Την εξαιρετικά δύσκολη πολιτική εξίσωση του νέου επταετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να λύσουν οι ηγέτες των κρατών-μελών στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, ενώ χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταγράψουν πρόοδο στο θέμα του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού, παρά τις βαθιές διαφωνίες μεταξύ των χωρών-μελών.
Ο σκοπός του Μισέλ είναι να υπάρξει στο τέλος ένας συμβιβασμός ο οποίος θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της μέρας. Προς το παρόν ωστόσο δεν έχει διαφανεί μεγάλη διάθεση συμβιβασμού, καθώς η συμβιβαστική πρόταση του Μισέλ κρίνεται ήδη ανεπαρκής και από την Ευρωβουλή και από τις χώρες που υποχρηματοδοτούνται στην Κοινή Αγροτική Πολιτικη και το Ταμείο Συνοχής. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν άλλωστε ότι η πρόταση αυτή που θέλει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του μπλόκ (Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία) και των υπολοίπων χωρών κινείται περισσότερο προς την πλευρά των πέντε πλουσίων χωρών. Μια διπλωματική πηγή σχολίασε ότι όσο "τραβάει η διαπραγμάτευση, τόσο κάθε χώρα θα μπορεί να επικαλείται ότι κέρδισε κάτι".
Η «τρύπα» που αφήνει η Βρετανία αποχωρώντας θα καλυφθεί σύμφωνα με τις προτάσεις τις Κομισιόν από περικοπές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική που πλέον μειώνεται στα επίπεδα του 1991 και από το ταμείο συνοχής που πέφτει στα επίπεδα του 1993. Η μείωση σε σχέση με την προηγούμενη επταετία είναι αντίστοιχα 10% και 12% και την ίδια στιγμή αυξάνεται κατά 114 δισεκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός για έρευνα και ψηφιακή οικονομία, δράσεις για τους νέους, κλιματική αλλαγή, μεταναστευτικό και εξωτερική πολιτική.