Ευρεία σύσκεψη της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής με τη συμμετοχή των διευθυντών των Καταστημάτων Κράτησης και σωφρονιστικά ιδρύματα από ολόκληρη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού Αντεγκληματικής Πολιτικής Ελευθέριου Οικονόμου και της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου.
Η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Σοφίας Νικολάου, στόχευε στη χαρτογράφηση της κατάστασης που επικρατεί στα καταστήματα κράτησης, ώστε να ενισχυθεί η σωφρονιστική πολιτική και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονται. «Το σωφρονιστικό σύστημα, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, δεν θα είναι ίδιο μετά τις αλλαγές που θα κάνουμε», επεσήμανε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.
Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διεμήνυσε προς όλες τις πλευρές πως αποτελεί προτεραιότητα η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο των κρατουμένων, όσο και των υπαλλήλων. Ενώ, είναι μείζον θέμα η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών που υπάρχουν στα σωφρονιστικά καταστήματα, όπως τα έχουν καταγράψει οι διευθυντές τους που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη.
«Σκοπός μας είναι κάθε μέρα να κερδίζουμε και κάτι από αυτά που έχουμε χάσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα στις φυλακές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Νικολάου και συμπλήρωσε: «Καταστήσαμε σαφές- και ο ίδιος ο υπουργός προσωπικά- ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στην εγκληματικότητα μέσα στις φυλακές και ότι πλέον θα εφαρμοστούν οι κανόνες. Πρέπει να σταματήσουν οι δολοφονίες, τα ναρκωτικά και κάθε είδους εγκληματική συμπεριφορά».
Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι διευθυντές των φυλακών
Σημειώνεται ότι η εφαρμογή των κανόνων έχει ήδη ξεκινήσει από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου από την περασμένη Πέμπτη οι κρατούμενοι επιστρέφουν στα κελιά τους κανονικά το μεσημέρι, όπως προβλέπεται.
Στο πλαίσιο της κατάρτισης και εφαρμογής ενός σχεδίου για την αλλαγή εικόνας στις φυλακές, οι διευθυντές των φυλακών κλήθηκαν να παραστούν στην σύσκεψη με έναν φάκελο ο καθένας, που περιείχε λεπτομερώς την κατάσταση στο ίδρυμα που διοικεί, έτσι όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα, με τα περιστατικά εγκληματικών πράξεων, με τα στοιχεία κάθε κρατούμενου αναλυτικά και τη συμπεριφορά του, αλλά και τις ελλείψεις και τα προβλήματα του προσωπικού.
Η σύσκεψη διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες και, σύμφωνα με το υπουργείο, υπήρξε μια ειλικρινής συζήτηση, από την οποία εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα για την κατάσταση στις φυλακές.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