Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Μέσα σε πολύ βαρύ κλίμα, μετά το πρωτοφανές φιάσκο της αναβολής των εσωκομματικών εκλογών, συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ οι διαβουλεύσεις και οι προσπάθειες να καταστεί δυνατό να ξαναπιάσει η Νέα Δημοκρατία το νήμα της εκλογικής διαδικασίας, με στόχο να πραγματοποιηθούν τελικά οι εκλογές σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, αφού επιλεγεί μία άλλη εταιρία.
Στο πλαίσιο αυτό θα συνεδριάσει την Δευτέρα, στη 1 το μεσημέρι, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που είναι και η αρμόδια για την εκ νέου εκκίνηση της εκλογικής διαδικασίας.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, βρίσκεται πάντως στο επίκεντρο της κριτικής, καθώς όλοι οι υποψήφιοι τού επιρρίπτουν ευθύνες για το φιάσκο και, ζητούν είτε ευθέως, είτε έμμεσα, την παραίτησή του. Το ίδιο και αρκετοί βουλευτές, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως ότι ο γραμματέας της ΝΔ δεν προσανατολίζεται να παραιτηθεί και θα είναι παρών στην συνεδρίαση της ΚΕΦΕ.
Το κλίμα που θα επικρατήσει σε αυτή τη συνεδρίαση αναμένεται να αποβεί καθοριστικό για τις μετέπειτα εξελίξεις, καθώς τυχόν αποτυχία επανεκκίνησης των διαδικασιών θα δώσει τελειωτικό χτύπημα στην αξιοπιστία της ΝΔ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί πλέον αντιμέτωπο με τον κίνδυνο δραματικών και ανεξέλεγκτων εσωκομματικών εξελίξεων.
Στο στόχαστρο πολλών στελεχών της ΝΔ, βρέθηκε και το σύνολο των μελών της ΚΕΦΕ, των οποίων ζητήθηκε επίσης η παραίτηση. Εάν συνέβαινε ωστόσο κάτι τέτοιο, όπως ζητήθηκε και από τον κ. Τζιτζικώστα, στην ουσία θα έμενε στον αέρα ολόκληρη η διαδικασία, καθώς η σύνθεση της ΚΕΦΕ καθορίζεται από το καταστατικό και συμμετέχουν σε αυτή πρόσωπα με συγκεκριμένες θεσμικές ιδιότητες στο κόμμα της ΝΔ.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν και οι βουλευτές της ΝΔ που ζητούν άμεση σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των άλλων κομματικών οργάνων, αίτημα που έχουν προβάλει και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης. Δεκατέσσερις βουλευτές της ΝΔ και δύο ευρωβουλευτές ζήτησαν τη σύγκλιση της ΚΟ, με επιστολή που απηύθυναν προς τους τέσσερις συνυποψήφιους.
Το κλίμα μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας παραμένει τεταμένο, μετά και το θέμα παραίτησης του μεταβατικού Προέδρου που ετέθη τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον Απόστολο Τζιτζικώστα, όχι όμως και από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ζήτησε πολιτικές εξηγήσεις για το γεγονός ότι ως μεταβατικός Πρόεδρος δεν κατάφερε να προστατέψει το κόμμα από αυτό το φιάσκο. Και οι τρεις συνυποψήφιοι επικρίνουν την σιωπή του μεταβατικού Προέδρου, ο οποίος δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση, ενώ η πιο έντονη αντιπαράθεση λαμβάνει χώρα μεταξύ των επιτελείων των κ.κ. Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα, σε σημείο που ο Άδωνις Γεωργιάδης απηύθυνε δημοσίως προειδοποίηση για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν από το διχαστικό κλίμα μεταξύ των δύο συγκεκριμένων υποψηφίων
Στελέχη του κόμματος έθεσαν και ζήτημα διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου, αίτημα πάντως που δεν βρίσκει ανταπόκριση και δεν διαφαίνεται πιθανότητα ανάληψης από την ηγεσία του κόμματος πρωτοβουλίας για τη σύγκλισή του.