Τα κομμάτια στο παζλ της στρατηγικής του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία και κυρίως αν σε αυτά περιλαμβάνεται και η χρήση των πυρηνικών, τοποθετεί μέσα από το δεύτερο μέρος της γεωστρατηγικής ανάλυσής του στο Liberal.gr, ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής.
Κατά την εκτίμηση του Α. Στεφανή: «Αυτή τη στιγμή η φιλοσοφία στο μυαλό του Πούτιν είναι νίκη ή κλιμάκωση. Διότι, δύσκολα μπορεί να παραδεχθεί ότι θα πάει σε συμφωνία η οποία θα επαναφέρει το καθεστώς, το οποίο ίσχυε, πριν από τη νύχτα της 23ης προς την 24η Φεβρουαρίου».
Υπερθεματίζοντας προς αυτή την κατεύθυνση ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συμπληρώνει: «Αυτομάτως έτσι θα παραδεχθεί ότι έχασε και συνεπακόλουθα δεν θα μπορέσει να δικαιολογήσει στο εσωτερικό της χώρας του τους χιλιάδες νεκρούς που έχει. Δηλαδή όλοι αυτοί οι άνθρωποι που σχεδόν κάθε ρωσική οικογένεια έχει έναν νεκρό πεθάναν χωρίς λόγο;».
Υπαρκτή η πυρηνική απειλή
Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ακριτικών περιοχών, χαρακτηρίζει μικρή αλλά υπαρκτή την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών: «Έχει τα πυρηνικά. Έχει τους κωδικούς. Είναι δικιά του η ευθύνη και η δυνατότητα λήψης απόφασης. Δυνητικά μέσα στο μυαλό του το σκέφτεται και αυτό. Η Ρωσία αυτή τη στιγμή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη στροφή που πήραν οι επιχειρήσεις με την επιτυχημένη αντεπίθεση των Ουκρανών, βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση».
Προσθέτει δε: «Η χρήση πυρηνικών καταλαβαίνουμε ότι είναι μια ενέργεια όπου δεν μπορεί να υπάρξει νικητής. Ακόμη και αν ρίξει τα τακτικά πυρηνικά, οι επιπτώσεις οι οποίες θα δημιουργηθούν στο έδαφος θα είναι τεράστιες. Καταρχάς θα έχει σαν συνέπεια τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και βεβαίως μετά οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να μπουν στην περιοχή η οποία θα έχει μολυνθεί. Και για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούν να εισέλθουν».
Επιπλέον, η ανάλυση του Α. Στεφανή κατατείνει στην προσέγγιση ότι η έξοδος των πυρηνικών από το ρωσικό οπλοστάσιο θα σηματοδοτήσει ήττα για τη Μόσχα και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως εξηγεί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, θα σημάνει τη λήξη του «proxy war», διαφοροποιώντας το είδος και τα δεδομένα της συμμετοχής της δυτικής στρατιωτικής μηχανής στο θέατρο των επιχειρήσεων στην Ουκρανία:
«Αν χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά χάνει στο εξής σημείο: Μέχρι τώρα είχε πετύχει η Δύση και οι ΗΠΑ να μην είναι στο έδαφος της Ουκρανίας και να μην πολεμάνε εναντίον του αλλά να πολεμάνε μόνο δια αντιπροσώπων, να στέλνουν μόνο τα όπλα τους και τα πυρομαχικά τους. Με τη χρήση πυρηνικών θα εξαναγκαστεί να πάει στο ουκρανικό έδαφος. Και αυτό είναι κάτι που ο Πούτιν δεν το θέλει».
