«Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να αφήσουμε τη Βουλή να κάνει τη δουλειά της και η κυβέρνηση να κάνει τη δική της. Στη Βουλή ανοίχθηκε, χθες, ο φάκελος και έλαβαν γνώση τα πολιτικά κόμματα. Φαίνεται να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τον κ. Παπαγγελόπουλο και γι'' αυτό η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης», δήλωσε για την υπόθεση Novartis ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Real Fm.
Ο κ. Πέτσας είπε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει η πρόταση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής και την εβδομάδα από 30 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.
«Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να έχουμε στη διάθεσή μας στοιχεία που να διαμορφώνουν την ίδια εικόνα που έχουμε για τον κ. Παπαγγελόπουλο και για τον κ. Τσίπρα. Και γι'' αυτό επιλέγουμε να προχωρήσουμε εκεί που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, δηλαδή, στον κ. Παπαγγελόπουλο», πρόσθεσε.
Ο ίδιος τόνισε ότι δεν θα προτρέξει να πει τι θα κάνει η Βουλή κατά τη συζήτηση. Όπως επισήμανε, υπάρχουν τα τρία ενδεχόμενα. Να δει το θέμα και να αποφασίσει να το επιστρέψει αμέσως στη Δικαιοσύνη, να διεξαχθεί έρευνα και μετά να αποφασίσει η Βουλή εάν είναι αρμοδιότητα δική της ή αν πρέπει να γυρίσει στη Δικαιοσύνη, και το τρίτο, να αποφασίσει, μετά την εξέταση των στοιχείων, ότι είναι δικό της θέμα και να προχωρήσει μέχρι τέλους.
«Θυμίζω ότι η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα. Μπορεί να κάνει οτιδήποτε κρίνει για να διαμορφώσει άποψη», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως «θέλουμε να δείξουμε μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει στην καρδιά της Ευρώπης και έχει άποψη για όλα τα μεγάλα ζητήματα».
«Ο στόχος είναι να αναδείξουμε το οικονομικό, το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, που δείχνει ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και να βάλουμε την Ελλάδα ξανά στη διεθνή σκηνή με τον τρόπο που της αρμόζει», εξήγησε.
«Και εδώ υπάρχουν και τα περιφερειακά ζητήματα, όπως αυτά της Τουρκίας, αλλά και τα διεθνή θέματα.Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει συναντήσεις και με τον Πρόεδρο Τραμπ και με άλλους σημαντικούς ηγέτες κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη. Θα δείξει μια χώρα, που έχει άποψη για τα μεγάλα ζητήματα για όλη την ανθρωπότητα. Θα μιλήσει για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και θα έχει συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες, πολύ σημαντικούς για όλον τον κόσμο. Θέλουμε, λοιπόν, να δείξουμε σ'' αυτό το ταξίδι ότι η χώρα μιλάει, για όλα τα σοβαρά ζητήματα, ότι είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι εμείς θέλουμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας καθώς, όπως είπε, ο διάλογος είναι προτιμότερος από τη μονομερή παράθεση απόψεων. «Θέλουμε, όμως, από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες που συνεχίζει, ιδίως στην Κύπρο, είτε αφορούν στη θάλασσα, την ΑΟΖ, είτε αφορούν στην παρέμβασή της στις συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων», ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε: «Επιμένουμε ότι το προσφυγικό-μεταναστατευτικό -πλέον έχουμε πολύ μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές, παρά προσφυγικές- είναι ζήτημα Ε.Ε. και Τουρκίας. Επιμένουμε πάρα πολύ στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ως νέα κυβέρνηση, ώστε να ελέγξουμε τα σύνορά μας με τη βοήθεια των εταίρων μας από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Επίσης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε τις επιστροφές, οι οποίες ήταν ανύπαρκτες. Αφού αυξήσουμε τις επιστροφές και αφού ελέγξουμε τα σύνορά μας, απαιτούμε και από την άλλη πλευρά να έχει και η ίδια τη συμβολή της για την τήρηση της Κοινής Δήλωσης. Να ελέγξει, δηλαδή, τα δίκτυα των διακινητών. Αυτό είναι βασικό στοιχείο για να μην έχουμε αυξημένες εισροές και το επόμενο χρονικό διάστημα».
Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στόχος είναι «να μην εισάγουμε κρίση, αλλά να εξάγουμε ανάπτυξη», όπως είπε. Ανέφερε επ''αυτού ότι «σε όλες τις συζητήσεις που κάναμε -και στη Γαλλία και τη Γερμανία και την Ολλανδία- αναδείξαμε το γεγονός ότι υπάρχει μια αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία, με αφορμή τον εμπορικό πόλεμο, την κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και την επιβράδυνση, την ύφεση σε μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης». Σημείωσε ότι τελευταία προστέθηκαν και τα σύννεφα από το μέτωπο του πετρελαίου και τόνισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να χρησιμοποιήσει αναπτυξιακά εργαλεία.