Ρελάνς από ΝΔ: Φέρνουν δική τους πρόταση και καταψηφίζουν το σχέδιο νόμου του ΣΥΡΙΖΑ

Ρελάνς από ΝΔ: Φέρνουν δική τους πρόταση και καταψηφίζουν το σχέδιο νόμου του ΣΥΡΙΖΑ

Την απόφαση να καταψηφίσουν το υπάρχον σχέδιο νόμου για τη διόρθωση φύλου και να καταθέσουν δικό τους ανακοίνωσε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με τον ίδιο η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει δυνατότητα διόρθωσης φύλου μόνο μια φορά, όριο ηλικίας τα 18 χρόνια και την ύπαρξη δύο σταδίων στα δικαστήρια μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης.  

«Εσείς νομοθετήσατε εσφαλμένα γι' αυτό οφείλουμε να καταψηφίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Παναγιωτόπουλος, εξηγώντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα μπορούσε επιφέρει μοιραία βλάβη στον κοινωνικό ιστό χώρας. Κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι σε κάποιους ανθρώπους που νιώθουν απροστάτευτοι χωρίς όμως να τους παρέχεται ουσιαστική προστασία ούτε φυσικά προστασία δικαίου απέναντι σε δόλιες καταστάσεις. «Σε μια χώρα που καταλύονται τα ιερά δεσμά γάμου με εικονικά διαζύγια για θέματα φορολογικά δεν είναι δύσκολο να προκύψουν διορθώσεις φύλου καταχρηστικά», εξήγησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατία αποκαλύπτοντας ότι ου τηλεφώνησε φίλους του να τον ρωτήσει αν μέσω της «διόρθωσης φύλου» μπορεί να αποφύγει την υποβολή διατροφής στη σύζυγο του!

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι σε 36 από 41 χώρες ζητείται ιατρική γνωμάτευση από τον δικαστή και ο ΣΥΡΙΖΑ  «αφαιρώντας αυτό προαπαιτούμενο μετατρέπει τον δικαστή σε διεκπεραιωτικό διοικητικό όργανο».

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία σημειώνει πως αναγνωρίζει την ανάγκη καθιέρωσης διαδικασίας για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου από εκείνους που το επιθυμούν και πως υπάρχει «ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου και προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων», χωρίς ωστόσο αυτό να γίνεται με επιπόλαιο και πρόχειρο τρόπο.
 
Τονίζει πως απαιτείται δημόσιος διάλογος, προκειμένου να υιοθετηθεί το πλέον αποτελεσματικό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση των ατομικών δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων και δεν θα γεννά νέα προβλήματα, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για ένα νομοσχέδιο «προχειρότητας και καιροσκοπισμού» που «αντί να ρυθμίζει τα ζητήματα, δημιουργεί νέα ζητήματα. Στοχεύει μόνο στον αποπροσανατολισμό της ελληνικής κοινωνίας από τα πραγματικά της προβλήματα, χωρίς διάθεση προστασίας των δικαιωμάτων των διεμφυλικών».
 
«Απόδειξη της προχειρότητας είναι ότι δεν προηγήθηκε κανένας απολύτως διάλογος με τους εμπλεκόμενους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
 
Και συνεχίζει: «Η πρόταση του κ. Κοντονή θέτει ανοιχτά ζητήματα “δεδηλωμένης” της κυβερνητικής πλειοψηφίας και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ατόμων αυτών. Αντιθέτως τους εκθέτει σε έναν ανεπίτρεπτο κοινωνικό στιγματισμό για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους». 
 
Στον αντίποδα, σημειώνεται πως «η Νέα Δημοκρατία έχει ολοκληρωμένη πρόταση που είναι συμβατή με την επιστημονική  εμπειρία και τη διεθνή πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του πράγματος, να αποσύρει το νομοσχέδιο και να δεχθεί εξ΄ ολοκλήρου την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κινείται στους εξής άξονες: 

- Σέβεται την επιλογή του προσώπου 

- Εγγυάται συνθήκες εχεμύθειας 

- Συμβαδίζει με τη διεθνή πραγματικότητα

- Διασφαλίζει τον ενσυνείδητο χαρακτήρα της βούλησης του ενδιαφερομένου και τη σταθερή πρόθεσή του 

- Λαμβάνει υπόψη τυχόν επιπτώσεις σε τρίτα πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με τον αιτούντα 

- Μεριμνά για τις απαιτούμενες κρατικές παρεμβάσεις και ενημερώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει:

- Την δυνατότητα αλλαγής ταυτότητας φύλου μόνο μια φορά και μόνο από ενήλικα και μη έγγαμα άτομα και κατόπιν βεβαίωσης του υπεύθυνου του Ειδικού Ιατρείου του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, από την οποία να προκύπτει ότι η δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση είναι ενσυνείδητη.

- Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται μετά από δύο αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους τέσσερις μήνες.

- Τη δημιουργία ειδικών δομών, στελεχωμένων με εξειδικευμένο προσωπικό, για την υποστήριξη των ενδιαφερομένων.

 

Αλέξανδρος Διαμάντης 


Φωτογραφία: SOOC