Πυρά Χ. Θεοχάρη κατά της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις

Πυρά Χ. Θεοχάρη κατά της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης, Χάρης Θεοχάρης. 

Ο κ. Θεοχάρης αφού πρώτα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «το ψέμα είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής της ως τώρα» και ότι εξαπάτησε τους ψηφοφόρους καθώς «συνήθως ψηφίζετε και προωθείτε τη νομοθεσία σε θέματα που ως αντιπολίτευση καταψηφίζατε», τόνισε ότι αλλάζοντας τους όρους των ιδιωτικοποιήσεων εκ των υστέρων δεν θα έρθει ποτέ η ανάπτυξη και δεν θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις.

«Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές.

Παρακολουθούμε τον Υπουργό, λαλίστατο κατά τ άλλα, ξέρει τα πάντα, δεν ξέρει τις δηλώσεις του συγκυβερνήτη του, του κ. Καμμένου. Ο κ Παππάς δεν έχει το σθένος να πει «δε συμφωνώ μ' αυτές τις δηλώσεις». Πείτε το κ. Παππά, δυο λέξεις είναι. Δεν είναι δύσκολες. Κάτι άλλο όμως σας αναγκάζει να μην μπορείτε να πείτε αυτές τις λέξεις.

Ο κ. Παππάς χθες έκλεινε τα κανάλια, σήμερα τους χαρίζει μερικούς μήνες να μην πληρώνουν τους φόρους. Η υποκρισία έχει και ένα όριο.

Σήμερα ενσωματώνουμε μια οδηγία της Ε.Ε. Αυτό είναι θετικό.

Επιτέλους μειώνουμε τον όγκο των οδηγιών που πρέπει να κυρώσουμε έστω και αν αυτό γίνεται καθυστερημένα και με προβλήματα. Από το Μάρτιο του 2015 είχατε το σχέδιο από τις αρμόδιες επιτροπές – σχεδόν 1,5 χρόνο μετά το συζητάμε.

Ως συνήθως ψηφίζετε και προωθείτε τη νομοθεσία σε θέματα που ως αντιπολίτευση καταψηφίζατε. Ας είναι. Εδώ πουλήσατε την ιδεολογία σας, πουλάτε όσους κοροϊδέψατε ότι δήθεν θα τους στηρίζατε, για την κωλοτούμπα με τη διαχειριστική εταιρεία των υδρογονανθράκων θα ασχοληθούμε;

Με αυτό τον τρόπο όμως απαξιώνετε την πολιτική, δίνετε την εντύπωση πως το ψέμα είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής.

Όχι κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι.

Το ψέμα είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής ως τώρα. Της δικής σας και των προηγουμένων. Όχι της δικής μας. Όχι της Δημοκρατικής Ευθύνης.

Εμείς δε φιλοδοξούμε να δώσουμε για 5η φορά παράταση στις προσωρινές άδειες (όπως στο αρ. 41 στα λατομεία) γιατί δεν έχουμε τα κότσια να ολοκληρώσουμε τον λατομικό χάρτη. Δεκατρία χρόνια σε διαβούλευση.

Ούτε να μεταφέρουμε τις δαπάνες μετακίνησης από τον ένα Π/Υ στον άλλο (αρ. 45).

Υπάρχει όμως και το θέμα του αρ. 61 με τη ΔΕΣΦΑ. Αλλάζει τους όρους ιδιωτικοποίησης εκ των υστέρων ο κ. Σκουρλέτης.

Ποια θα έπρεπε καταρχήν να είναι η πρώτη αγωνία κάθε υπουργού;: Πώς θα έρθει επιτέλους η ανάπτυξη, πώς θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις, πώς θα μπορέσει για παράδειγμα –όπως προτείνει η Δημοκρατική Ευθύνη- να ενώσει τον κλάδο της ενέργειας με τον κλάδο των κατασκευών. Περιμένουμε μάταια να γίνουν τέτοιοι συνδυασμοί.

Αντί για αυτό αλλάζουμε τους όρους των ιδιωτικοποιήσεων.

