«Είναι γεγονός ότι πλησιάζοντας στην τρίτη αξιολόγηση περιμένουμε να ξεκινήσει πάλι αυτό το γαϊτανάκι των fake news, με τις διαρροές, τάχατες σε βάρος της χώρας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β'' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», σχολιάζοντας τις αναλύσεις των φθινοπωρινών εκτιμήσεων του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας.
«Έχουμε μπει σε μία μικροκομματική εκμετάλλευση διαρροών και όχι επίσημων ειδήσεων. Η ουσία είναι ότι τα αποτελέσματα θα δώσουν τη δυνατότητα να καλύψουμε απολύτως τους στόχους, να μην υπάρχει κανένας κόφτης, να βγούμε από το πρόγραμμα, που αυτό είναι το ζητούμενο» επισήμανε ο κ. Φάμελλος και διευκρίνισε: «Δεν υπάρχει κανένας δείκτης που να έχει μετρηθεί, κανένα ουσιαστικό στοιχείο που να αμφισβητεί την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας. Υπάρχουν διαρροές για προβλέψεις ως προς έλλειμμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται ούτε καν στην πρόβλεψη ως προς τον δείκτη ανάπτυξης 2,6% που ανακοίνωσε το ΔΝΤ, είναι αλληλοσυγκρουόμενες οι διαρροές που κυκλοφορούν».
Ο αν. υπουργός υπενθύμισε ότι «υλοποιώντας το πρόγραμμα δε θα υπάρχει απαίτηση για κανένα άλλο μέτρο». «Αν είμαστε συνεπείς -που είμαστε συνεπείς- θα έχουμε τη δυνατότητα και για αναδιανομή του υπερβάλλοντος των στόχων πλεονάσματος και δε θα χρειαστεί να πάρουμε άλλα μέτρα μέχρι το τέλος του προγράμματος» εξήγησε, προσθέτοντας: «Η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει -δεν έχει μέτρα φορολογικά ή ασφαλιστικά μέτρα που θα επιβαρύνουν την κοινωνία- αλλά είναι αρκετά πράγματα που πρέπει να λύσουμε σε κάποιους τομείς, διαχειριστικά τα περισσότερα».
Σχολιάζοντας το θέμα που αναδείχθηκε για τις επαφές του αντιπροέδρου της ΕΕΤΤ, Νίκου Παπαουλάκη, με τη ΝΔ και τη φερόμενη συμμετοχή του σε σύσκεψη, ως συμβούλου της τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής του κόμματος, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου ο κ. Φάμελλος ανέφερε: «Υπάρχει ένα σοβαρότατο θέμα δεοντολογίας, που ακόμη μια φορά αποκαλύπτεται ότι η ΝΔ θέλει να το κουκουλώσει. Όταν συζητάγαμε -ακόμη και στη Βουλή- για την υποχρέωση των ανεξάρτητων Αρχών, των μελών τους, να είναι πραγματικά ανεξάρτητοι, να μην έχουν σχέση συγγενική, οικονομική με μέλη της κυβέρνησης ή με οικονομικούς ομίλους που καθορίζουν την λειτουργία ή επηρεάζουν ή αφορούν στον έλεγχο που κάνει αυτή η ανεξάρτητη Αρχή, η ΝΔ είχε διαφωνήσει. Είναι προφανές ότι η ΝΔ δημιουργεί θέματα μόνο εκεί που συμφέρει τους δικούς της επιχειρηματίες. Διότι δεν έχει να κάνει μόνο με την ανεξάρτητη Αρχή, έχει να κάνει και με τον έλεγχο του χώρου που πιθανά εμμέσως θέλει να επηρεάζει και να ελέγχει η ΝΔ. Δεν είναι μόνο ότι είναι απολύτως αντιδεοντολογικό να έχει πολιτική, στελεχιακή σχέση με κόμμα κοινοβουλευτικό μέλος και αντιπρόεδρος ανεξάρτητης Αρχής, ταυτόχρονα αυτό υποκρύπτει τη διάθεση της ΝΔ να ελέγχει διά των ανεξάρτητων Αρχών ή διά στελεχών της έναν χώρο που πρέπει να είναι ανεξάρτητος».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για το αποτέλεσμα των συζητήσεων που έγιναν στο πλαίσιο του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου της Θεσσαλίας σε σχέση τα αρδευτικά έργα στην περιοχή ο αν. υπουργός είπε: «Αντί να μπλέκουμε με την εκτροπή του Αχελώου, ένα έργο το οποίο μπορεί να κολλήσει στα δικαστήρια, δεν το χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργεί θέματα με τους περιβαλλοντικούς κανόνες, αλλά και αντιθέσεις με τις γειτονικές περιοχές, επιλέξαμε να μην μπούμε σε αυτό το δίλημμα και να φτιάξουμε ένα σχέδιο για τη Θεσσαλία, με διαθέσιμους πόρους από τη Θεσσαλία, με πολλά φράγματα εντός της Θεσσαλίας –πάνω από 10 τουλάχιστον– και λιμνοδεξαμενές και ενίσχυση τεχνητών πληθυσμών των υδροφορέων. Αυτό το πρόγραμμα είναι πιο ακριβό από την πιθανολογούμενη εκτροπή του Αχελώου, γιατί θέλει αρκετά έργα, αλλά αυτό είναι προς όφελος της Θεσσαλίας. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δώσει χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης μέσα στο 2017, άρα θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας και περισσότερες υποδομές εντός της Θεσσαλίας, άρα το Θεσσαλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί και άμεσα με την κατασκευή των έργων και μακροπρόθεσμα με τα αρδευτικά έργα. Το δεύτερο είναι ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να προσελκύσει και ευρωπαϊκούς πόρους [...] Το πρώτο που συμφωνήσαμε με όλους -και με την περιφέρεια και τους δήμους- είναι ο εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου, η μείωση των απωλειών και νέα συστήματα άρδευσης που δε θα έχουν απώλειες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: SOOC