Το σχέδιο Μητσοτάκη για την οικονομία και τη μετά Covid εποχή

Το σχέδιο Μητσοτάκη για την οικονομία και τη μετά Covid εποχή

Όποιος θεωρεί ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας σκέπασε το κυβερνητικό έργο προφανώς και έχει ένα μεγάλο μέρος δίκιου, δεν είναι όμως η απόλυτη αλήθεια. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συσκέψεις με του στενούς του συνεργάτες έχει ήδη δώσει εντολή ώστε να καταστρωθεί ένα πλήρες πλάνο κινήσεων και δράσεων προκειμένου μόλις η κατάσταση με τον κορονοϊό το επιτρέψει, το Μέγαρο Μαξίμου να αλλάξει σελίδα στην καθημερινότητα της χώρας. 

Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για μία εύκολη προσπάθεια, το αντίθετο μάλιστα. Ο κ. Μητσοτάκης όμως, όπως επιμένουν συνομιλητές του, δηλώνει αποφασισμένος να πάει τη χώρα ένα βήμα παραπέρα, μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και κυβερνητικές επιλογές. 

Η υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός ήταν ένα τεράστιο σοκ για κάθε κοινωνία και οικονομία στον πλανήτη.

Η κρίση αυτή έφερε στην επιφάνεια διαρθρωτικά προβλήματα και συστημικές αδυναμίες που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν συντονισμένα και επειγόντως, πολύ περισσότερο καθόσον ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει παρά την προοπτική των μαζικών εμβολιασμών. Υγεία χωρίς οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει, γι' αυτό και η κυβέρνηση εντατικοποιεί τον προγραμματισμό της δράσης της  για το 2021 προκειμένου να τοποθετηθεί εγκαίρως και παραγωγικά στο νέο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό. 

Το Ενοποιημένο Κυβερνητικό Σχέδιο, όπως ονομάζεται το πλέγμα πρωτοβουλιών, περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, έργα και νομοθετικές πρωτοβουλίες για το 2021 αλλά και δράσεις που εκτείνονται στα επόμενα χρόνια. Είναι ένας οδικός χάρτης με μετρήσιμους στόχους προκειμένου η ελληνική κοινωνία να έχει πλήρη γνώση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και να συμμετέχει στην προσπάθεια ανάταξης της χώρας.

“Βασική στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής είναι να αλλάξει ριζικά το μοντέλο της εθνικής οικονομίας, να γίνει πιο καινοτόμο, πιο εξωστρεφές και αναπτυξιακό, να περιοριστεί το παραγωγικό κενό στην ελληνική οικονομία και να αυξηθεί το επίπεδο επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ, να δημιουργηθούν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να συνδεθεί η προστασία της κοινωνίας με το άνοιγμα της Ελλάδας στο μέλλον“ τονίζει κυβερνητικό στέλεχος , το οποίο γνωρίζει καλά το περιεχόμενο. 

Στο κείμενο παρουσιάζονται συνοπτικά οι βασικές κατευθύνσεις κάθε υπουργείου για το 2021. Όλες υπηρετούν το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων για: 

---Ενίσχυση της ανάπτυξης, 

---Προσέλκυση επενδύσεων και παραγωγικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, 

---Ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης,

--- Επένδυση στις πολιτικές για την παιδεία, την εργασία και την υγεία, στήριξη των πολιτικών αλληλεγγύης, εμπέδωση της ασφάλειας.

Ο προγραμματισμός κάθε υπουργείου συνοδεύεται από ένα αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο περιγράφονται οι στόχοι, οι δράσεις και τα έργα, τα βασικά οικονομικά μεγέθη κάθε υπουργείου, τα ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού καθώς και αναλυτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του.

Το κυβερνητικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του 2021 ενσωματώνει και ισχυρή μέριμνα για την ασφάλεια σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής δράσης. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την αντιμετώπιση παραβατικής συμπεριφοράς εντός των χώρων των πανεπιστημίων, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες που διέπουν τη λειτουργία τους. Έμφαση δίνεται στην εδραίωση της ασφάλειας του πολίτη στην καθημερινή ζωή.