Το φράγμα στον Έβρο θα ολοκληρωθεί και μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα υπάρχει ανάδοχος, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με τα προσκόμματα που βάζει η Τουρκία.
Εντύπωση προκαλεί την ίδια στιγμή δήλωση του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν στον ΣΚΑΪ ότι το φράγμα του Έβρου αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα και όχι συνοριακή διαφορά.
«Είμαστε σε στενή επαφή με τους Έλληνες συναδέλφους μας αφότου προέκυψε η υπόθεση. Από την αρχή, συμφωνήσαμε ότι δεν πρόκειται για μια συνοριακή διαφωνία, αλλά για ένα τεχνικό ζήτημα το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό για γείτονες που έχουν κοινά χερσαία σύνορα. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα, ας μην το μετατρέψουμε σε ένα ζήτημα», τόνισε ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.
Δήλωση που επιχειρεί μάλλον να ρίξει τους τόνους, καθώς προ ημερών το υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν ακριβείς συμπεφωνημένες συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών στη συγκεκριμένη περιοχή των συνόρων, ότι τα έργα της ελληνικής πλευράς δεν έπρεπε να ξεκινήσουν χωρίς να γίνει ο τεχνικός συντονισμός μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, καταλήγοντας ότι «η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα».
Από την πλευρά του ο Στ. Πέτσας ανέφερε ότι η βούληση της Ελλάδας να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του φράχτη είναι δεδομένη, ενώ χαρακτήρισε λεκτικές υπερβολές τα περί κατάληψης ελληνικού εδάφους. «Δεν πρέπει να αναπαράγουμε την τουρκική προπαγάνδα και να προσπαθούμε συνεχώς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, οι φωτογραφίες δείχνουν Τούρκους στρατιώτες σε τουρκικό έδαφος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας νωρίτερα στον Alpha ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με αφορμή την αναφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εάν αποχώρησε ο ελληνικός στρατός από το σημείο στον Έβρο και ακολούθησε η είσοδος στην περιοχή τουρκικών δυνάμεων, έκανε λόγο για εγκλωβισμό του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων στην «ακροδεξιά ρητορική Βελόπουλου στην μάχη επιγόνων της Χρυσής Αυγής».
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και πάλι σε fake news για δήθεν κατάληψη ελληνικού εδάφους και τόνισε ότι και μόνο η αναφορά έστω και υπό μορφή ερωτήματος για το εάν ο ελληνικός στρατός αποχώρησε από ελληνικό έδαφος είναι προσβλητική για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι τα σύνορα στον Έβρο είναι απολύτως καθορισμένα με την Συνθήκη της Λωζάνης και το Πρωτόκολλο του 1926 και το μόνο που γίνεται είναι η αλλαγή των σημείων μέτρησης λόγω της αλλαγής ροής του Έβρου.
Διαβάστε ακόμα:
- Ο φράχτης και η έγερση θέματος χερσαίων συνόρων από την Τουρκία