Σε ποια γραμμή κινήθηκε ο Πάνος Καμμένος στη Μόσχα;

Σε ποια γραμμή κινήθηκε ο Πάνος Καμμένος στη Μόσχα;

Του Τάσου Ευαγγελίου

Μέσα σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κινήθηκε μεταξύ ΗΠΑ, Αθήνας και Μόσχας, έχοντας καταφέρει να δηλώσει στους Αμερικανούς πως διαθέτει σχέδιο για να καταστεί εφικτή η δημιουργία ενός τόξου στα Βαλκάνια που θα σταματήσει την προσπάθεια διείσδυσης των Ρώσων, να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς τους με τον Νίκο Κοτζιά έχοντας την αμέριστη στήριξη του Τσίπρα και να συζητήσει με τον Ρώσος ομόλογό του τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των θεμάτων ασφαλείας στα... Βαλκάνια:

Εμφανιζόμενος ως προπομπός του Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι η χώρα δεν διαθέτει υπουργό Εξωτερικών, ο Πάνος Καμμένος απέφυγε δηλώσεις ανάλογες με αυτές στις ΗΠΑ αν και το έδαφος στη Μόσχα θεωρείται πρόσφορο για τις δικές του θέσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών.

Βέβαια ουδείς γνωρίζει τι συζήτησε πίσω από τις κλειστές πόρτες. Και μόνο η αναφορά του μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του ότι «Είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων» προσθέτοντας μάλιστα ότι «Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε στην επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων» ενδεχομένως να προκάλεσε κάποια ρίγη ανησυχίας στο Μαξίμου.

Εν τούτοις το γεγονός πως δεν προκάλεσε περαιτέρω κλυδωνισμούς και δεν έθεσε σε δοκιμασία τον εσωτερικό συνασπισμό προκάλεσε μια αίσθηση ανακούφισης αν και είναι βέβαιο πως στο Μαξίμου εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή. Τόσο σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαρροές από την απέναντι πλευρά που να προκαλέσουν τριγμούς και στις σχέσεις αλλά και στην ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών.

Βέβαια οι αναφορές του Πάνου Καμμένου στα περί στρατηγικού εταίρου και συμμάχου σε ότι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία προκάλεσαν θυμηδία στην Ελλάδα αφού είναι γνωστό και επιβεβαιωμένο ότι ο ίδιος παρουσιάζοντας το Plan B του στις ΗΠΑ, Το οποίο οδήγησε στην τελική σύγκρουση με τον Νίκο Κοτζιά, ως βασική αρχή περιελάμβανε τη δημιουργία ενός τόξου των Βαλκανίων που θα απέτρεπε τη διείσδυση της Ρωσίας ειδικά στα Σκόπια.

Υπενθυμίζεται πάντως πως οι θέσεις Μόσχας Καμμένου ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών είναι κοινές. Για διαφορετικούς φυσικά λόγους αφού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ εμφανίζεται να δηλώνει αντίθετος προς τη συμφωνία με γνώμονα το εσωτερικό του κόμματός του και το μέλλον του στις εθνικές εκλογές.