Με τις προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου να παραμένουν αμείωτες, το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει αύριο θα συζητήσει το σχετικό σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση της διαδικασίας του ασύλου, την αύξηση της φύλαξης των συνόρων με τη συνδρομή και του Πολεμικού Ναυτικού και τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στην ΕΕ να συμβάλλει στην προσπάθεια όπως οφείλει.
Τη συζήτηση της προσφυγικής κρίσης αλλά και της διαδικασίας χορήγησης ασύλου στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του την Κυριακή. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει μεγαλύτερη φύλαξη των ελληνικών συνόρων με ενεργοποίηση του Πολεμικού Ναυτικού, του λιμενικού και μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Frontex.
Στόχος είναι να διαβιβάζονται οι πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες, συμπλήρωσε, και σημείωσε πως «οι υφιστάμενες δομές δεν είναι επαρκείς με την πολύ μεγάλη αύξηση των ροών, κυρίως χρειάζεται παρά πολύ ταχεία διαδικασία για την επεξεργασία των αιτήσεων άσυλου».
Ήδη, στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για την αποσυμφόρηση των νησιών, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες μέρες στην ηπειρωτική χώρα, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να έχει εξαγγείλει τη δημιουργία δομών φιλοξενίας σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες, με ισοκατανομή των προσφυγών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή εξετάζονται διάφορα κτίρια ανά την επικράτεια, όχι μόνο στρατόπεδα, αλλά και κτίρια εγκαταλελειμμένα, βιομηχανικής χρήσης, που διαθέτουν κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Ακόμα, αναμένεται να αλλάξει και ο τρόπος κατανομής των αιτούντων στις δομές της ενδοχώρας, καθώς όσοι φεύγουν από τα νησιά δεν θα μετακινούνται σε όποια περιοχή θελήσουν, αλλά όπου υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, καθώς ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μην επιβαρυνθεί καμία περιοχή της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Γεροπετρίτη στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας θα συζητηθεί και το νομοσχέδιο που θα προταθεί από τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτης το οποίο θα εκσυγχρονίζει συνολικά με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.
Το νέο νομοσχέδιο για το άσυλο έχει ως στόχο να ακολουθείται μια συγκροτημένη συγκεκριμένη διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου, έτσι ώστε να μην υπάρχουν «παραθυράκια» της νομοθεσίας που ο καθένας θα μπορεί να χρησιμοποιεί κατά βούληση ανάλογα την περίσταση και τις συνθήκες.
Η κρισιμότητα της κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα ως προς το μεταναστευτικό, το περιέγραψε παραστατικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος από την Καβάλα την περασμένη Παρασκευή επισήμανε πως «αν δεν αποσυμφορηθούν τα νησιά τώρα, κινδυνεύουν κυριολεκτικά να βουλιάξουν και να γίνουν πολύ χειρότερα».
Ενδεικτικό των ανησυχιών για τις αμείωτες ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά και τον κίνδυνο χιλιάδες μετανάστες να περάσουν τα σύνορα προς την κεντρική Ευρώπη, είναι η πρωτοβουλία που ανέλαβαν Παρίσι και Βερολίνο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζέεχοφερ, και της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, θα επισκεφθούν Άγκυρα και Αθήνα τις επόμενες ημέρες, μαζί με τον απερχόμενο επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθεί η καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και οι πιέσεις προς την Τουρκία να εφαρμόσει σωστά τη συμφωνία με την Ευρώπη, καθώς και η βελτίωση των διαδικασιών επαναπροώθησης των μεταναστών και της χορήγησης ασύλου.