Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Εμφανής είναι η πρόθεσή του κυβερνώντος κόμματος να οδηγήσει τη διαδικασία της ψήφου των ομογενών στον ευτελισμό και να αποτρέψει την επί της ουσίας συμμετοχής τους στις εκλογές, αφού αναζητεί μεθόδους που απέχουν από το διαχρονικό αίτημα των Ελλήνων της διασποράς και των προτάσεων της αντιπολίτευσης.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, από την πρώτη συνεδρίαση της αρμοδίας επιτροπής που συνεστήθη προκειμένου να βρεθεί η λύση που θα επιτρέψει στους ομογενείς να αποφασίζουν για την κυβέρνηση της χώρας τους, έγιναν εμφανείς οι κυβερνητικές προθέσεις και οι προσπάθειες να μη βρεθεί λύση.
Συγκεκριμένα σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε να προτείνει λύση σύμφωνα με την οποία η ψήφος των ομογενών δεν θα προσμετράται στο σύνολο των ποσοστών της ελληνικής επικράτειας, αλλά να επηρεάζει μόνο τους συσχετισμούς στην εκλογή των βουλευτών του ψηφοδελτίου της Επικρατείας.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιδιώκει και σε αυτή την περίπτωση μια επικοινωνιακή διαχείριση και να εμφανιστεί... θετική στην πρόταση της ΝΔ να δοθεί ψήφος στους απανταχού Ελληνες, όμως γνωρίζοντας πως δεν αποτελούν, στην πλειοψηφία τους, ψηφοφόρους της επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα, προκαλώντας όμως αντιδράσεις.
Και αυτό διότι η πρωτότυπη αυτή μέθοδος αγγίζει τα όρια του “εμπαιγμού” των εκατομμυρίων ομογενών αφού στόχος της είναι η ψήφος να μην προστίθεται στο συνολικό πανελλαδικό ποσοστό των κομμάτων, αλλά να επηρεάζει ποσοστιαία μία “άτυπη ενιαία περιφέρεια ομογενών”.
Είναι ενδεικτικό ότι με την κυβερνητική πρόταση ακόμη και αν ψηφίσουν για παράδειγμα 500.000 ομογενείς, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην εκλογή ενός βουλευτή και μόνο, τη στιγμή που με το υπάρχον σύστημα με τις μισές ψήφους μπορεί να εισέλθει ένα κόμμα στη Βουλή και να επηρεάζει συνολικά τις πολιτικές εξελίξεις.
Με την επιλογή αυτή, στην οποία δείχνει να προσανατολίζεται το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να επιτύχει δύο στόχους: Από την μία σε επικοινωνιακό επίπεδο να μπορεί να ισχυριστεί ότι ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού και από την άλλη να μην “αναμετρηθεί” με τη ψήφο τους.
Με άλλα λόγια ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να φέρει στα... μέτρα του ένα μείζονος σημασίας θέμα, “εργαλειοποιώντας” την όλη διαδικασία επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι όλες οι ενέργειές του, όπως και αυτή της συνταγματικής αναθεώρησης, αποτελούν απλά επικοινωνιακά χαρτιά που αξιοποιούνται κατά περίπτωση.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ψήφος των ομογενών μετράει στο υπό διαμόρφωση εθνικό ποσοστό και όχι σε εκείνο μίας περιφέρειας.
Την ίδια ώρα η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζεται πάνω σε μία εντελώς διαφορετική λογική.
Αφορά όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι θα μπορούν να προσέρχονται σε πρεσβείες και προξενεία και να ψηφίζουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας χωρίς σταυρό. Οι ψήφοι θα προσμετρώνται στο ποσοστό ολόκληρης της επικράτειας και θα είναι υπόθεση των κομμάτων αν θέλουν να εντάξουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρόσωπα από την ομογένεια.
Οι εκλογικοί κατάλογοι θα καταρτίζονται όπως για τους ετεροδημότες και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΝΔ, μέσα σε τρεις μήνες μπορούν να είναι έτοιμοι.
Το θέμα της ψήφου των ομογενών λοιπόν, βάση της “γαλάζιας” πρότασης, αποτελεί μόνο ζήτημα “χωροταξικό” και όχι ουσίας. Δεν απαιτούνται νέοι κατάλογοι, ούτε διπλοεγγραφές. Αφορά όλους όσοι σε θεωρητικό επίπεδο θα μπορούσαν να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν στην Ελλάδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ενδιαφέρον η δεύτερη συνεδρίαση της αρμόδιας για το θέμα επιτροπής, η οποία αναμένεται να συγκληθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.