Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Θεσμοί εσωκομματικής αξιολόγησης, θητεία συλλογικών οργάνων, αλλά και του ίδιου του προέδρου του κόμματος, μικρότερα και πιο ευέλικτα συλλογικά όργανα, δυνατότητα διαδικτυακών δημοψηφισμάτων των μελών της Νέας Δημοκρατίας, συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ασυμβίβαστο κομματικού στελέχους και θέσης ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό είναι μερικές από τις προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο με το οποίο ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για το νέο καταστατικό της ΝΔ.
Μέσα από μία σειρά αλλαγών στη δομή και λειτουργία του κόμματος, η νέα ηγεσία φιλοδοξεί να κάνει πράξη την ανασυγκρότηση της Ν.Δ. και τη μετατροπή της σε «σύγχρονο, συμμετοχικό ευρωπαϊκό κόμμα», όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο θα «παράγει πολιτική από κάτω προς τα πάνω» και θα λειτουργεί με «διαφάνεια, αξιολόγηση και λογοδοσία». Ακόμη και το ζήτημα της χρηματοδότησης του κόμματος αποτελεί μέρος της εσωκομματικής διαβούλευσης, με τα μέλη της Ν.Δ. να καλούνται να εκφέρουν, μεταξύ άλλων, γνώμη για το ποσό της ετήσιας συνδρομής.
Εκλογή προέδρου
Σε σχέση με τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος εκλέγεται σήμερα με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία και δεν υπάρχει χρονικό όριο στη θητεία του, το ερωτηματολόγιο επιχειρεί να καταγράψει τη βούληση των μελών ακόμη και σε σχέση με τον τρόπο εκλογής. Εάν θα πρέπει να εκλέγεται από:
α) το Εθνικό Συνέδριο, όπως συνέβαινε μέχρι την αλλαγή του καταστατικού το 2009 και την εκλογή τότε του Αντ. Σαμαρά από τη βάση ή
β) από τα μέλη της Ν.Δ. ή
γ) από όλους τους πολίτες.
Επίσης εάν η θητεία του προέδρου θα πρέπει να διαρκεί:
α) τρία χρόνια,
β) τέσσερα χρόνια ή
γ) πέντε χρόνια.
Σε ο,τι αφορά την παραγωγή πολιτικής τίθενται μία σειρά ερωτημάτων που έχουν σαν στόχο να καταστήσουν πιο ευέλικτα τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται τα μέλη να επιλέξουν και εάν το τακτικό συνέδριο θα πρέπει να γίνεται:
α) κάθε τρία χρόνια, όπως ισχύει μέχρι τώρα,
β) κάθε δύο,
γ) κάθε έναν χρόνο ή
δ) κάθε έναν χρόνο αλλά με αρμοδιότητα εκλογής οργάνων κάθε δύο χρόνια.
Σε ο,τι αφορά τον υφιστάμενο αριθμό συνέδρων, που ανέρχεται σε 5.000, εκ των οποίων περίπου 1.500 εκλέγονται από τις νομαρχιακές οργανώσεις και οι υπόλοιποι συμμετέχουν ex officio λόγω κάποιου δημόσιου αξιώματος που κατέχουν σήμερα ή κατείχαν στο παρελθόν, τα μέλη της Ν.Δ. ερωτώνται εάν πρέπει:
α) να μην αλλάξει ο αριθμός,
β) να μειωθεί σε 1.000 έως 2.000 ή
γ) να είναι από 2.000 έως 4.000.
Επίσης για το εάν το Συνέδριο πρέπει να αποτελείται:
α) από ex officio συνέδρους,
β) από εκλεγμένους συνέδρους και περιορισμένο αριθμό ex officiο ή
γ) να αποτελείται μόνο από εκλεγμένους συνέδρους.
Πιο ευέλικτα συλλογικά όργανα
Σε σχέση με την Πολιτική Επιτροπή, που αποτελείται σήμερα από 550 μέλη, εκ των οποίων τα 200 εκλέγονται από το Συνέδριο και τα 350 συμμετέχουν λόγω της ιδιότητας ή το αξιώματός τους, τα ερωτήματα που τίθενται αφορούν: Εάν ο αριθμός πρέπει να μείνει ίδιος ή να γίνει μικρότερος; Εάν πρέπει να αποτελείται:
α) από ex officio μέλη,
β) από εκλεγμένα μέλη ή
γ) από ισάριθμα ex officio και εκλεγμένα μέλη;
Επίσης εάν συμφωνούν ή όχι να δοθεί στις οργανώσεις βάσης η δυνατότητα να συντάσσουν ψηφίσματα ώστε να συζητούνται στην Π.Ε. Και τέλος εάν είναι θετική ή αρνητική η άποψή τους για τη χρήση διαδικτυακών δημοψηφισμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να καταγράφεται η άποψη των μελών.
