Διαφορά φάσης μεταξύ τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ που αντιμάχεται μετωπικά την παρουσία αστυνομίας στα πανεπιστήμια και του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ δήλωσε, «προφανώς ο ευαίσθητος χώρος της ανώτατης παιδείας, κατ΄ εξοχήν χώρος δημοκρατίας, ιδεών και μόρφωσης, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι χώρος βανδαλισμών, βίαιων πράξεων και παραβατικότητας», και «πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε».
Πως θα τα αντιμετωπίσουμε; Δεν απάντησε, απέφυγε δια της πλαγίας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «αναφέρθηκε στην αντίθεση της Συνόδου των πρυτάνεων και των Συγκλήτων και εστίασε στις συγκεκριμένες και αναλυτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την πλευρά της πανεπιστημιακής κοινότητας». Μάλιστα! (τα ελληνικά μας λένε ότι η λέξη «αναφέρθηκε» δεν είναι εξ ολοκλήρου υποστήριξη. Είναι απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο).
Αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά λύση δεν δίνει γιατί δεν υπάρχει άλλη. Αν υπήρχε θα την είχε αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του. Απέτυχε όπως και όλες οι προηγούμενες. Αν υπήρχε θα την πρότεινε στους πρυτάνεις. Δεν μπαίνουμε στη βάσανο να αναρωτηθούμε αν ήθελε.
Τη «λύση» την έχει δώσει ο Φίλης: «θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστεί στην πράξη. Θα καταργηθεί όταν φύγει η Δεξιά».
Τα όνειρα τσάμπα είναι. Κάποτε θα φύγει η Δεξιά. Κύκλος είναι και γυρίζει, αν και βασίμως φαίνεται ότι θα αργήσει. Όμως εφόσον οι ρυθμίσεις εφαρμοστούν, θα έχουν δώσει έμπρακτο αποτέλεσμα και ουδείς θα διανοηθεί στο μέλλον να επαναφέρει τη βαλκανική μπαχαλοκρατία στα πανεπιστήμια με τις αυτόνομες ζώνες ανεξέλεγκτης παραβατικότητας, τις οποίες θέλει να διατηρήσει ο πρώην υπουργός Παιδείας!
Χθες στους πρυτάνεις ο Φίλης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τα πανεπιστήμια «σε μέρος της κοινωνικής και πολιτικής έντασης», ενώ ισχυρίστηκε επίσης και ότι θέλει να δημιουργήσει «ένοπλα σώματα στα πανεπιστήμια». Νωρίτερα η Αυγή είχε πρωτοσέλιδο «Βάζουν και όπλα στα πανεπιστήμια».
Δεν τα λέει αυτά επειδή ο συγκεκριμένος αρέσκεται στα μπάχαλα. Από ιδεολογική τεμπελιά τα λέει. Όταν έχεις επαναπαυθεί στα στερεότυπα και έχεις πείσει εαυτόν ότι την Ελλάδα τη διοικεί ένα κυβερνητικό υβρίδιο μεταξύ του Σαλβίνι της Λέγκας και του Ούγγρου Ορμπαν, κάθε πράξη να αντιμετωπισθούν τα κακώς κείμενα, σου φαντάζει ακροδεξιά απόκλιση.
Το ίδιο φάνηκε και στον Αντώνη Τζανακόπουλο, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και αυτός, που ποστάρισε φωτογραφίες της απαστράπτουσας Οξφόρδης, με το σχόλιο ότι στην Οξφόρδη δεν υπάρχει Αστυνομία.
Ενημερωτικά: Πρόκειται για το στέλεχος και καθηγητή Οξφόρδης, που φώναζε με…ωριμότητα, μαζί με άλλους αλληλέγγυους «Είναι και οι Έλληνες φονιάδες των λαών». Πότε αυτό; Μα στις ημέρες που η Ελλάδα απέκρουσε την σχεδιασμένη από τον Ερντογάν επίθεση στον Έβρο. Και εμείς «οι φονιάδες των λαών» δεν επιτρέψαμε να μπουν καμιά διακοσαριά χιλιάδες ανέστιοι και πεινασμένοι μετανάστες σε τρεις ημέρες και να διαλυθεί η χώρα. Γιατί αυτό θα γινόταν…
Σε παρατήρηση του καθηγητή Στάθη Καλύβα «Ασυγχώρητο να απολαμβάνεις τα προνόμια της Οξφόρδης και να δίνεις αγώνα για το μπάχαλο», απάντησε: «Στηρίξτε τη σωστή χρηματοδότηση της έρευνας και της στελέχωσής τους και όχι πανεπιστημιακές αστυνομίες».
Οπότε αν υπήρχε πρόσθετη χρηματοδότηση στην έρευνα, οι καθηγητές δεν θα δέχονταν επιθέσεις από κουκουλοφόρους, ούτε θα χτίζονταν στα γραφεία τους, ούτε θα τους χτυπούσαν γιατί έκαναν παρατήρηση επειδή γράφουν συνθήματα σε φρεσκοβαμμένους τοίχους, ούτε θα διέλυαν παραδόσεις, ομιλίες, συνελεύσεις, ούτε έσπαγαν γραφεία και μηχανολογικό εξοπλισμό, ούτε θα επιδίδονταν σε εμπρησμούς, ούτε θα κρεμούσαν ταμπέλες στιγματισμού στους λαιμούς καθηγητών, ούτε θα πωλούνταν ναρκωτικά… ούτε… ούτε…
Πουθενά στον κόσμο η ελληνική πρωτοτυπία του νόμου περί ασύλου ( που ήταν ένα εκλογικό δώρο του Αντρέα στην ΠΑΣΠ), δεν έγινε φετίχ που μεταλλάχτηκε σε προστατευτικό κέλυφος ανομίας.
Εχει γίνει μια παρανόηση. Τα κτήρια των πανεπιστημίων δεν ανήκουν ούτε στους καθηγητές ούτε στους φοιτητές. Ανήκουν στο κράτος, λειτουργούν υπό την εποπτεία του, και τα παράσχει υπό προϋποθέσεις και όρους που ορίζονται από το σύνταγμα, για να θεραπεύονται οι ιδέες, οι επιστήμες και η έρευνα.
Σε μια νορμάλ χώρα θα είχε νόημα αυτό που ζητά μέρος των καθηγητών, να υπόκεινται οι αστυνομικοί φρουροί των πανεπιστημίων στις πανεπιστημιακές αρχές. Στην Ελλάδα είναι ατελέσφορη αφέλεια για τον απλούστατο λόγο, ότι υπάρχει το παρελθόν. Από ελευθεριακή και αντιαστυνομική ιδεοληψία, είτε από φόβο για να μην υποστούν το μένος των κάθε είδους καταστροφέων, πριν καταργηθεί το άσυλο, δεν έμπαινε η αστυνομία.
Ουδέποτε προφύλαξαν τους χώρους, την τεχνολογική υποδομή, και την ίδια τους την σωματική ακεραιότητα, που τα άφηναν άθυρμα στις ορέξεις των - και – εξωπανεπιστημιακών επιδρομέων.