Στον προθάλαμο της οριστικής αποκατάστασης μπαίνει η αδικία την οποία βιώνουν επί δεκαετίες 800.000 Έλληνες του εξωτερικού που δεν μπορούσαν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, σε ένα από τα 102 εκλογικά κέντρα που λειτούργησαν στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε 35 χώρες. Σε έναν νόμο και με ένα άρθρο η κυβέρνηση θέτει το σύνολο του κοινοβουλευτικού συστήματος προ των ευθυνών του. Το προσκλητήριο προς τους βουλευτές των κομμάτων να αρπάξουν τη δεύτερη ευκαιρία της ιστορίας, ψηφίζοντας θετικά την άρση των περιορισμών που δεν επιτρέπουν στα μέλη της ελληνικής ομογένειας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Ο αστερίσκος
Κατά τις πληροφορίες του Liberal μένει να διευκρινιστεί κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης αλλά και τις διακομματικές συζητήσει-τον κύκλο των οποίων ανοίγει η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως - με την πρώτη επαφή να πραγματοποιείται το πρωί στις 9.00 με τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- εάν η διευκόλυνση για την ψήφο των απόδημων, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την επικείμενη κάλπη για τις Ευρωεκλογές του 2024, θα αφορά και στην ειδική κατηγορία, των «εξ αντανακλάσεως ευρωπαίων πολιτών».
Πρόκειται για κατόχους της ελληνικής υπηκοότητας που διαμένουν όμως εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίοι σύμφωνα με μια δεξαμενή σκέψης θα μπορούσαν να καταλαμβάνονται από την ίδια ρύθμιση για τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία.
Εμπόδια για συναίνεση
Τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα αφορούν σχεδόν στο 8% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους που είναι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού.
Πρόκειται για απότοκα της συμβιβαστικής λύσης που επετεύχθη στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης κατά την πρώτη απόπειρα που έγινε με τον νόμο Θεοδωρικάκου το 2019, καθώς έως και τότε οι Έλληνες του εξωτερικού δεν μπορούσαν να ψηφίσουν από τον τόπο της κατοικίας τους.
Η επίτευξη του στόχου να διορθωθεί η συγκεκριμένη στρέβλωση έπρεπε να ξεπεράσει τον συνταγματικό πήχη που απαιτούσε την εξασφάλιση μίνιμουμ συναίνεσης 200 θετικών ψήφων.
Με βάση τους τότε κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς η δύναμη των 158 βουλευτών που διέθετε η Νέα Δημοκρατία, συμπληρωνόταν από τη στήριξη των 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και των 10 της Ελληνικής Λύσης.
Η ενισχυμένη πλειοψηφία υπολειπόταν κατά 10 βουλευτές της συνταγματικής πρόβλεψης για τα 2/3, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην αντιτίθεται απλώς αλλά να καταθέτει δική του πρόταση, κατά την οποία δεν θα συνυπολογιζόταν η ψήφος των αποδήμων στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Η αξιωματική αντιπολίτευση εκείνης της κοινοβουλευτικής περιόδου αναγκάστηκε τελικώς να προσχωρήσει στην πρόταση του Κ.Κ.Ε. που είχε βάλει δυο προϋποθέσεις για να διαθέσει τη θετική ψήφο του.
Σύμφωνα με αυτές η δυνατότητα ψήφισης από τον τόπο κατοικίας θα έπρεπε να δινόταν σε όσους πληρούσαν τα κριτήρια διατήρησης ισχυρού δεσμού με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα θα έπρεπε να είχαν υποβάλλει φορολογική δήλωση στα φορολογικά έτη 2018 και 2019. Επιπλέον θα έπρεπε την τελευταία 35ετία να είχαν συνολικό διάστημα παραμονής στην Ελλάδα τουλάχιστον δυο ετών. Με την ενσωμάτωση αυτών των προϋποθέσεων ο νόμος είχε συγκεντρώσει την ευρύτατη πλειοψηφία 288 βουλευτών.
Όπισθεν ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη απόπειρα
Την άνοιξη του 2021 η τοποθέτηση της αρμόδιας τομεάρχου του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη σε ομογενειακό μέσο εκλήφθη ως σήμα για την οριστική «θεραπεία» στα εμπόδια που απέκλειαν από την εκλογική διαδικασία χιλιάδες ομογενείς. Η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε δραστική βελτίωση του νόμου που ψηφίστηκε το 2019, καταργώντας το σύνολο των περιορισμών που είχαν απομείνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικώς δεν είχε στοιχηθεί στις συναινετικές γραμμές, καταψηφίζοντας τη ρύθμιση που μέσω τροπολογίας είχε καταθέσει ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
Με την αριθμητική της τρέχουσας κοινοβουλευτικής συγκυρίας εκτιμάται ότι μπορεί η ρύθμιση που δεν απέκτησε ισχύ πριν από δύο χρόνια να συγκεντρώσει κατ’ελάχιστον την ψήφο από 202 βουλευτές.
Μια δύναμη που θα μπορούσε να φτάσει στις 279 ψήφους, εάν στην άσκηση της συνταγματικής συνεννόησης όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ, λειτουργήσουν χωρίς ιδεοληψίες, ώστε η δεξαμενή των εκλογέων του εξωτερικού να αποκτήσει μεγαλύτερο μέγεθος από τους 22855 που ενεγράφησαν στη σχετική πλατφόρμα για τις αναμετρήσεις του περασμένου Μαΐου και του Ιουνίου.