Στο πρόσκηνιο έρχεται και πάλι το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, απόρροια των νέων δεδομένων, ίσως, που δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό από τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν το ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα πίσω απο τη ΝΔ.
Το θέμα άνοιξε με δηλώβσεις του στον ραδιοσταθμό Alpha ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής λέγοντας ότι θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και βούληση του, όπως ανέφερε, είναι να γίνουν «ριζικές ανατροπές», όπως το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, όπως είναι η Β΄ Αθήνας, η μείωση του μπόνους των 50 εδρών και η υποχρεωτική καθιέρωση εσωτερικών ψηφοφοριών στα κόμματα για την ανάδειξη των υποψηφίων πολιτευτών. Σύμφωνα με τον υπουργό θα γίνουν αλλαγές και στην αυτοδιοίκηση λέγοντας «Θα αλλάξουμε και τις δημοτικές εκλογές, που θα ξαναγίνονται ανά τετραετία».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού ωστόσο -σύμφωνα με την "Καθημερινή"- σχολίαζαν ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος, όπως το εμφάνισε ο κ. Κουρουμπλής. Θα προηγηθεί εκτενής διάλογος, όπως και για τη συνταγματική αναθεώρηση, εξηγούσαν, και άφηναν να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο μάλλον παραπέμπεται για το φθινόπωρο.
Χαρακτηριστική είναι η στάση του γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκη, που είναι απο τους βασικούς εκλογολόγους του ΣΥΡΙΖΑ), που δήλωσε πλήρη άγνοια για τις δηλώσεις Κουρουμπλή. «Καθ' όσον γνωρίζω, και νομίζω θα το γνώριζα, δεν έχει συσταθεί μέχρι σήμερα καμία εξειδικευμένη επιτροπή για να ασχοληθεί με τις αλλαγές που χρειάζονται», είπε στην «Κ», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο υπουργός πιθανότατα εκφράζει προσωπικές απόψεις.
Σε κάθε περίπτωση, η άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου και η εφαρμογή του από τις επόμενες εκλογές απαιτεί από το Σύνταγμα την ψήφο 200 βουλευτών. Αν οι αλλαγές απλώς άνω των 151 ψήφων, τότε το όποιο νέο σύστημα θα εφαρμοσθεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.