Τι λέει δηλαδή ο κ. Σκουρλέτης: Μην τολμήσει και έρθει επενδυτής σε αυτή τη χώρα. Άνεργοι,  ακούστε το: ο κ. Σκουρλέτης, σας προτιμάει στην ανεργία. Δεν το λέει πρώτη φορά βέβαια. Το είπε και με τις Σκουριές. Που τη μία πήρε τις άδειες και μετά τις έδωσε χωρίς ουσιαστικά να αλλάξει κάτι.

Μας το είπε εξάλλου και πριν από λίγο η κ. Ιγγλέζη. Είπε ότι η εταιρεία που αδειοδοτήσατε δεν προστατεύει το περιβάλλον. Πως λοιπόν την αδειοδοτήσατε; Ύποπτο.

Ούτε είναι βέβαια ο κ. Σκουρλέτης ο μόνος Υπουργός που το λέει. Το είπε και ο κ. Δρίτσας με το λιμάνι και μετά τα πήρε όλα πίσω. Βέβαια ο κ. Σκουρλέτης θα τη γλιτώσει γιατί δεν έχει ταξίδι στο Αζερμπαϊτζάν ο Π/Θ, αλλιώς θα τρέχαμε με τροπολογίες σήμερα για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα  ο Υπουργός. Δε το σχεδίασε καλά ο κ. Δρίτσας και έτσι αναγκάστηκε να τα πάρει πίσω.

Ρωτάμε: Γιατί δίνει δικαιολογία στους  Αζέρους να φύγουν;

Είπε στην επιτροπή ο Υπουργός πως έχουν πρόβλημα με την ισοτιμία και την οικονομία τους. Και εμείς τους σερβίρουμε την δικαιολογία να φύγουν; Και να τη γλυτώσουν χωρίς να βάλουν ούτε ένα ευρώ; Αυτή είναι η δουλειά του Έλληνα Υπουργού, να σώζει τους Αζέρους;

Γιατί παραπλανάτε τον κόσμο για την τιμή του αερίου; Από τα 50 ευρώ τα 3,2 ευρώ είναι η τιμή της ΔΕΣΦΑ και 2 ευρώ αύξηση να είχαμε τα 50 θα γίνονταν 52.

Αυτό είναι που καίει πραγματικά τη βιομηχανία;

Μας λέτε πως η ΡΑΕ συμφωνεί αλλά δε μπορεί να κάνει την αλλαγή για το παρελθόν, αλλά από εδώ και εμπρός. Την έκανε την αλλαγή; Άλλαξε τον κανονισμό; Μόνο όταν αλλάξει η ΡΑΕ τον κανονισμό, θα έχετε το δικαίωμα να φέρετε την τροπολογία για τις παρελθούσες χρεώσεις. Αλλιώς θα έρθουμε σε έξι μήνες , ένα χρόνο για να μας ξαναφέρετε την τροπολογία για τον επόμενο χρόνο.

Είναι πολλά τα ερωτήματα που δεν μας επιτρέπουν να στηρίξουμε την τροπολογία που ανατρέπει εκ των υστέρων μια επένδυση.

Το λάθος δε διορθώνεται με λάθος κ. Υπουργέ. Είναι λάθος κανονισμός – εγώ συμφωνώ μαζί σας στο το ότι ο κανονισμός είναι και λανθασμένος και ύποπτος, εξάλλου έγινε λίγο πριν την ιδιωτικοποίηση- όμως είναι διπλό λάθος να αλλάξετε εκ των υστέρων τους όρους μιας ήδη δρομολογημένης διαδικασίας.

Με τον λαό δεν τιμήσατε τον λόγο σας.

Υποσχεθήκατε πολλά, δεν δώσατε τίποτα. Όχι λίγα, τίποτα.

Ως πολιτικοί εξαπατήσατε. Είστε ψεύτες. Θα σας κρίνει ο λαός.

Ως προσωρινοί διαχειριστές όμως του Ελληνικού κράτους, δεν έχετε δικαίωμα να αμαυρώνετε την αξιοπιστία του Ελληνικού λαού ακυρώνοντας  την  υπογραφή του. Κι αν δεν το καταλαβαίνετε εσείς,  εμείς δε θα σας στηρίξουμε στον κατήφορό σας».