Στρώνει το έδαφος
Περαιτέρω, αυτή η απόφαση, θα βαρύνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με τη δραστική μεταβολή του ιστορικού status quo: «Από το 1945 και μετά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πυρηνικά. Υπήρχε μια αόρατη κλωστή που, συγκρατούσε τους ηγέτες των χωρών που τα έχουν στο οπλοστάσιό τους, να μην προβούν στη χρήση τους. Αν στην τρέχουσα, ιστορική συγκυρία, αυτή η δύναμη πάψει να επιδρά στον Πούτιν, ανοίγει ένας δρόμος ο οποίος είναι πάρα πολύ δύσκολος. Και στρώνει βεβαίως το έδαφος σε κάθε χώρα η οποία έχει πυρηνικά, να μπει σε αυτόν τον κύκλο, λαμβάνοντας νομιμοποίηση με μια φράση: «Γιατί να μην το χρησιμοποιήσω και εγώ;». Μιλάμε για χώρες όπως η Βόρειος Κορέα, η Κίνα, το Ιράκ, το Ιράν».
Ο τακτικισμός Πούτιν και η επιστράτευση
Σύμφωνα με τον επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ, ευρισκόμενος σε δυσχερή θέση, ο Ρώσος πρόεδρος πραγματοποίησε έναν τακτικισμό: Προκήρυξε δημοψήφισμα, το οποίο ισχυρίστηκε ότι προέρχεται από το εσωτερικό των τεσσάρων επαρχιών, εκτιμώντας ότι το θετικό τους αποτέλεσμα μετατρέπει την «ειδική επιχείρηση» σε «αμυντικό αγώνα».
Αποκωδικοποιώντας τον τακτικισμό Πούτιν, ο κ. Στεφανής εξηγεί: «Για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ρωσία αμύνεται του πάτριου εδάφους της. Αμυνόμενος του πάτριου εδάφους αναγκάζεται να κάνει μερική επιστράτευση».
Σύμφωνα όμως με τον πρώην υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, η επιστράτευσή του έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Είπε ότι θα επαναφέρει στις Ένοπλες Δυνάμεις ανθρώπους που έχουν ήδη υπηρετήσει. «Το λέει αυτό», εξηγεί ο κ. Στεφανής, «επειδή καταλαβαίνει ότι αν πάρει στρατιώτες που δεν έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους, 18 χρονών παιδιά, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να τους φέρει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα».
Κατά την ίδια ανάλυση, «ακόμη και αυτοί που θα πάρει τώρα, θα επιστρατεύσει 300.000, με δεδομένη την αχανή έκταση της Ρωσίας, θα βρεθούν σε έδαφος το οποίο δεν ξέρουν, θα εισέλθουν σε μονάδα η οποία μετρά απώλειες, το ηθικό της είναι χαμηλό, δεν έχουν λόγο να πολεμήσουν και όλοι είναι δυσαρεστημένοι από τον πόλεμο».
Με αυτές τις παραμέτρους, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι «η αύξηση των νέων θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν ετοιμοπόλεμοι.
«Αυτά δεν γίνονται, δύσκολα θα δει επιχειρησιακό αποτέλεσμα», επισημαίνει ο πρώην υφυπουργός.
Η Ρωσία δεν είναι ανίκητη
Ο κ. Στεφανής εκτιμά ότι η Ρωσία βρίσκεται σε δυσχερή θέση μετά την επιτυχή αντεπίθεση της Ουκρανίας τις προηγούμενες εβδομάδες. «Πρώτον, απελευθέρωσε τα εδάφη της, πολύ σημαντικό αυτό για το εσωτερικό της. Δεύτερον, έδειξε ότι η Ρωσία δεν είναι ανίκητη και πλέον όλα τα κράτη παγκόσμια μπορεί να σκέφτονται: λες να μπορεί να νικήσει η Ουκρανία; Μεγαλώνει έτσι ο αριθμός των κρατών που θα βοηθήσουν, μειώνεται ο αριθμός των κρατών που θα υποστηρίξουν τη Ρωσία, γιατί κανείς δεν θέλει να πάει στο τέλος με τον ηττημένο».
Ο κατάλογος των παραγόμενων αποτελεσμάτων σε βάρος της ρωσικής στρατηγικής, περιλαμβάνει κατά τον Αλκιβιάδη Στεφανή και πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις: «Έχουν αρχίσει και γεννιούνται ιδέες για το καθεστώς του 2014 σε σχέση με την Κριμαία. Μήπως απελευθερώνοντας αυτά τα εδάφη μπορούμε να προχωρήσουμε και στην απελευθέρωση της Κριμαίας;».