Του Τάσου Ευαγγελίου
Τρόπο για να μετατρέψει το φιάσκο με τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου για την Εκκλησία σε... ευκαιρία αναζητεί διακαώς το Μέγαρο Μαξίμου έχοντας εγκλωβιστεί μεταξύ της έντονης αντίδρασης ιεραρχών – κληρικών και της εν θερμώ απάντησης περί αποφάσεων που θα ληφθούν από την Πολιτεία με τη νομοθέτηση όσων περιελάμβανε το αρχικό κοινό ανακοινωθέν.
Οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα είναι δύο: Ή θα υλοποιήσει την... απειλή περί νομοθέτησης που θα περιλαμβάνει και τη μισθοδοσία των κληρικών θέτοντάς τους εκτός Δημοσίου ή θα προσπαθήσει να σπρώξει μέσω επιτροπών και συζητήσεων το θέμα στις καλένδες. Τουλάχιστον τις εκλογικές.
Στην πρώτη περίπτωση θα αναζητήσει πρόθυμους που, όπως όλα δείχνουν, βρίσκονται στην ίδια δεξαμενή με αυτή που θα χρησιμοποιηθεί για τη συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ίσως αυτή η υπόθεση αποτελέσει και ένα πρόκριμα σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα γίνει στη Βουλή για το Σκοπιανό και την άλλη «ιστορική» συμφωνία του Πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ.
Ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, υπήρξαν επαφές με πρόσωπα που δύναται να υποστηρίξουν στη Βουλή την πρόταση που αφορά στους 10.000 κληρικούς, αλλά και τα όσα προβλέπονται στο κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα - Ιερώνυμου. Αγκάθι ενδεχομένως να αποτελέσει το ζήτημα της αμφισβητούμενης εκκλησιαστικής περιουσίας, εν τούτοις εκτιμάται πως αυτό δύναται να παρακαμφθεί.
Σε κάθε περίπτωση στο Μαξίμου φέρονται να εκτιμούν πως αν ο Αλέξης Τσίπρας υλοποιήσει την απειλή του θα κερδίσει πόντους απευθυνόμενος σε ένα κοινό που δεν είναι αρνητικό στο ενδεχόμενο να τεθούν εκτός δημοσίου οι κληρικοί. Βέβαια αυτό το κοινό δεν βλέπει με καλό μάτι και τις προσλήψεις που έταξε η Κυβέρνηση και οι οποίες θα καλύψουν τον κενό χώρο που θα δημιουργηθεί με την απομάκρυνση των ιερέων.
Η δεξαμενή των πρόθυμων να συμβάλλουν στην παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία και να κάνει τα ρεπό του Πάνου Καμμένου επανεμφανίζεται στο προσκήνιο προκειμένου να καλύψει το κενό του κυβερνητικού εταίρου που βρίσκεται εκ νέου στριμωγμένος.
Ο Πάνος Καμμένος θεωρεί πως ο χώρος της εκκλησίας αποτελεί γι αυτόν ένα κοινό που μπορεί να απευθυνθεί με μεγαλύτερη άνεση από τον καθένα. Άλλωστε είναι νωπές οι μνήμες από την υπόθεση Φίλη, όταν ο Πάνος Καμμένος είχε απειλήσει και τότε ότι θα ρίξει την κυβέρνηση αν του το ζητούσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ήταν το 2016 στην αλήστου μνήμης κόντρα Φίλη Ιερώνυμου που οδήγησε τον πρώτο από το υπουργείο Παιδείας στα βουλευτικά έδρανα.
Στο πλαίσιο αυτό δύσκολα θα συνταχθεί με την τακτική του Αλέξη Τσίπρα αν και δεν πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση να «ρίξει» την Κυβέρνηση. Πολύ δέ περισσότερο όταν ο Ιερώνυμος, με τον οποίο συνομιλεί συχνά, σε προσωπικό επίπεδο στηρίζει με κάθε τρόπο το... προσύμφωνο.
Στις εκλογικές καλένδες
Η άλλη επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου για να μη θεωρηθεί πως υποχωρεί ατάκτως μπροστά στις ιερές αντιδράσεις είναι η δημιουργία επιτροπών που θα ασχοληθούν με τη νομοθέτηση των σημείων του κοινού ανακοινωθέντος Τσίπρα - Ιερώνυμου.
Οι επιτροπές θα έχουν ως στόχο να παρατείνουν τις συζητήσεις μέχρι τις εκλογές και να πέσουν οι τόνοι γύρω από το θέμα, ειδικά σε ότι αφορά τα μισθολογικά και τις σχέσεις κληρικών δημοσίου.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή η επιλογή θα προωθηθεί σε συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή ώστε να οριστούν πρόσωπα της εμπιστοσύνης του Ιερώνυμου. Πάντως οι υπόλοιποι ιεράρχες έχουν ήδη διαμηνύσει ότι επιθυμούν τα μέλη της εκκλησίας που θα λάβουν μέρος στις... διαπραγματεύσεις να εκπροσωπούν όλες τις τάσεις και να μην περιορίζονται στο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον.
Η επιλογή αυτή του δρόμου διευκολύνει και τον κυβερνητικό εταίρο. Ο Πάνος Καμμένος, όπως και στην περίπτωση της συμφωνίας των Σκοπίων, θα δηλώσει ότι θα αναμένει την έκβαση των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων πριν τοποθετηθεί, κερδίζοντας και τον απαραίτητο χρόνο.
Διαβάστε ακόμα:
- Μητροπολίτης Δωδώνης: Ο Αρχιεπίσκοπος έπραξε άριστα, αλλά ο Τζανακόπουλος «έκαψε» τη συμφωνία
- Κ. Γαβρόγλου: Η συμφωνία Τσίπρα – Ιερωνύμου ή θα ισχύσει στο σύνολό της ή δεν θα ισχύσει καθόλου