Σ. Φάμελλος: Ανησυχήσαμε ακόμα και για την τήρηση του Συντάγματος

Σ. Φάμελλος: Ανησυχήσαμε ακόμα και για την τήρηση του Συντάγματος

«Έχουμε μία κοινή κατεύθυνση να μην αυξηθούν τα βάρη προς τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς χώρους πάνω από το 55%. Δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση για να καταλήξουμε σε ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος εξερχόμενος, μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος (Μάριο Κάτση, Κώστα Σέλτσα και Απόστολο Καραναστάση), από το ΤΕΕ ύστερα από συνάντηση εκπροσώπων του κοινοβουλίου με επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς για το ασφαλιστικό.

Απ' την πλευρά της σύσσωμη η αντιπολίτευση, διά εκπροσώπων της επέκρινε τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας και ζήτησε την άμεση απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης που έχει τεθεί προς διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, καθώς, όπως τονίστηκε, καθιστούν το ασφαλιστικό σύστημα μη βιώσιμο, προκαλώντας περαιτέρω ανεργία και ύφεση και οδηγούν άμεσα σε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων.

Οι επιστημονικοί φορείς διά στόματος του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού ζήτησαν συγκεκριμένες και κοστολογημένες λύσεις εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους με το υπάρχον σχέδιο, ενώ έκαναν λόγο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Αφού επέρριψε ευθύνες διαχρονικά στις προηγούμενες κυβερνήσεις, κάνοντας λόγο για «λαφυραγώγηση των ασφαλιστικών ταμείων και των αποθεματικών τους», ο κ. Φάμελλος τόνισε: «Υπάρχουν θέματα που μας απασχολούν. Ξέρουμε ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση εξασφαλίζεται όλος ο χώρος των χαμηλά αμειβόμενων επιστημόνων και επαγγελματιών, όπου οι εισφορές είναι χαμηλότερες και οι παροχές καλύτερες, όμως μας απασχολεί το θέμα των μεγάλων επιβαρύνσεων σε περίπτωση εφαρμογής των μεγάλων συντελεστών. Για το λόγο αυτό ήδη το υπουργείο εργασίας εξετάζει το να υπάρχει ένα χαμηλό κατώφλι για τους επιστήμονες και επαγγελματίες, με χαμηλότερες εισφορές σε όσους δεν έχουν εισοδήματα, και να υπάρχει ταυτόχρονα ένα ανώτατο όριο έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται φορολογικά η ασφαλιστική εισφορά, προκειμένου να ανταποκρίνεται μόνο στις παροχές ασφάλισης και υγείας».

Ενόψει της ψήφισης ασφαλιστικού, ο κ. Φάμελλος εκτίμησε ότι δεν τίθεται ζήτημα κυβερνητικών απωλειών, καθώς, όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στους σχεδιασμούς. Επιπλέον, σε σχέση με το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στις συντάξεις, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «προσπαθούμε με κοινωνικούς όρους να δημιουργούμε τις ελάχιστες συμφωνίες με την κοινωνία έτσι ώστε αυτό να δηλώνεται και προς τους θεσμούς».

Ενόψει της αυριανής κινητοποίησης των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων στα Προπύλαια στις 11:00, ανέφερε ότι «οι διαμαρτυρίες μάς δίνουν τη δυνατότητα να δηλώνουμε και στο εξωτερικό ότι δεν μπορούν να αυξηθούν υπέρμετρα οι εισφορές ή ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η βιώσιμη σύνταξη. Αυτά για εμάς είναι πλεονεκτήματα, τα χρειαζόμαστε», είπε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις θετικές, όπως είπε, δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ και του υπουργού Εργασίας της Γερμανίας. «Δίνουμε μεγάλη σημασία το τι λένε οι Έλληνες πολίτες, αλλά θα είμαστε συνεπείς και στη διαπραγμάτευση στο εξωτερικό. Οι κινητοποιήσεις μάς δίνουν πληροφορίες, στήριξη και νέα δεδομένα για τη διαπραγμάτευση».

