Στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο Σαββατοκύριακο θα κριθούν και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, κατά πόσο δηλαδή θα χρειασθεί να ληφθούν καινούργια μέτρα ή θα αυστηροποιηθούν τα υφιστάμενα.
Σε νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα στοχεύουν να μειώσουν τις καταχρήσεις και στην αλόγιστη χρήση SMS στο 13033 αλλά όχι να περιορίσουν περαιτέρω τους συνεπείς πολίτες, αναφέρθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr, o κ.Μητσοτάκης έχει ζητήσει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες από την επιτροπή των επιστημόνων που ελέγχει την πορεία της πανδημίας να του παραδώσει στοιχεία αλλά και σενάρια εξάπλωσης του κορονοιού με άξονες συγκεκριμένες ημερομηνίες. Πότε δηλαδή προβλέπουν την κορύφωση του φαινομένου και πότε υπολογίζουν ότι η καμπύλη θα φθίνει.
Έχοντας στα χέρια του αυτά τα στοιχεία ο πρωθυπουργός θα προγραμματίσει και τις επόμενες κινήσεις στο επίπεδο των περιοριστικών μέτρων οι οποίες και επηρεάζουν άμεσα την οικονομία, αλλά και την “αντεπίθεση” που θέλει να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να περιορίσει την ζημιά.
Η τηλεδιάσκεψη επομένως του Σαββατοκύριακου θεωρείται εξαιρετικά σημαντική. Στο καλό σενάριο θα μπορούσαν να μπουν οι βάσεις για την προσπάθεια “αντεπίθεσης” της κυβέρνησης η οποία θα αρχίσει μεσούσης, της τουριστικής περιόδου. Στο κακό σενάριο, θα έρθουν αυστηρότερα μέτρα και ακόμη μεγαλύτεροι περιορισμοί.
Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να βαδίζει στην οδό της αυστηροποίησης και όχι του εφησυχασμού, κάτι που μέχρι σήμερα έχει “βγει σε καλό” για τη χώρα με βάση και την εικόνα που επικρατεί σε άλλα ευρωπαικά κράτη.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή στο μυαλό του κ.Μητσοτάκη βρίσκεται όχι μόνο η συνεχιζόμενη μάχη εναντίον της πανδημίας, η οποία αναμφίβολα κυριαρχεί αλλά και η “επόμενη μέρα” της χώρας, μόλις ο κορονοιός μπει σε ύφεση. Μία επόμενη φάση για την οποία ήδη επεξεργάζεται σχέδια.
Στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου έχουν ήδη μπει όλοι οι τρόποι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας , αφού το “χτύπημα” από την πανδημία είναι μεγάλο, κάτι που συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Βασική παράμετρος του σχεδίου Μητσοτάκη είναι η ουσιαστική παρουσία της Ελλάδας σε όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας έδωσε το παρών μέσα από την επιστολή που απηύθυναν εννέα εκ των ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας πρωθυπουργός στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel για την αναγκαιότητα έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου.
“Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να προκρίνει ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και εκφράζει αυτή τη θέση σε όλα τα fora που συμμετέχει (Eurogroup, Συμβούλιο Κορυφής κ.λπ.). Η Ελλάδα σε αυτή την κρίση δεν είναι το προβληματικό παιδί, αλλά μια χώρα που κάθεται ισότιμα στο τραπέζι, έχει αυξημένο κύρος και ισχυρή φωνή” ξεκαθαρίζει συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη.
Η Ελλάδα στηρίζει επίσης την επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υποστηρίζει μια ταυτόχρονη δημοσιονομική επέκταση, μέσω κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης.