Σ. Πέτσας: Με μεταρρυθμίσεις κερδίζουμε αξιοπιστία

Σ. Πέτσας: Με μεταρρυθμίσεις κερδίζουμε αξιοπιστία

Σαφείς απαντήσεις για τις επιλογές και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην επόμενη φάση, δίνει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», επισημαίνοντας την προσήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις μεταρρυθμίσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στον στόχο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων «σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα». Επίσης, ο κ. Πέτσας αποκωδικοποιεί τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Παρίσι εν όψει του ταξιδιού στο Βερολίνο και της συνάντησής του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

«Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Γάλλο Πρόεδρο για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, τον ενιαίο προϋπολογισμό και τα εργαλεία τα οποία θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη υπέρ των λαών της Ευρώπης», σημείωσε και πρόσθεσε ότι τέθηκαν και θέματα όπως η προστασίας των συνόρων της Ε.Ε., η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ενώ στην ατζέντα βρέθηκαν οι κοινές δράσεις στους τομείς της άμυνας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

Για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σημείωσε «µε πυξίδα την προσήλωσή µας στις µεταρρυθµίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις κερδίζουµε αξιοπιστία ώστε να φέρουµε πιο κοντά τη µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα».

«Εχουμε, στο µεταξύ, σύµµαχο την αποκατάσταση της εµπιστοσύνης των αγορών στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονοµίας µας, που αναδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαµηλά επιτόκια στις τελευταίες δηµοπρασίες εντόκων γραµµατίων και το γεγονός ότι δανειστήκαµε, µε επταετές οµόλογο, 2,5 δισ. ευρώ µε ιστορικά χαµηλό επιτόκιο 1,9%», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Για την ψήφο των αποδήμων τονίζει πως οι Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους και υπογραμμίζει: «Ο πρωθυπουργός επέλεξε να κατατεθεί χωριστά το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ώστε να αποτελέσει μια ευκαιρία για ευρεία συναίνεση όλων των κομμάτων».

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις στην αλλαγή του εκλογικού νόµου σημείωσε ότι «Είµαστε ανοιχτοί στον διάλογο για τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις», διευκρινίζοντας ότι «με γνώµονα, όµως, έναν εκλογικό νόµο που θα εγγυάται αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάµεων αλλά και την εθνικά αναγκαία κυβερνησιµότητα».

«Η Ελλάδα δεν αντέχει συστήµατα που επιφυλάσσουν ακυβερνησία και πολιτική αστάθεια. Και αυτό ελπίζουµε να το αναγνωρίσουν στην πράξη ακόµη και εκείνοι που προσποιούνται πως δεν το καταλαβαίνουν», κατέληξε.