Μέλη και φίλοι
Σε εσωκομματική διαβούλευση τίθενται επίσης ερωτήματα για το εάν πρέπει ή όχι να υπάρξει διαχωρισμός των εγγεγραμμένων στις οργανώσεις της ΝΔ σε μέλη και φίλους με διαφορετικές υποχρεώσεις και δικαιώματα. Ζητείται η άποψη των μελών και για την ποσόστωση 30% που ισχύει σήμερα για την εγγύηση της συμμετοχής γυναικών στα συλλογικά όργανα της Ν.Δ. Καλούνται συγκεκριμένα να απαντήσουν τα μέλη της Ν.Δ. εάν:
α) θέλουν να καταργηθούν οι ποσοστώσεις,
β) συμφωνούν με το 30% ή εάν
γ) συμφωνούν με την ποσόστωση, αλλά θεωρούν ότι πρέπει να είναι ίση του ποσοστού των γυναικών στο σύνολο των μελών της Ν.Δ.
Σε σχέση με τα ζητήματα εκλογών απευθύνεται ερώτημα εάν η Ν.Δ. πρέπει ή όχι να έχει επίσημες κομματικές υποψηφιότητες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Επίσης εάν πρέπει να θεσπιστούν διαδικασίες για να έχουν οι τοπικές κοινωνίες λόγο στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και εάν είναι θετική ή όχι η γνώμη των μελών της Ν.Δ. για τη θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιότητας κομματικού στελέχους και θέσης ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό, άποψη που έχει υποστηρίξει κατά την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη χθεσινή του δήλωση μάλιστα επεσήμανε ότι «με τον διαχωρισμό κράτους - κόμματος, με την κατάργηση πελατειακών δεσμών μεταξύ πολιτών και κομμάτων, με διαφάνεια, με αξιοκρατία η Ν.Δ. θα μπορέσει να εκφράσει το αύριο των πολλών, ξεβολεύοντας το χθες των λίγων και προνομιούχων».
Αξιολόγηση
Επισημαίνοντας πως «είναι αρχή μας ότι δεν νοείται εξουσία ή αξίωμα χωρίς αξιολόγηση και λογοδοσία», η νέα ηγεσία της Ν.Δ. απευθύνει στην κομματική βάση σειρά ερωτημάτων όπως: Πρέπει ή όχι να αξιολογούνται όλα τα κομματικά στελέχη με θέσεις ευθύνης; Η αξιολόγηση πρέπει να αφορά:
α) τα εκλεγμένα και διορισμένα στελέχη,
β) τα θεσμικά όργανα της ΝΔ ή
γ) και τα δύο;
Επίσης εάν η αξιολόγηση στη Ν.Δ. πρέπει να διεξάγεται κάθε ένα χρόνο, κάθε έξι μήνες ή στη λήξη κάθε θητείας και ποιο μοντέλο αξιολόγησης πιστεύουν ότι πρέπει να υιοθετήσει η ΝΔ:
α) με επιτροπή αξιολόγησης,
β) από όλα τα μέλη,
γ) από την ηγεσία ή
δ) αμφίδρομα;
Χρηματοδότηση
Στον άξονα που αφορά στη χρηματοδότηση του κόμματος, αφού επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους νόμους της χώρας, τα πολιτικά κόμματα χρηματοδοτούνται υποχρεωτικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και προαιρετικά από χορηγίες μελών και ιδιωτών, τα μέλη της Ν.Δ. καλούνται να απαντήσουν και για το ύψος της ετήσιας συνδρομής των μελών προς το ταμείο της Ν.Δ.:
α) να είναι λιγότερα από 10 ευρώ,
β) 10 έως 20 ευρώ,
γ) περισσότερα από 20 ευρώ ή
δ) τα μέλη δεν πρέπει να καταβάλουν καθόλου συνδρομή;
Επίσης εάν συμφωνούν ή όχι η ιδιωτική χρηματοδότηση της Ν.Δ. να είναι απόλυτα διαφανής και επώνυμη.
Η δημόσια διαβούλευση για το νέο καταστατικό θα ολοκληρωθεί στις 11 Απριλίου και από αυτή θα προκύψει το προσχέδιο του νέου καταστατικού που θα εγκριθεί στο Τακτικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί 22 - 24 Απριλίου.