί» του κυβερνητικού σχεδίου η περίοδος μετά το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο και ο χειμώνας κρίνονται ως ιδιαίτερα δύσκολοι στη διαχείρισή τους. Κεντρικός στόχος να αποφευχθεί ένα μπαράζ λουκέτων σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και τα συνεχόμενα lockdown. Το στοίχημα για την κυβέρνηση μεγάλο.
Το Μαξίμου γνωρίζει ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και εν γένει της αγοράς δεν σημαίνει αυτομάτως και επαναφορά στην προτέρα κατάσταση. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτό θα οδηγήσει και στην άρση της επιδοματικής πολιτικής που στηρίζει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στην παρούσα φάση. Ήδη τα 15 δις. Ευρώ που έχουν διατεθεί τους πρώτους 4 μήνες αποτελούν σημαντικό πλήγμα για τον προϋπολογισμό.
Τα δε έσοδα αναμένονται περιορισμένα αφού και ο τουρισμός δύσκολα θα δώσει ανάλογα με το παρελθόν έστω και κατά το ήμισυ αποτελέσματα. Και σε αυτό το σημείο μάλιστα το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο απεγκλωβισμού της οικονομίας από τον απρόβλεπτο όπως φάνηκε και από την περίπτωση της πανδημίας, παράγοντας.
Η στήριξη της επιχειρηματικότητας ειδικά της νεανικής και κυρίως των εργαζομένων θα αποτελεί γνώμονα. Με βάση και το σχέδιο ανάπτυξης θα επιχειρηθεί η ανατροπή της ύφεσης και η επαναφορά από τα τέλη του τρέχοντος έτους σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Ελλάδα 2.0
Το τρίτο κλειδί αλλά επί της ουσίας το βασικότερο είναι η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης. Το Ελλάδα 2.0 αποτελεί ένα ΄κολοσσιαίο πρόγραμμα η εφαρμογή του οποίου θα αλλάξει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα.
Οι μεταρρυθμίσεις που δύναται να υλοποιηθούν, τα αναπτυξιακά έργα και οι επενδύσεις που δύναται να προσελκύσει η χώρα σε συνδυασμό με τη δημιουργία θέσεων εργασίας δημιουργεί νέα δεδομένα και μια έκρηξη που όμως έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι έτοιμο και αναμένεται και το πράσινο φως της Κομισιόν προκειμένου να κηρυχθεί η έναρξη εφαρμογής. Οι προϋποθέσεις που υπάρχουν είναι σαφής και τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής θα αποτελέσουν τη βάση της επιτυχίας του.
Τα στενά χρονοδιαγράμματα δεν επιτρέπουν λάθη ώστε το 2026 να δημιουργηθεί μια νέα συνθήκη και ένα νέο συμβόλαιο κράτους πολιτών που θα καθορίσει και τις επόμενες γενιές.
Στο πλαίσιο αυτό το Μαξίμου έχει ήδη δώσει κατευθυντήριες γραμμές και έχει καθορίσει το πλαίσιο των επομένων ενεργειών. Και θα φανεί σε αυτή τη βάση ποιοι μπορούν να ακολουθήσουν στους ρυθμούς που απαιτούνται ώστε να μη χαθεί ούτε ευρώ για την ελληνική οικονομία σε όλους τους τομείς.