Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σε συζήτηση με θέμα «Ελληνική Κοινωνία: Από τη σπορά στην καρποφορία», στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στη μνήμη του επίτιμου προέδρου του, Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου.
Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Νίκος Βέττας, ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita και αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Στάθης Καλύβας και ο επίτιμος πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ραφαήλ Μωυσής. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο γενικός διευθυντής του ομίλου Economia, Αντώνης Παπαγιαννίδης.
Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι κάθε διάλογος πρέπει να βασίζεται στον ορθό λόγο και την παραδοχή στοιχείων. Υπογράμμισε ότι ο Θόδωρος Παπαλεξόπουλος ήταν μπροστά από την εποχή του, υπερβαίνοντας τις όποιες διαχωριστικές γραμμές.
Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα μας καταδιώκουν στερεότυπα ανταγωνισμού μεταξύ των κοινωνικών εταίρων καθώς και συμφωνίες που έγιναν στο παρελθόν με μεγάλη άνεση εις βάρος της ανταγωνιστικότητας ωστόσο συμπλήρωσε ότι όλοι έχουμε ωριμάσει. Το κράτος έχει βοηθήσει την ελληνική επιχειρηματικότητα τα τελευταία δύο χρόνια, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η «εργοδοσία» αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να έχει έναν ενεργότερο ρόλο που θα πηγαίνει πάνω και πέρα από τη στενή προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων και στο επίπεδο του ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου έχει έρθει η ώρα η επιχειρηματικότητα, στα πλαίσια της προάσπισης της ανταγωνιστικότητας να δει ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη του κόσμου της εργασίας προς το εισόδημα και γενικότερες παροχές, γιατί αυτό θα είναι ευκαιρία να επιστραφεί ένα μέρισμα ανάπτυξης και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για έναν ευρύτερο κοινωνικό διάλογο.
Στη συνέχεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός ανάφερε πως αν η κανονικότητα είναι η επανάληψη του παρελθόντος θα είμαστε χαμένοι. «Το Out of the box» δεν είναι εύκολο στη δική μας τη δουλειά αλλά είναι απολύτως απαραίτητο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να μην πάρουμε ρίσκα, όταν θέλουμε να κινηθούμε γρήγορα.
Οι προσδοκίες μας για την επόμενη δεκαετία, εικοσαετία είναι να κάνουμε κάτι αντίστοιχο με το οικονομικό άλμα που έκανε η Ελλάδα από το 1950 έως το 1970 και να μην συμβιβαστούμε ότι θα είμαστε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο γιατί πραγματικά μπορούμε κάτι πολύ μεγαλύτερο και περισσότερο, σημείωσε ο πρωθυπουργός.