Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει επιπλέον φόρο 2-6%, με αναδρομική ισχύ, σε ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και σε ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB.
Σύμφωνα με την απόφαση, το συγκεκριμένο ψηφιακό «τέλος», όπως και στην περίπτωση των tablet και των ηλεκτρονικών υπολογιστών (που νομοθετήθηκε πρόσφατα και φτάνει το 2%) θα συλλέγεται και αποδίδεται στους πνευματικούς δημιουργούς της χώρας.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ΣΕΠΕ η επιβολή των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων δύναται να κοστίσει περισσότερο από 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές, «σε μία περίοδο που πραγματικά ο προϋπολογισμός τους βάλλεται από παντού και μάλιστα για ένα απαραίτητο αγαθό, όχι μόνο για την καθημερινότητα αλλά και για την επαγγελματική τους δραστηριότητα».
Η κανονικότητα του Α. Τσίπρα ισοδυναμεί με την παράνοια της υπερφορολόγησης., σχολιάζει σε δήλωσή του ο Γιάννης Μανιάτης, τονίζοντας πως η υποκρισία του πρωθυπουργού συντρίβεται στην κυνική του απόφαση.
Αναλυτικά, ο κ. Μανιάτης δήλωσε:
«Η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα αποφάσισε να επιβάλλει επιπλέον φόρο 2-6%, με αναδρομική ισχύ, στις συσκευές που αναπαράγουν πληροφορία.
Η χώρα που βρίσκεται στην τελευταία θέση των εφαρμογών της ψηφιακής οικονομίας, χαρατσώνει 24 φορές παραπάνω τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των τεχνολογιών που μπορούν να τη βγάλουν στο ξέφωτο της ανάπτυξης. Αντίθετα, η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πολωνία, η Φινλανδία, έχουν μηδενικό φόρο.
Η υποκρισία Τσίπρα να παριστάνει σε συνέδρια τον υποστηρικτή της καινοτομίας και της νέας τεχνολογίας, συντρίβεται στην κυνική του απόφαση να υπερφορολογήσει τα προϊόντα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Η κανονικότητα του Α. Τσίπρα ισοδυναμεί με την παράνοια της υπερφορολόγησης».