Πυρ ομαδόν δέχεται από το πρωί η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο με τα μέτρα φωτιά, τον "κόφτη" και το υπερταμείο, με το οποίο ο υπουργός Οικονομικών θα ταξιδέψει για το Eurogroup της Τρίτης στις Βρυξέλλες, περιμένοντας το κλείσμο της αξιολόγησης και ότι προκύψει για το χρέος.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ένσταση αντισυνταγματικότητας που απορρίφθηκε απο την κυβερνητική πλειοψηφία ωστόσο τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δέχονται συντονισμένα πυρά απο τους ομιλητές της αντιπολίτευσης.
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταικούρας, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, από δήθεν σκληρός διαπραγματευτής, κατάντησε πλήρως υποτακτικός. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που από δήθεν πολέμιος των Μνημονίων, χωρίς ηθικές αναστολές και ιδεολογικές συντεταγμένες, ψηφίζει τα πάντα. Ακόμη και μόνιμα Μνημόνια. Αρκεί να παραμείνει, λίγο ακόμη, στην εξουσία», τόνισε με νόημα, ενώ υπενθύμισε ότι «λαχανιασμένος και σαστισμένος, εγκαινιάζει τον αγωγό TAP, αναγνωρίζει την αξία και προωθεί την επένδυση της COSCO, αποκρατικοποιεί περιφερειακά αεροδρόμια».
Παράλληλα, κατηγόρησε ότι με τον νέο Υπερταμείο δεσμεύει την χώρα και τις επόμενες γενεές για έναν αιώνα! Ο βουλευτής της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι ο λογαριασμός των μέτρων, με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήδη αθροίζει στα 9 δισ. ευρώ. «Λογαριασμός πολύ υψηλότερος αυτού που ζητούσαν οι δανειστές πριν από 1,5 χρόνο, για την επίτευξη μάλιστα πολύ υψηλότερων στόχων. Λογαριασμός που έχει ήδη πάει πολύ πέραν της συμφωνίας του Αυγούστου, ακόμη και χωρίς τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα», κατά 1,5 δισ. Ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε μια ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς. Κατέθεσε έγγραφο το οποίο δείχνει το σημείο 2.2 της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών για το Υπερταμείο όπως ψηφίστηκε στις 14/8/15, γνωστότερο και ως μνημόνιο Τσίπρα - Καμμένου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που ψηφίστηκε τότε όριζε ότι το ταμείο θα βρίσκεται υπό την αποκλειστική διαχείριση του ελληνικού κράτους και ότι οι θεσμοί θα περιορίζονταν απλώς στην εποπτεία του ταμείου. Σήμερα, με το πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών διατηρεί μόνο δικαίωμα άρνησης σε προτεινόμενες αποκρατικοποιήσεις από το ταμείο.
Ωστόσο πλέον, όπως προκύπτει από το πολυνομοσχέδιο ο υπουργός δεν αποφασίζει πλέον ούτε το τίμημα της οιαδήποτε πώλησης, ούτε το χρόνο παραχώρησης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού δημοσίου, ούτε καν το είδος της σύμβασης παραχώρησης. Επίσης, η διοίκηση του Ταμείου ορίζεται εμμέσως από τους θεσμούς και όχι από την ελληνική κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, άλλο ψήφισε η Βουλή το καλοκαίρι, και άλλο ψηφίζει σήμερα!
Απο την πλευρά της κυβέρνησης, μετά την χθεσινή ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Δημαρά που …θρηνούσε αλλά θα ψηφίσει, σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης ισχυρίστηκε ότι θα …κλάψει, αν πουληθεί έστω μια μετοχή της ΔΕΗ.
«Εγώ θα κλάψω αν πουλήσουμε μια μετοχή της ΔΕΗ αλλά είναι καλύτερο από το να παραδώσουμε ένα σύγχρονο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Το ίδιο ισχύει και για το νερό. Δεν θέλω να πουληθούν οι μετοχές», είπε χαρακτηριστικά.