Ζητώντας κατηγορηματικά την απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, τόνισε ότι «η πρόταση της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα δεν έχει προοπτική για το ασφαλιστικό σύστημα, για την πορεία της χώρας και την ανάπτυξή της». Όπως είπε «η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει προσεκτικά όλους όσοι θα κληθούν να "πληρώσουν το μάρμαρο", αλλά και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης» και επανέλαβε την πρόταση της ΝΔ για τη δημιουργία τριών ταμείων και την ενδεχόμενη δημιουργία ενός τέταρτου, η οποία πρόκειται να εξειδικευτεί και να παρουσιαστεί ολοκληρωμένα τις προσεχείς ημέρες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, σχετικά με το σχέδιο που έχει τεθεί προς διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, δήλωσε: «Αυξάνει το βάρος στην πραγματική οικονομία, οδηγεί νομοτελειακά σε περικοπές συντάξεων πριν από το 2018 και για τους νέους συνταξιούχος σταδιακά νωρίτερα. Είναι μη δίκαιο, μη βιώσιμο και τελικά αναποτελεσματικό και θα φέρει μεγαλύτερη ύφεση στην οικονομία», ενώ εκτίμησε ότι είναι ήπιο σε σχέση με αυτό που η κυβέρνηση θα καταθέσει τελικά στη Βουλή προς ψήφιση.

«Λέμε όχι στις μειώσεις συντάξεων, στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και στην ποινικοποίηση του σοβαρού και συνεπούς επαγγελματία, μικρού επιχειρηματία και εμπόρου», δήλωσε εκπροσωπώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξης η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου του υπουργείου Εργασίας και την έναρξη διαλόγου μεταξύ των κομμάτων και των φορέων της κοινωνίας. «Η λύση για το ασφαλιστικό θέλει διάλογο, αναλογιστικές μελέτες, σοβαρότητα και ευθύνη από όλους», είπε.

Για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και ξήλωμα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Εκφράσαμε τη διαφωνία μας τόσο με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο όσο και με τη στάση παζαρέματος που η πλειοψηφία των επιστημονικών συλλόγων έχει αποφασίσει με την κυβέρνηση», ανέφερε, προσκαλώντας σε λαϊκό ξεσηκωμό προκειμένου να μην έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις πορείες, τη χαρακτήρισε «ως ανέκδοτο, το οποίο επαναλαμβάνεται».

«Το νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση δεν είναι ασφαλιστικό. Είναι ταυτοχρόνως και φορολογικό. Δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τιμωρεί τους σωστούς επαγγελματίες», ενώ καταδικάζει το επιχειρείν των νέων ανθρώπων δήλωσε η βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου από την Ένωση Κεντρώων.

Να αποσύρει η κυβέρνηση το σχέδιο πριν βρεθεί προ εκπλήξεων, ζήτησε και ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδας Νίκος Νικολόπουλος, ενώ δεδομένη είναι, όπως ο ίδιος δήλωσε, η καταψήφιση τόσο του ασφαλιστικού όσο και του επερχόμενου αγροτικού νομοσχεδίου από τον ανεξάρτητο βουλευτή Στάθη Παναγούλη.

Πρόσκληση για συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 11 π.μ. απεύθυνε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Επίσης ζήτηση την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και την εξ αρχής συζήτηση επ΄ αυτού. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε ως υπεύθυνους του εκπροσώπους του κοινοβουλίου όσον αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των επιστημόνων και των επαγγελματιών της χώρας, αναμένοντας να δώσουν τη μάχη στη βουλή, καθώς, όπως είπε, υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί η χώρα χωρίς επιστήμονες. Τέλος, αναμένει από το υπουργείο να γίνει συζήτηση με βάση συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς, προκειμένου «να δουν όλοι εάν τελικά βγαίνει ο λογαριασμός», όπως είπε.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν 29 βουλευτές και 10 εκπρόσωποι συναδέλφων τους από όλα τα κόμματα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