Τα προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία και η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα για πολλούς και για πολλά στο Μέγαρο Μαξίμου είναι βαρύ μετά το καταστροφικό πέρασμα της «Ελπίδας» από το λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει τη μεγάλη ενόχληση του για χειρισμούς και αποφάσεις πολλών εκ των εμπλεκομένων στην επιχείρηση αντιμετώπισης της κακοκαιρίας, χειρισμοί που εκ του αποτελέσματος κρίθηκαν ανεπαρκείς.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός επεξεργάζεται ήδη κινήσεις και πρωτοβουλίες για την ανάκτηση του πολιτικού κλίματος, το οποίο προφανώς και οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών προκάλεσαν βραχυκύκλωμα στην εικόνα της κυβέρνησης. Ενώ αρμόδιες πηγές τονίζουν πως ο Κυρ. Μητσοτάκης σκοπεύει να παραδεχθεί και ο ίδιος δημοσίως τις όποιες αστοχίες έγιναν τις τελευταίες μέρες από τον κρατικό μηχανισμό , αποφεύγοντας να ωραιοποιήσει την κατάσταση.
Το ενδιαφέρον θα συγκεντρώσει, εκτός απροόπτου, η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Εκεί αναμένεται να τοποθετηθεί για την «Ελπίδα» και την τεράστια ζημιά και ταλαιπωρία που προκάλεσε σε ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.
Η αποτίμηση που ήδη έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε λανθασμένη πρόβλεψη τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς την ταχύτητα του καιρικού φαινομένου, στοιχείο που επηρέασε μία σειρά κακών, όπως φάνηκε, χειρισμών που ακολούθησαν.
Τόσο στην Αττική Οδό όσο και σε μεγάλες κυκλοφοριακές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Οι ευθύνες όπως επισημαίνεται "αγγίζουν" πολλούς και πολλά ακόμα και μέλη του υπουργικού συμβουλίου όπως είναι άλλωστε λογικό.
Οποιαδήποτε πάντως συζήτηση περί αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να θεωρείται μάλλον βιαστική, αφού είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης δύσκολα αποφασίζει "εν θερμώ". Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλήρες σκανάρισμα των επιδόσεων του κάθε υπουργού, τα αποτελέσματα του οποίου θα κριθούν όταν πρέπει.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην ατζέντα του εν εξελίξει Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνει επίσης παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα των νομοσχεδίων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, και για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον, η κύρωση σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με εισηγητή τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος παρουσιάζουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2020/262 (ΕΕ) για το γενικό καθεστώς των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/952 για τη θέσπιση κανόνων κατά πρακτικών φοροαποφυγής και τέλος ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας παρουσιάζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διεθνή εμπορική διαιτησία και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης την τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 42/2020 για τον προγραμματισμό προσλήψεων έτους 2021.