«Έχουμε ήδη μια κυβέρνηση μειοψηφίας, μια κυβέρνηση που δέχεται μομφή από τους ίδιους εκείνους στους οποίους στηρίζει την εμπιστοσύνη της» υποστηρίζει, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη.
Παράλληλα, τονίζει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει την πρωτοτυπία να διαθέτει, σήμερα, μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία με μόνο πολιτικό περιεχόμενο τη συνέχιση της άσκησης της εξουσίας. Σε μια παραλλαγή της φράσης, τα μέλη της κυβέρνησης λένε στην ουσία αναμεταξύ τους, «διαφωνώ με όσα λες, αλλά θα υπερασπιστώ με κάθε τρόπο το δικαίωμά μου να είμαι υπουργός με την στήριξή σου». Ενώ την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αυτή έχει χάσει από καιρό την ίδια πολιτική και λαϊκή της νομιμοποίηση. Στην αδιέξοδη κατάσταση αυτή, η προσφυγή στις κάλπες είναι η μόνη λύση».
«Η πόλωση και ο διχασμός υπήρξαν τα εργαλεία με τα οποία ο κυβερνητικός συνασπισμός ανέβηκε στην εξουσία. Και ήδη με τα ίδια αυτά εργαλεία επιχειρεί σήμερα να κρατηθεί σε αυτήν. Είναι ένας δρόμος που ούτε εμείς θα ακολουθήσουμε, αλλά, το σημαντικότερο, ούτε οι πολίτες ακολουθούν. Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να συγκροτήσει μια ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία, που θα εκφράζει την αποφασιστικότητα των Ελλήνων να αφήσουν πίσω την εποχή της καθήλωσης και της παρακμής και να ανοιχτούν στο μέλλον της χώρας. Από εκεί και πέρα ποιο θα είναι το ποσοστό που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα μάθουμε σύντομα- και προσωπικά δεν είμαι καθόλου σίγουρη αν θα είναι όσο το εμφανίζουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, διότι ο δικομματισμός είναι συνάρτηση και της συμμετοχής», σημειώνει χαρακτηριστικά η κα. Ζαχαράκη.
Σε ερώτηση που της τέθηκε για τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Πολάκη δεν είναι, δυστυχώς, ένα μεμονωμένο ατόπημα ενός στελέχους της πολιτικής ομοσπονδίας των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Αντίθετα, οι δηλώσεις αυτές εκφράζουν μια αντίληψη ενδημική στο πολιτικό αυτό οικοσύστημα. Που λέει η αντίληψη αυτή, ότι η εξουσία είναι ένα απόλυτο φαινόμενο και ότι οι θεσμοί είναι το εμπόδιό της. Δυστυχώς, τέτοιες δηλώσεις, αλλά κυριότερα οι πρακτικές που τις ακολουθούν, δεν προδίδουν τίποτε άλλο, παρά ότι αυτοί που κυβερνούν σήμερα την Ελλάδα δεν αναγνωρίζουν τους κανόνες λειτουργίας μια δημοκρατικής χώρας. Η διάκριση των εξουσιών, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η ανεξάρτητη λειτουργία των ανεξαρτήτων αρχών, η ανεξαρτησία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η ελευθερία του τύπου, η αξιοκρατία στον διορισμό σε θέσεις ευθύνης είναι όχι μόνο αυτονόητες αρχές ενός ευρωπαϊκού κράτους δικαίου, αλλά απαραίτητες προϋποθέσεις και για την ίδια την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και η αμφισβήτησή τους από την σημερινή κυβέρνηση βάζει, ασφαλώς, την χώρα μας στην γωνία της ευρωπαϊκής οικογένειας».
Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας: Δεν μένει καμία αμφιβολία, ότι οι σημερινοί κυβερνώντες δεν θα διστάσουν να κάνουν τα πάντα για να δυναμιτίσουν την ομαλή πορεία της χώρας προς τις εκλογές. Δεν θα επιτρέψουμε, ωστόσο, ο πανικός των κυβερνώντων να γίνει κίνδυνος για τη δημοκρατική συνοχή και τάξη της χώρας.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Ζαχαράκη εκτιμά ότι «ένα από τα προβλήματα που έχει είναι ότι μετατρέπει τη χώρα μας σε απλό παρατηρητή των εξελίξεων και τετελεσμένων».
Μιλώντας για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σημειώνει ότι «ο πρωθυπουργός διώχνει αυτόν που συμφωνεί μαζί του και κρατά αυτόν που διαφωνεί» ενώ για το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ, η κ. Ζαχαράκη αφού επισημαίνει ότι «η ΝΔ τηρεί υπεύθυνη και διακριτική στάση» υπογραμμίζει ότι «πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις και την ευθύνη γι αυτό έχει πρωτίστως ο πρωθυπουργός».
Τέλος, σχολιάζοντας το κύμα του εθνικισμού και λαϊκισμού που έχει εμφανιστεί έντονο στην Ευρώπη και ερωτηθείσα εάν θα αποτυπωθεί στις επικείμενες ευρωεκλογές, η Σοφία Ζαχαράκη, στη συνέντευξη της σχολιάζει ότι στη χώρα μας ζήσαμε πρώτοι, μέσα στα χρόνια της κρίσης, το ξέσπασμα και την άνοδο του λαϊκισμού το οποίο εμφανίζεται τώρα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προσθέτοντας ότι «η δική μας χώρα, που τόσο πληγώθηκε από τις ακραίες φωνές του λαϊκισμού και του διχασμού στις επόμενες εκλογές θα αφήσει αυτή την εποχή πίσω της», «στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όλη της ΕΕ».